Stockholmsbörsen: Det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn visade sig svagare än förväntat men den svenska börsen skakade av sig problemen och stängde bättre än de flesta av sina europeiska kollegor.
Fram till strax efter lunch var det uppåt på den svenska börsen. Vid kl 13.00 nåddes dagshögsta 1063,3 innan OMXS30-indexet föll tillbaks. En timme innan stängning noterades under några minuter nivåer under nollstrecket. Stängningen på 1059,9 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.
Omsättningen uppgick igår till 12,9 miljarder kronor vilket var 2 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 60 procent av de 62 aktier jag dagligen går följer stängde igår på plus.
Gårdagens kursstapel innebar ett mått av osäkerhet från köparnas sida och en bearish harami effektuerades.
Högst omsatta aktier under torsdagen blev HM B (+2,0%), Volvo B (-0,5%), Sandvik som avskiljdes från utdelningen (-2,0%).
Bästa sektorer igår blev olje och gasbolag följt av detaljhandel. Sämst gick det för gruvbolag, verkstad och teknologi.
Efter tisdagens långa svans på ovansidan är det säljarna som dominerat och igår stängde alla ledande indexen i USA på minus. Sämst gick teknikintensiva Nasdaq Composite. S&P 500 stängde nära dagslägsta på den stigande stödlinjen, men än så länge ovanför både MA-50 och MA-200. Det återstår att se om köparna har det självförtronde som krävs för att undvika att det negativa sentimentet får fäste nu när den positiva månadseffekten är på väg att upphöra.
För andra dagen i rad effektuerade OMXS30 en negativ omslagsformation och nu blir det intressant att se om 1050 och eventuellt 1045-1042 kommer att stå emot om börsen inleder nedåt idag. I kväll (17.09) upphör den positiva månadseffekten och då blir det spännande att se om köparna fortsätter att komma tillbaks vid stödnivåerna.
Följande bolag rapporterar idag:
– Bilia (kl 10.30), Hexpol (kl 12.00), Latour (kl 8.30), Midsona (kl 8.00), Net Insight (kl 8.30), Sagax (kring lunchtid), Swedish Match (kl 8.15)Utländska bolag som rapporterar idag:
– Air France-KLM, Alstom, BNP Paribas (kl 7.00), Smurfit Kappa (kl 8.00)Tider som är intressanta idag:
– Japan: Helgdag – Grönskans dag
– Danmark: Helgdag – Omvändelse och bön
– Kina: HSBC tjänste-PMI april kl 4.30
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn april kl 8.30
– SCB: restaurangindex mars kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktionsindex mars kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) tjänstesektorn april kl 9.58
– EMU: detaljhandel mars kl 11.00
* USA: sysselsättning utanför jordbrukssektorn april kl 14.30
– Canada: Inköpschefsindex kl 16.00
USA igår: Riskaptiten på de amerikanska börserna avtog efter att ECB-chefen Mario Draghi uttalat sig dystert om framstegen i den europeiska ekonomin. ECB lämnade styrräntan orörd på 1,0 procent och påtalade på presskonferensen efter räntebeskedet att det är fortsatt stora problem med stora nedåtrisker i hela euroområdet. I USA föll inköpschefsindex för tjänstesektorn till 53,5 i april jämfört med 56,0 under mars månad. Även konsumentförtroendet sjönk mer än väntat. Vid en presskonferens i Kalifornien under torsdagen uttalade sig tre Fed-ledamöter att de inte ser något behov av ett QE3.
Efter en avvaktande inledning punkterades de första stödnivåerna och S&P 500 stängde på 1391,6 vilket motsvarade en nedgång med 0,8 procent. Teknikintensiva Nasdaq Composite föll med 1,2 procent och var därmed sämst av de ledande börsindexen på Wall Street. 264 aktier steg och 225 stängde rött på SP500 igår. Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var 5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Hittills i år har S&P 500 avancerat 10,6 procent vilket kan jämföras med 8,1 procent för DJIA och 16,1 procent för Nasdaq Composite.
I 60-minuters diagrammet har 20-perioders medelvärde utgjort ett svårforcerat motstånd de senaste dagarna. Med gårdagens nedgång utmanas nu MA-200 i timmesdiagrammet, i 15-minutersupplösning stängde indexet precis på det stigande medelvärdet. Vi måste förflytta oss tillbaks till den 23 april för att hitta samma spänning upp till MA-200 och om inte arbetslöshetsstatistiken är alldeles för dålig idag är chansen stor för en snapback upp mot medelvärdet som inför dagen noteras kring 1403.
Asien: Från att tidigare imorse ha varit mestadels upp i Asien har de flesta börserna vänt ner. Japanska Nikkei noterar endast en uppgång med 0,3 procent och Kinesiska Shanghai stiger med marginella 0,2 procent. I Australien backar All Ordinaries med 0,8 procent.