Initial nedgång mot första stödnivån 1025-1022

Stockholmsbörsen i fredags: De positivare amerikanska konsumenterna gav stöd till de europeiska börserna, så även den svenska de sista timmarna i fredags. Redan innan beskedet om JP Morgans tradingförlust är det tydligt att köparna blivit allt mindre långsiktiga de senaste veckorna. Den uppkomna derivatförlustan i JP Morgan väcker naturligtvis minnen som inte direkt förstärker riskaptiten. Oron i sydeuropa ligger fortfarande kvar som en våt filt över marknaden.

Efter en skvalpig inledning tog börsen fart de sista timmarna och stängde på 1032,4 som motsvarade en uppgång på 0,6 procent.

Omsättningen uppgick endast till 9,3 miljarder kronor vilket var 28 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 60 procent av de 62 aktier jag dagligen går följer stängde igår på plus.

Även om de senaste dagarnas kursstaplar antyder om ett tilltagande positivt sentiment ska vi först och främst hålla koll på den nivå som nu närmar sig kring 1037-1042 där flera motstånd möter upp.

När det är så pass osäkert som jag anser att det är nu är inte sällan den bästa strategin att sitta på händerna tills ett utbrott av antingen stöd- eller motståndsområdena sker.

Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B (+0,1%), HM B (+1,9%) och Eric B (+0,6%).

Bästa sektorer i fredags blev detaljhandel, biltillbehör och konsumenttjänsteföretag. Sämsta sektorer i fredags blev olje och gasbolagen följt av gruvbolag och telekom.

Bolagsnyheter i korthet:
– Tele2: Tecknar 5-årigt kreditavtal med ett antal storbanker
– JP Morgan: Kastar ut ”topptrejdaren”…
– Fingerprint: Bekräftar samarbete med kinesiska Miaxis
– Medivir: SHB sänker riktkursen
– SSAB: Di ser en svag köpsignal
– Billerud: Höjer priset på SC Fluting
– TeliaSonera: Vill sälja den norska bredbandsrörelsen.
– SAS: Bolaget säger att de inte behöver någon nyemission för att köpa 30 Airbus 320-plan.

Nyheter i korthet:
– Soppan med att få till en regering i Grekland fortsätter. Idag kommer Greklands president Karolus Papoulias att återuppta försöken med att få till en koalitionsregering.
– Centern vill halvera den statliga skatten och arbetsgivareavgiften för att locka arbetskraft till glesbygden.

S&P 500 har effektuerat en huvud-skuldra-formation som indikerar en kortsiktig målkurs ner mot i första hand 1300-nivån. Nivån för den stigande nacklinjen har de senaste dagarna utgjort en tydlig vändningsnivå där säljarna lockats tillbaks.

OMXS30 befinner sig alltjämt i en medellång fallande trendkanal där de senaste dagarnas svansar på nedsidan innehåller en positiv tolkning, men man bör vara observant på att det är först nu som det möter upp riktiga motstånd. På ovansidan bevakar jag i första hand 1042 följt av 1050-1060. Efter de senaste dagarnas uppgång är gummisnodden hårt spänd på ovansidan och jag förväntar mig en inledande nedstuds när veckan inleds.

Följande bolag rapporterar idag:
– Addvise, Hansa Medical (ändrat datum från 10/5), Tethys Oil

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Aurubis (kl 7.00)

Följande aktier handlas idag exklusive utdelning:
– Schibsted (3:50 nok)

Tider som är intressanta idag:
– Finland: KPI april kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser april kl 8.00
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 1 kv kl 9.30
– SCB: industrins lager 1 kv kl 9.30
– Italien: KPI (def) april kl 10.00
– Spanien: växelemission kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Ekonomi: Finanspolitiska rådet publicerar rapporten ”Svensk finanspolitik 2012” kl 11.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– EMU: industriproduktion mars kl 11.00
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00
– USA: auktion av 3-månaders statsskuldsväxlar kl 17.30

USA i fredags: Beskedet att ”en trader” gjort miljardförlust för tradingavdelningen (känns det igen) och detta präglade handeln under både torsdagens efterbörs och fredagen. Det starkare konsumentindexet än väntat fick börserna att inledningsvis stiga innan de föll långsamt ner i rött territorium. Bästa sektor på storbolagsindexet var telekom, och sämsta finanssektorn följt av energibolag.

Efter en kort inledande nedgång till stödnivån kring 1350 kom köparna tillbaks efter några minuter och lyckades passera 1358 men efter två timmars handel avtog uppgången vid 1366. Resten av dagen var det föll kursen och stängde till slut på 1354 som motsvarade en nedgång med 0,3 procent.

189 aktier steg och 300 stängde rött på SP500 i fredags. Totalt omsattes 2,9 miljarder aktier vilket var 5,6 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq var omsättningen 1,4 procent lägre än snittet. Hittills i år har S&P 500 avancerat 7,6 procent vilket kan jämföras med 4,9 procent för DJIA och 12,6 procent för Nasdaq Composite.

Asien: Det är mestadels små rörelser i på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Japan stiger Nikkei med 0,2 procent och i Kina är Shanghai upp med 0,3 procent. I Australien noteras All Ordinaries kring nollan.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar