Imponerande utbrott men nu närmar sig 1432

sammanfattningNEW YORK: NYA REKORDNIVÅER, ENERGIBOLAG VINNARE, S&P +0,5%

STOCKHOLM (Direkt) Alla de tre stora aktieindexen i New York klättrade upp till nya rekordstängningar på torsdagen. Detaljhandelbolagsrapporter slog an tonen från start, och vändning i oljan eldade på uppgången.

Dow Jones Industrial Average ökade 0,6 procent till nivån 18.612. Både S&P 500 och Nasdaq ökade 0,5 procent till 2.186 respektive 5.228.

WTI-oljan ökade drygt 4 procent, efter en kommentar från Saudiarabiens energiminister angående gemensamma åtgärder från oljeproducenterna för att stödja priset. Energisektorn var den som avancerade mest i S&P 500-indexet, med en uppgång på 1,3 procent.

Annars var det de stora detaljhandlarnas dag, med kursrusningar i såväl Macy’s som Kohl’s, som båda överraskade positivt med sina rapporter innan börsöppning. Macy’s besked om att de avser stänga 100 av sina varuhus för att satsa mer på internetförsäljning mottogs positivt. Macy’s steg 17 procent och Kohl’s 16 procent.

Bolag vars verksamhet är kommersiella fastigheter var inte lika glada över Macy’s uttåg ur fysiska butiker. Real Estate-segmentet inom S&P 500-indexets finanssektor avvek i den allmänt positiva handelsdagen, med en nedgång på omkring 1 procent.

Valeant Pharmaceuticals är under utredning för misstankar om att bolaget i det fördolda samarbetat med återförsäljaren Philidor för att trissa upp priserna. Nu utreds vad försäkringsbolagen som stod för notorna visste om de båda bolagens nära relation. Valeants aktie stängde 10 procent lägre.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 6 punkter till 1,57 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Även om onsdagen utvecklades till en bearish harami noterades hela kursstapeln ovanför 1397 som både markerar utbrottsnivån och marubozulinjen för tisdagens utbrottsstapel. Som jag skrivit tidigare är det positiv ju längre kursen håller sig ovanför 1397.”

Efter en trevande öppning där 1409,5 och 1401,1 markerades togs högstanivån ut strax innan lunch och stod sedan pall för de tester som gjordes under eftermiddagen. Denn styrka ledde till en stark avslutning med en stängning vid absolut dagshögsta 1416,9 som motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Gårdagens stängning var den högsta på 77 handelsdagar och noteras över både den fallande primärtrenden och det övre bollingerbandet. Efter det lågvollaläge föregick det senaste utbrottet vid 1397 har nu två av de tre senaste dagarna stängt ovanför det övre bollingerbandet. Om vi får en negativ candlesticksformation idag som stänger under 1401 kan det utvecklas till ett falskt utbrott och ta sikte mot det nedre bandet men än så länge är det köparna som håller i taktpinnen.

Volymen igår var marginellt lägre än i onsdags och hela 27 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg endast 52 procent igår. Bästa sektorer blev återigen defensiva kraftbolag följt av oljebolagen. Oljepriset tog fart mot slutet av dagen, då Nordsjöoljan steg rejält. Lundin Petroleum var upp över 1 procent medan Black Pearl var nästan 4 procent högre. Africa Oil steg ännu mer, 10 procent. Sämst och den enda sektor som stängde på minus var teknologi. Storbolagsindexet toppades av H&M som steg 3,7 procent. På måndag väntas klädjätten redovisa sina försäljningssiffror för juli. Sämre gick det Volvo och Ericsson som båda sjönk något.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– CTT Systems (kl 8.30), Africa Oil, Black Earth, Immune Pharmaceuticals (prel datum), Ngex

FIRST NORTH
– JLT

ÖVRIGA NORDEN
– Stockmann (kl 7.00), Maersk

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Alibaba (prel datum)

STÄMMOR
– Cassandra Oil (extra), Dignita Systems (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Öresund: presenterar substansvärde

EXKLUSIVE UTDELNING
– Ratos (25 kr i prefrensaktie kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar juli kl 4.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser juli kl 7.00
– Finland: BNP-indikator juni kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) juli kl 8.00
– Tyskland: BNP (prel) 2 kv kl 8.00
– Spanien: KPI (def) juli kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser juli kl 9.00
– Nederländerna: BNP (prel) 2kv kl 9.30
– Italien: BNP (prel) 2 kv kl 10.00
– Polen: BNP (prel) 2 kv kl 10.00
– Portugal: BNP (prel) 2 kv kl 10.30
– EMU: industriproduktion juni kl 11.00
– EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– Grekland: BNP (est) 2 kv kl 11.00
– Polen: KPI (def) juli kl 14.00
– USA: detaljhandel juli kl 14.30
– USA: PPI juli kl 14.30
– USA: lager osålda varor juni kl 16.00
– USA: Michigan-index (prel) augusti kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat köpauktion realobligationer kl 10.10


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Det är fortsatt små rörelser och onsdagens bearish engulfing är allt annat än övertygande samtidigt som den indikerar att det inte längre är lika lockande för nya köpare att kliva på den övermogna trenden.”

Torsdagen inleddes med ett positivt gap som inte gav vika vid återtestet en timme efter öppning. Dagshögsta vid 2188,4 som blev en ny ATH sattes bara en kvart innan stängningen som skedde vid 2185,8 och motsvarade en måttlig uppgång med 0,5 procent.

Kursen fortsätter upp och markerar nya ATH var och varannan dag vilket naturligtvis är ett styrketecken. Självklart kan kursen fortsätta upp ytterligare men det börjar bli gott om varningssignaler i form av negativa divergenser, låg volym och dålig bredd. Det är inte någon bra tajming att ta nya positioner för uppgång men än är det absolut inte läge att börja navigera för nedgång. Just nu är den bästa strategin att lugnt sitta på händerna och vänta på bättre tider.

Volymen igår var visserligen högre än i onsdags men trots det 20 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Mindre än hälften av aktierna i indexet steg igår. Oljebolagen gick starkt tillsammans med detaljhandeln. Fastighetssektorn gick däremot inte lika bra men bortsett från det lyste det grönt på de flesta områden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar