Stockholmsbörsen öppnade torsdagen uppåt, men efter bara en halvtimme testades motståndet kring 966 som stod pall. En osäker svagt avtagande börs tills säljarna fick stöd av USA-börsen och pressade ner indexet i det negativa territoriet. Nedgången skrevs till måttliga 0,3 procent. Omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor, vilket var 4,8 procent mer än den gångna veckans snitt och 11,6 procent högre än genomsnittet för de senaste tre veckorna.
Plankan var platt och skvalpig under större delen av dagen och inte förrän efter USA-börsens öppning blev det tillåtet att göra några affärer. Totalt sjönk 220 aktier och 185 steg. Lundin Mining och Boliden var extremt högt omsatta.
Börsen tyngdes av sämre konjunktursiffror från USA och en tilltagande oro inför fredagens sysselsättningsstatisik.
Bästa branscher blev finansaktier tillsammans med Telekom. Oron för Dubai påstås inte längre oroa finansmarknaderna och Bank of Americas besked om att betala tillbaks de 45 miljarder banken fått i Tarp-stöd, detta har stärkt bankaktierna de senaste dagarna.
Nordea var börsens tredje högst omsatta aktie och steg 1,5 procent och 74,65 kronor. Swedbank agerade draglok och steg 2,2 procent till 72,20 kronor.
H&M B har haft det tufft de senaste veckorna efter den något svagare försäljningsutveckling än väntat. Aktien backade för fjärde dagen i rad på minus 1,8 procent till 403,90 kronor. Åter var HM börsens högst omsatta aktie.
Näst bästa bransch blev Telekom, där TeliaSonera agerade draglok. Aktien steg 1,1 procent till 51,55 kronor på den allt mer avtagande börsen.
Nokia och Ericsson tyngde IT-sektorn som blev börsens sämsta bransch igår. Nokia som jag varnade för i onsdags inför kapitalmarknadsdagen fortsatte nedåt även igår och stängde 3 procent ner på 87,75 kronor. Ericsson som till slut blev näst högst omsatt backade 2,1 procent och stängde på 66,60 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien ner motsvarande 36 öre i USA.
AstraZeneca och Meda agerade draglok i den kontradefensiva läkemedelssektorn. Astra meddelade att de signat ett nytt licensavtal med Targacept om en ny depressionsmedicin. Jag har sagt det tidigare och tror fortfarande på dessa två aktier inför PPM-pengarna, men det krävs hög gard på bägge.
Enligt tidningen Affärsvärlden är Saab-affären redan klar. Tidningen skriver: Kinesiska Beijing Automotive Industry, BAIC, har redan köpt produktionsverktygen till gamla 9-5-modellen, enligt källor till tidningen Ny Teknik.
– Jag kan inte kommentera det, säger Gunilla Gustavs, talesperson på Saab Automobile.
Det är lugnt på rapportfronten idag.
Anders Borg redovisar en ny prognos för de offentliga finanserna kl 09:30.
USA: Viktigaste siffran idag är sysselsättningsstatistiken för november från USA kl 14:30. Industriorder under oktober presenteras kl 16:00
De amerikanska börserna höll sig länge kring nollstrecket igår, men i sluthandeln tog säljarna över och lyckades pressa ner alla tre indexen i negativa territorium. Till en början var det låga volymer, men de tilltog rejält under nedgången den senaste halvtimmen.
Sämre statistik än väntat för tjänstesektorn och oro inför sysselsättningssiffrorna som kommer idag. DJIA och S&P 500 backade vardera 0,8 procent och Nasdaq sjönk 0,5 procent. Omsättningen var den högsta under den senaste månaden.
Till skillnad mot i Sverige där finanssektorn var den starkaste, var det bank- och finans som tyngde mest (kanske blankningsläge idag i bankaktier…). Även råvarubolag hade en tuff senare hälft av börsdagen.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att det är små rörelser efter USA-börsens stängning. Det är små rörelser i Asien, där nedgångarna tidigare i natt avtagit och istället har de flesta index vänt uppåt, Nikkei noteras nu på plus (07:47) att jämföras med nedgången tidigare imorse.
I Asien är det mestadels nedåt nu på morgonen. Mest faller de kinesiska börserna och Australien. I Japan ligger indexet och plaskar precis kring nollstrecket med extremt små rörelser. Totalt backar det bredare Asien-indexet med 0,7 procent (kl 07:11).
Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag att det är små rörelser efter USA-börsens stängning i går. De initiala nedgångarna i Asien inledningsvis har avtagit och flera börser har vänt upp och ligger nu på plus. Dollarn har stärkts något sedan igår kväll och en dollar kostar nu 6,88 kronor. Ett fat Brentolja kostar nu 78,10 dollar. Guldpriset noteras i 1206 vilket i dollar (inte så väsentligt egentligen) är en svag nedgång. Metallpriserna stiger nu på morgonen.
I diagrammet nedan har jag sammanställt de ledande indikatorernas utveckling sedan årsskiftet för att få en uppfattning över vilka index som laggar. Om ni har önskemål om andra jämförelser eller tidsrymder fixar jag gärna det om ni begär det i en kommentar nedan.
– Lycka till och jag önskar Er alla en bra tradingdag!
Läs även: Krisens effekter (Flutetankar). Här är sjablet som sänkte Saab (DagensPS). Fortsatt upp i Tokyo (DN). Crown höjer sitt bud på Volvo (DN SvD). Nu frodas bluffbolagen (SvD). Första räntehöjningen dröjer (SvD). Google begränsar gratis nyhetsläsande (SvD). Värderingen är dopad (SvD). Varubrist hotar julhandeln (SvD). Mixade signaler inför veckans viktigaste siffra (VA). Saab-affären redan klar (AFV). Fed-chef vill höja räntan tidigt (AFV). Börsrapport från Asien (AFV). Butikskedjor rasade kraftigt i USA (AFV). Wall Street kan inleda uppåt (AFV)