Högsta stängningen på sex år – men inte utan varningar

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Den positiva kinesiska statistiken i måndags, betydligt bättre industriproduktion och detaljhandel än väntat igår tillsammans med minskad risk för att en eventuell konflikt mellan Ryssland och USA kring Syrien stärkte riskaptiten ytterligare under tisdagen. Apple presenterade dels en lågprisvariant av sin iPhone 5 och en 5S som kan fås i olika färger. I övrigt var det tunnsått på statistikfronten

Stockholmsbörsen: Måndagens starka avslutning satte direkt avtryck och tisdagens gapöppning var aldrig i närheten av att täppas till. Efter öppningen vid 1256 fortsatte kursen upp till den tidigare årshögstanivån kring 1266 som nåddes inom en timme. Nivån bjöd på lite motstånd men stängningen på absolut dagshögsta 1268,2 motsvarade en uppgång med hela 1,5 procent. Tisdagens stängningskurs var den högsta sedan den 24/7-2007.

Sju av de senaste nio dagarnas kursstaplar har stängt i den övre tredjedelen. Vid en impuls som gårdagen är det mycket som talar för nya rekordnoteringar.

Föregående vecka stängde med en uppgång 2,9 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 14,8 procent.

Totalt steg 333 aktier igår medan 151 stängde ner och på OMXS30 stängde alla de ingående aktierna på plus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev åter Ericsson B där aktier för 869 miljoner kronor bytte ägare följt av Volvo B på 868 miljoner kronor därefter hittar vi Sandvik med totalt 773 miljoner kronors omsättning.

Alla aktier som ingår i OMXS30 steg under gårdagen. Bäst utveckling av aktierna som ingår i indexet hade SCA B (+3,5%) följt av Sandvik (+3,3%) och SSAB A (+2,9%). Sämst gick Assa Abloy B (+0,2%), Ericsson B (+0,2%) följt av AstraZeneca (+0,5%).

Omsättningen på OMXS30 var högre än i måndags och uppgick till 13,7 miljarder kronor vilket var 31 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför dagen:

SP500 inför dagen:

Johan Hellströms video inför Expot:
http://youtu.be/OGkA8iad1II

Tobbes promo av WT3 inför Expot:

Övrigt som kan vara av intresse:
– Doro (extra stämma), Petrogrand (extra stämma)

Håll koll på följande tider idag:
– AF: arbetslöshet augusti kl 8.00
– TNS Prospera: inflationsförväntningar, stora undersökningen kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) augusti kl 8.00
– EU: ordförande José Manuel Barroso håller ”State-of Union”-tal i parlamentet kl 9.00
* Storbritannien: arbetslöshet augusti kl 10.30
– Italien: växelemission kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– USA: grossistlager juli kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00
USA: Den inledande uppgången igår tog indexet till 1684-nivån redan efter en timmes handel. Resten av dagen var det mestadels sidledes och små rörelser mellan 1678 och just 1684. Stängningen vid 1684,1 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Jag skrev i måndags: ”För att det korta sentimentet ska bli positivt krävs att marubozulinjen vid 1670 men redan om den korta fallande motståndslinjen tas ut är chansen stor för att köparna kommer tillbaks”. Igår skrev jag vidare: ”Om inte utbrottet av 1670 visar sig falskt, förstärks nu det korta sentimentet. Förutsättningarna för en uppgång upp mot ATH är nu goda”.

Inget i ovanstående har förändrats, men vi ska komma ihåg att indexet är rejält överköpt på kort sikt och att det kan behövas lite andhämtningspauser för att få med sig nya köpare.

Volymen var den högsta sedan i början av augusti och hela 17 procent procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor har stängt på minus under varken måndagen eller tisdagen. Bästa sektorer under gårdagen blev verkstad och finans medan ickecykliska basråvaror utvecklades måttligare.

Endast en av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple vände ner med 2,3 procent till $494,6. Facebook backade med 1,0 procent till $43,6 och noteras nu kring ATH. Google steg med marginella 0,1 procent till $888,7.

Asien: Det ser ut som om den längsta obrutna uppgången för de asiatiska börserna hittills i år håller på att brytas men en stor del av aktierna som ingår i det breda börsindexet MSCI Asia Pacific Index stiger. MSCI Asia Pacific Index har stigit med 6,2 procent på nio dagar. Industriproduktionen i Kina steg under augusti till den högsta nivån på 17 månader. Beskedet från Obama till kongressen att ta ett steg tillbaka från en nära förestående attack mot Syrien och talar nu istället om ”uppmuntrande tecken” på en möjlig diplomatisk lösning har fått råvarupriserna att falla. Kopparpriset stiger dock kraftigt på Sydneybörsen och Rio Tinto Group, världens näst största gruvbolag stiger med 1,4 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar