Initial nedgång med bra chans till en uppstuds

Stockholmsbörsen igår: Efter den förväntade positiva öppningen igår vände börsen ner kring lunch. Ena stunden komer det uttalande om förhoppningar kring bildandet av en grekisk regering för att en stund senare slås i spillror. På torsdagskvällen sade Pasokledaren Evangelis Venizelos att han såg ett ”gott omen” för första gången på fyra dagar efter att ha talat med Demokratisk Vänster-ledaren Fotis Kouvelis om en eventuell koalitionsregering.

Efter en inledande uppgång vände börsen ner mot 1016 efter att inledningsvis stött på motstånd vid 1026. Från middagstid var det något positiva tongångar och någon timme innan stängning noterades dagshögsta på 1030,7 innan kursen åter föll något till stängningskursen 1026,5 vilket motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Omsättningen uppgick till 11,8 miljarder kronor vilket var 9 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 75 procent av de 62 aktier jag dagligen går följer stängde igår på plus.

Gårdagens long legged doji visar att torsdagen var volatil intradagsmässigt men att det råder en viss osäkerhet kring fortsättningen. På ovansidan möter nu 20-dagars medelvärde och den fallande kortare motståndslinjen. Så länge inte någon av dessa nivåer men framförallt toppen vid 1071 tas ut ska vi fortsätta leta efter negativa omslagsformationer vid de närmaste motståndsnivåerna för att ta oss in i position för nedgång, på någon eller några dagars sikt.

OMXS30 inför dagen: Uppgångarna är tunna med små volymer och relativt dålig bredd. Så länge inte taket i den fallande kanalen tas ut och ännu hellre toppen från den 2 maj ska vi inte tänka på att ta några längre positioner för uppgång. Vid en negativ börsöppning bevakar jag framförallt vad som händer vid 1016-1014. Önskvärt vore att få en uppgång mot 20-dagars medelvärde eller taket i kanalen och att vi där får en negativa omslagsformation som vi i så fall ska använda för att positionera oss för nedgång under någon till några dagar. Så länge primärtrenden och 1071 står pall kan vi räkna med en fortsatt slagig marknad.

Följande bolag rapporterar idag:
– Doro (kl 7.30), Mekonomen (kl 8.00)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Telefonica (före börsöppning)

Följande aktier handlas idag exklusive utdelning:
– Björn Borg (ex rätt t inlösenaktier i inlösen 4 kr/a), Fenix Outdoor (3:00 kr), Intellecta (1:50 kr), Latour (4:50 + extra 1:50 kr), Nibe (2:00 kr), Phonera (3:20 kr), Unibet (0:58 gbp), Xano (2:50 kr + extra 1:00 kr), Yara (7:00 nok)

Tider som är intressanta idag:
– Kina: KPI, PPI april kl 3.30
– Estland: BNP (prel) 1 kv kl 7.00
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar april kl 7.30
– AF: arbetslöshet april kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) april kl 8.00
– Spanien: KPI (def) april kl 9.00
– SCB: tjänstepriser 1 kv kl 9.30
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– Storbritannien: PPI april kl 10.30
– EU: kommissionens vårprognos kl 11.00
– USA: PPI april kl 14.30
– USA: Michigan-index (prel) maj kl 15.55

USA igår: Efter sex minusdagar i rad steg börserna i USA inledningsvis under gårdagen. Initialt stärktes förhoppningarna om en snabb greklösning men innan stängning hade nya uppgifter kommit fram som grusade förhoppningarna. Positiva amerikanska  veckovisa arbetslöshetssiffror lades i de positiva vågskålen. Sämsta branscher var råvaru- och teknikbolag medan kraftbolag varit i hetluften.

Efter en inledande uppgång noterades dagshögsta 1366 efter 30 minuters handel. Dagen päglades sedan av små rörelser och strax innan stängning var det volatilt och osäkert då 1358-nivån punkterades för några minuter. Stängningen på 1358 motsvarade en uppgång med 0,2 procent.

463 aktier steg och 53 stängde rött på SP500 igår. Totalt omsattes 2,8 miljarder aktier vilket var 4,7 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq var omsättningen 13 procent högre än snittet. Hittills i år har S&P 500 avancerat 8,0 procent vilket kan jämföras med 5,2 procent för DJIA och 12,6 procent för Nasdaq Composite.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår. Den bullish haramiliknande formationen försvagas av den långa svansen på ovansidan av gårdagens kursstapel. Vi får vara beredda på fortsatta tvära kast så länge kursen befinner sig ovanför 1340 och nedanför 1423. Det kortsiktiga negativa sentimentet kvarstår så länge varken MA-20 eller toppen vid 1415 tagits ut.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei backar 0,5 procent och Australiska All Ordinaries noterar en nedgång med 0,2 procent. I Sydkorea och Hong Kong faller börserna med 1,2 procent medan nedgången på kinesiska Shanghai är mer modesta 0,3 procent.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar