Det var små och avvaktande rörelser på Stockholmsbörsen igår och uppgången efter USA-öppningen räckte inte för att dra upp börsen ovanför nollinjen. När börsen stängde noterade OMXS30 en nedgång på 0,2 procent och stängde på 966 punkter. Omsättningen uppgick till 16 miljarder kronor, vilket var den högsta på en månad.
Inlagt kl 10:11. I analysen över OMXS30 (morgoninlägget) kan du se dagens brakeout-nivåer för aktierna på OMXS30 och index.
De senaste dagarnas förväntningar har inte riktigt svarat upp mot förväntningarna och det gör sitt för att hålla tillbaks köparna.
Idag kommer de viktiga sysselsättningssiffrorna från amerikanska arbetsmarknadsdepartementets där analytikerna förväntar sig oförändrade siffror på 10 procent för december. Jag tror inte det är marginal för så mycket sämre siffror, men något bättre siffror kommer förmodligen att bli den injektion som kan behövas för att köparna skall komma in på bred front. Utan automathandeln hade det inte hänt mycket på börsen nu. Det gäller även att hålla ett öga på utvecklingen av lagren hos de amerikanska grossisterna.
De bästa sektorerna igår var energi och IT.
Boliden noterades som tredje högst omsatta aktie under torsdagen och avancerade hela 4,3 procent till 103,60 kronor. Lunding Mining steg hela 7,2 procent till 32,80 kronor, vilket var den största uppgången bland de högst omsatta aktierna. Alfa Laval gick starkt och avancerade 3,1 procent till 104,10 kronor.
Sämsta sektorer var telekom och finans.
TeliaSonera och Handelsbanken tillhörde sänkena på large cap.
HM B backade 0,8 procent till 392,70 kronor och blev näst högst omsatta aktie efter Ericsson B som stod för 10 procent av den totala handeln. Aktien steg 1,8 procent till 69,90 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning avancerade aktien ytterligare 0,2 procent i USA.
Fed varnar nu bankerna att de låga räntornas tid kan vara förbi.
Det ryktas om att det kommit två nya bud på Saab och att GM inte kommer att lämna något besked idag. Spyker påstås ha lämnat in ett tredje reviderat bud i går kväll. Ett par svenska konsoriter (förmodligen helt utan pengar) säger sig vilja ta över bolaget och banta produktionen till 50.000 bilar per år (verkar bra…).
I USA var det små men mestadels positiva rörelser efter en svag inledning. Beskedet från den kinesiska centralbanken tyngde initialt. När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 0,4 procent, DJIA 0,3 procent men Nasdaq stängde på minus 0,1 procent, trots en stark spurt.
Bäst gick finans och verkstad.
Sämst gick teknologi och råvaror.
På Bloomberg läser jag att Jason Price, strategichef på Glenmede, oroar sig över effekterna, när de ekonomiska stimulanserna skall tas bort.
S&P 500-terminen noteras ungefär 0,5 procent högre kl 08:35 än nivån vid Stockholmsbörsens stängning igår. Detta tillsammans med den positiva stängningen i Asien och uppgången under senare delen av USA-börsen indikerar en positiv öppning när Stockholmsbörsen öppnar.
Det var mestadels uppåt i Asien nu på morgonen. Japanska Nikkei steg till den högsta nivån på 15 månader och noterar när detta skrivs 10798 punkter, en uppgång på 1,1 procent. Även de kinesiska fastlandsbörserna spottade upp sig på slutet och det noterades stabila uppgångar över hela linjen. Varvindustrin tillhörde vinnarna i Sydkorea.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:11 noterar jag att det är små rörelser på den amerikanska terminen, så även på de europeiska terminerna. Dollarn fortsätter uppåt och har trots en del dippar sedan igår morse stigit till 7,13 nu på morgonen. Oljepriset ligger på ungefär samma nivå som igår morse, 81 dollar per fat (Brent). Gulpriset noterar på 1123 dollar per ounce vilket ligger på samma nivå som igår.
Läs även: Elpriset fortsätter att skena (SvD). Migrationsärenden upp 30 procent (VA). Kina kan dra ner Wall Street (AFV). Personliga konkurser ökar i USA (Flute-Tankar). Bolag kan rusa efter rapport (VA). Lugnt inför jobbsiffror (VA). Positivit slut på börsveckan i Asien (DN). Kina petar Tyskaland från exporttronen (DN)