Stockholmsbörsen försökte under tisdagen att ta sig uppåt, men efter amerikanska konsumenter tror allt mindre på framtiden backade börsen och stängde till slut på minus 1,2 procent och 902,8 punkter. Omsättningen uppgick till 12,9 miljarder kronor, vilket låg i linje med de senaste 15 dagarna.
Totalt backade 223 aktier, 163 steg och 233 aktier stängde på samma pris som i måndags. Plankan som visar om det är köpare eller säljare som dominerar i affärerna låg länge ganska platt men efter det svaga förtroendet från amerikanska konsumenterna tog säljarna över och totalt under dagen dominerade säljarna i 80 procent av affärerna.
Bland aktier som under dagen var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi i nämnd ordning: Trelleborg, Elekta, Boliden och Swedbank. Enligt bloggens läsare är Swedbank den bank som har sämst förtroende av de svenska bankerna. Trots detta höjs rekommendationen från flera mäklare och banker med motiveringen att värderingen endast uppgår till hälften av det egna kapitalet (men vad är det värt när Baltikum kan summeras).
Högst omsatta var Ericsson B, H&M B och Swedbank i nämnd ordning. Ericsson backade 1,1 procent till 70,70 kronor på Stockholmsbörsen, men handlades upp 17 öre efter stängningen på den amerikanska börsen.
Sämsta bransch blev telekom där TeliaSonera som steg i måndags på uppköpsrykten. TeliaSonera backade 1,9 procent till 45,70 kronor. Tele2 backade 2,1 procent.
Råvaror stängde som näst sämsta bransch, trots att både Boliden och Lundin Mining öppnade dagen starkt. När metallindex sjönk drog det med sig Boliden som stängde 2,0 procent lägre än i måndags på 74,30 kronor.
Husqvarna som fått flera rekommendationer från bla Carnegie och SEB gick emot strömmen och steg 1,3 procent till 47,60 kronor. Även Trelleborg avancerade med 2,6 procent till 40,10 kronor.
I hälsovårdssektorn var det blandat. Både AstraZeneca och Meda öppnade starkt, men efter hand backade även dessa aktier. Meda slutade på minus men Astra stängde 0,8 procent upp på 316,50 kronor.
Nordea gick sämst av de svenska bankerna och backade hela 1,9 procent till 70,70 kronor. Swedbank sjönk 1,1 procent, SEB gick bättre än kollegorna med minus 0,6 procent och SHB stängde 0,8 procent lägre än i måndags.
Bästa bransch blev livsmedel som steg 0,13 procent. Axfood steg 1,2 procent till 197,50 kronor. Hakon Invest (ICA bla) var draglok i sektorn och steg hela 5,1 procent till 109,25 kronor.
Teknisk analys OMXS30: Trenden är fortsatt uppåt och sannolikheten för utbrott i trendens riktning är fortfarande det troligaste scenariot, men ju fler försök att bryta nedåt ökar sannolikheten för ett utbrott nedåt. En turtleformation håller på att bildas och igår var det två försöka att ta sig upp genom 916-nivån men MA8 (dagschart) höll emot effektivt och det två utomrdentliga ”floor-trades” ned med klimatet. Stängningen skedde åter vid 900-nivån och börsen har de senaste dagarna testat stödnivåerna ett antal gånger. Stängningen var svag, precis på MA20 vilket innebär att vi måste söka mer information. Konsolideringsformationen tajtas till och det kan inte speciellt lång tid innan vi får se ett utbrott. För dagen ser en svag uppgång mest trolig ut vid studsen mot golvet i den stigande trendkanalen.
I diagrammet ovan till höger har jag lagt in en graf för att få en liten överblick var indexet utveckling de senaste tio åren.
Idag lämnar Kappahl rapport kl 07.30 (jag hinner inte rapportera, sitter i bilen på en parkering längs E4:an och skriver detta inlägg, därav kanske lite torftigare innehåll).
I eftermiddag kl 14.15 får vi reda på hur sysselsättningen i USA:s privata sektor utvecklas under september. Klockan 14.30 kommer definitiv BNP för Q2 och 15.45 kommer det inköpschefsindex från Chicago för september.
Oljelager i USA redovisas kl 16.30.
Börserna i USA steg inledningsvis igår, men föll tillbaks efter att amerikanernas konsumentförtroende kommit in sämre än väntat, därefter skvalpade börserna med bara några punkter upp och ned. När börserna stängde hade S&P 500 backat med 0,2 procent, DJIA sjönk 0,5 procent och Nasdaq stängde 0,3 procent lägre än i måndags. Omsättningen var något lägre än genomsnittet de senaste 15 dagarna.
Jag blir förvånad när jag läser att man tolkar de stigande huspriserna som något positivt. Varje gång priserna visar sig högre än tidigare blir det ett ryck uppåt och många skriker högljutt att marknaden vänt och hur positivt det är. Det är ALDRIG positivt att huspriserna stiger, det är så korkat att klockorna stannar.
Oljepriset tyngde oljebolagen och utvecklingen på Dow Jones. Exxon backade 0,7 procent och Chevron 1,1 procent.
På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att det är små rörelser och vi skall kanske inte vänta oss så stora rörelser i inledningen.
Bland de ledande indikatorerna kl 07.30 ser vi att det var små rörelser på de amerikanska börserna igår. I Asien är det nu på morgonen mestadels uppåt, men Hong Kong backar med 0,7 procent. Japanska Nikkei som backade inledningsvis har hämtat sig och ligger nu precis ovanför nollstrecket. DOllarna tappar mot euron och kronan. Oljepriset som backade igår hämtar sig något nu på morgonen och ett fat Brentolja kostar nu 65,8 dollar. Metallpriserna ligger på oförändrad nivå och guldpriset stiger och närmar sig åter 1000 dollar per ounce.