Hälsosam rekyl inledd

sammanfattningNEW YORK: FINANS TYNGDE, ÖKAD AKTIVITET I NÄTHANDLARE,S&P -0,5%

STOCKHOLM (Direkt) Efter den senaste tidens börsuppgång sålde investerare av risktillgångar på måndagen, vilket fick Wall Street att stänga i rött. Banker, som gått starkt en tid, tog den största smällen medan näthandlare fick en del uppmärksamhet.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,3 procent till 19.098. S&P 500 sjönk 0,5 procent till 2.201. Nasdaq Composite sjönk 0,6 procent till 5.368. Samtliga tre huvudindex har fem raka uppgångsdagar i ryggen. Småbolagsindex Russell 2.000 backade 1,3 procent vilket var första nedgångsdagen för ”småbolagsindexet” på 15 dagar.

”Att vi nått nya högstanivåer på börsen är uppmuntrande eftersom det på lång sikt lär locka in nya pengar till börsen. I närtid visar tekniska indikatorer att marknaden är kraftigt överköpt, och en rekyl bör vara ett bra köptillfälle”, skrev James Woods, global analytiker vid Rivkin Securities, i en notering enligt Marketwatch.

Italienska banker backade på bred front på de globala börserna på nervositet för att utfallet i söndagens folkomröstning, om konstitutionella reformer, kan komma att rubba landets stabilitet.

Rörelsen syntes även i New York där finans var den sämst presterande sektorn inom S&P500-index. Tilläggas ska att gruppen är den bäst presterande sedan Donald Trump vann valet vilket sannolikt adderade till säljtrycket. Bland de enskilda namnen sjönk Bank of America 2,7 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det utseende vi ser nu har jag bara sett 3 gånger sedan 2001 och vid dessa tillfällen har kursen stått lägre de närmaste dagarna. Jag vill gärna se en rekyl ner i området mellan EMA-8 och MA-20 där köparna kommer tillbaks och effektuerar en positiv fortsättningsformation som i sin tur leder till kraftfulla kursstaplar med tilltagande volym.”

Måndagen inleddes med ett negativt gap ner mot 1486, en nivå som inte återtogs. Vid 09:30 markerades första timmens lägsta vid 1476 och efter två fallande toppar effektuerades en säljsignal vid 14:30 och en timme innan stängning punkterades även första timmens lägsta. Stängningen vid 1472,7 motsvarade en nedgång med 1,2 procent.

Jag varnade igår för att OMXS30-indexet var kraftigt överköpt och att det rådde en negativ minidivergens mot de kortare momentumindikatorerna. Igår bekräftades en säljsignal av de tre bearish gaps som noterade för ungefär en vecka sedan. Om 1480 tas tillbaks idag är det åter köparna som håller i taktpinnen men annars väntar vi nu på en positiv fortsättningsformation kring MA-20/MA-50 som vi med fördel kan agera på.

Volymen igår var av naturliga skäl högre än i fredags eftersom USA-börsen gick på halvfart men trots det noterades den 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Trention (kl 8.30), Strax (kl 8.55)

NGM
– ASTG (kl 8.30), Gold Town Games (på morgonen)

FIRST NORTH
– Tobin Properties (kl 8.00), Bimobject (före börsöppning), Filo Mining, Maha Energy, Rusforest, Talkpool (sen eftermiddag)

AKTIETORGET
– Bosjö Fastigheter, Crowdsoft Technology, Genesis It

ÖVRIGA NORDEN
– Frontline

STÄMMOR
– Chr Hansen

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Nyhetsbyrån Direkt, Financial Hearings och G&W Fondkommission arrangerar småbolagsfrukost, med Nexar Group, Prolight Diagnostics, Spectracure, Gapwaves, ÅAC Microtec och Alelion kl 8.15-11.45
– Brighter: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Amnode: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/12)
– Arcam: förlängd anmälningstid i GE:s bud avslutas
– Pledpharma: anmälningstid i nyemission avslutas
– Prostalund: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/12)
– Volati: anmälningstid avslutas för institutioner inför notering av stamaktien på Nasdaq Stockholm (avslutas 28/11 för allmänheten)

KAPITALMARKNADSDAG
– Outokumpu: webbsänd kl 12.30-16.00

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet oktober kl 0.30
– Japan: hushållskonsumtion oktober kl 0.30
* Japan: detaljhandel oktober kl 0.50
– Tyskland: importpriser oktober kl 8.00
* Frankrike: BNP (prel) 3 kv kl 8.45
– Spanien: KPI (prel) november kl 9.00
* SCB: BNP 3 kv kl 9.30
– EMU: barometerindikator november kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat november kl 11.00
– Grekland: BNP (def) 3 kv kl 11.00
* Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00
* USA: BNP (prel) 3 kv kl 14.30
– USA: TRE veckostatistik kl 14.55
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: S&P/Case-Shiller husprisindex september kl 15.00
* USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
– Belgien: KPI november

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Både gummisnodden, cykelindikatorn och stochastics är nu extremt hårt spända på ovansidan. Risken för en rekyl är med andra ord stor.”

Måndagen inleddes med ett negativt gap och en ny lägre botten noterades efter första timmens box två timmar in i gårdagens handel. Edgen talade då för en ytterligare lägre stängning och den noterades vid 2201,7 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,5 procent.

Gårdagens candle blev till slut en röd candle som stängde innanför torsdagens box men ovanför EMA-8. Jag anser rekylen hälsosam så länge inte varken MA-20 eller 2150-nivån punkteras. Tekniskt får vi en signal om nedgång om tisdagen stänger lägre än gårdagens lägsta vid 2200.

Volymen igår blev av naturliga skäl högre än i fredags då det var halvdag men den noterades 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen allvarlig distribution med andra ord.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar