Håller månadseffekten i sig? Asien öppnar veckan starkt

omsattning104Stockholmsbörsen gick starkt även i fredags och avancerade ytterligare 1,4 procent till årshögsta 998,1 punkter. Detta var den sjätte raka dagen som OMXS30 slutade på plus, den senaste veckan har börsen stigit hela 5,2 procent och hittills i år med 4,6 procent. Omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor, vilket var marginellt lägre än under onsdagen och torsdagen.

Är de senaste dagarnas stora uppgång ett resultat av sportlovsfirande Stockholmare i kombination med månadseffekten, eller ser vi början på utbrottet som vi väntat på? Jag tror det är både och faktiskt, men utbrottet tilltar i styrka och min tidigare negativa börskarta börjar så smått vrida över åt det positiva hållet.

Totalt steg 270 aktier, 120 backade och 168 aktier stängde på samma kurs som i torsdags. Plankan som var ganska platt fram till den amerikanska arbetslöshetsstatistiken kl. 14:30 då köparna kom in på allvar och dominerade hela vägen i mål. Bland extremt högt omsatta aktier återfanns bara Lundin Mining och Boliden, som bägge korrelerade med börsklimatet.

”Barack Obamas chefekonom, Christina Romer sade efter jobbrapporten att det fortfarande känns realistiskt att tänka sig en jobbtillväxt de närmaste månaderna. Undrar om de kalkylerat lika väl som när det gäller budgetunderskottet som pekar på att varje amerikan kommer att ”ha en del på över motsvarande 400.000 kronor” i utlandsskuld, en liten lätt felräkning på flera hundra tusen kronor per amerikan enligt en artikel i di.se i helgen.”

sektorer198Högst omsatt under fredagen var Ericsson som avancerade 0,8 procent till 74,70 kronor, vilket var något lägre än börsen som helhet. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,5 procent i USA. Enligt Citigroup kommer Ericsson ha en bra position då ökande mobildatatrafik kommer att driva på investeringar i mobil infrastruktur, även Nokia borde gynnas av ökad datatrafik i mobilnäten.

Sällanköpsvaror blev fredagens bästa bransch och HM B var den klarast lysande stjärnan i sektorn. Aktien steg med 2,0 procent till 450,20 kronor, aktien närmar sig åter motståndet vid årshögstanoteringen kring 454,00 kronor.


Verkstadssektorn har gått starkt den senaste tiden och fredagen var inget undantag. Det var en hel aktier som gick riktigt starkt. Bäst i sektorn gick Sandvik som oxå är den aktie som påverkar indexet mest. Aktien steg 3,1 procent till 83,40 kronor. I torsdags fick Sandvik en höjd rekommendation av pålitliga Carnegie och pålitliga som vanligt har de varit största nettoköpare och den swingsignal vi fick i måndags har visat sig hyfsad… Jag har sagt det förr och gör det igen. När ni ser en rek från Carnegie, kolla deras aktivitet och ta gärna rygg på de, det brukar vara väldigt lönsamt!

Finansektorn gick starkt både i USA och i Sverige i fredags. I måndags fick vi även en köpsignal för swing i Nordea och i onsdags höjde Credit Suisse rekommendationen och i fredags följde Goldman Sachs efter. Credit Suisse har därefter tankat på bra och aktien har stigit 7,6 procent den senaste veckan och stängde på 74,90 kronor i fredags. Swedbank som Goldman Sachs anser vara den näst högst värderade banken i hela europa lyckades trots detta hålla sig på plus.

Ett fullständigt ointressant bolag, Bure rapporterar under måndagen.

H&M meddelade i onsdags att de genomför en split på 2:1, vilket för att få aktien mer attraktiv för småsparare.

Idag på morgonen (tidig natt snarare) presenterades Japans bytesbalans under januari som visade sig ha varit hela 37 procent större än analytikernas förväntningar.

Klockan 12:00 presenteras Tysklands industriproduktion för januari.

I övrigt händer det inte speciellt mycket under måndagen på makrofronten.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Börserna i USA fick draghjälp från de bätrre arbetslöshetssiffrorna än väntat och fortsatte uppåt för sjätte dagen i rad. S&P 500 avancerade 1,4 procent till 1139 punkter. DJIA steg 1,2 procent till 10566 punkter och Nasdaq adderade 1,5 procent på torsdagens stängningskurs och noterade 2326 punkter, den högsta noteringen sedan i början av september 2008.

Analytiker hade räknat med att det skulle vara 68.000 nya arbetslösa under februari, men statistiken pekar mot ”endast” 36.000 personer.

I stort sett alla branscher slutade på plus, bäst gick det för finans-, råvaru- och oljebolag.

Metallpriserna steg och indexet är för första gången sedan i januari åter till en nivå över 301,5 där ett viktigt motstånds passerades. Detta fick bla Alcoa-aktien att avancera.

esh056På den amerikanska S&P 500-terminen nu på morgonen noterar jag att nivån ligger några punkter över nivån för Stockholmsbörsens stängning, men det är som man brukar säga fortfarande när detta skrivs (kl 05:10) inom felmarginalen. Dock har Asien gått riktigt starkt hittills idag och det kan tillsammans med den minskade ”Greklandsoron” locka in köparna så här i inledningen av veckan.

De flesta asiatiska börser går starkt på morgonen med draghjälp från den starka bytesbalansen i Japan som naturligtvis bidrar till Nikkeis inledande uppgång på hela 1,8 procent. Hongkongbörsen Hang Seng stiger med nära 2,0 procent.

Bland de ledande indikatorerna nu på morgonen noterar jag jag att S&P 500 ligger 4 punkter över nivån när Stockholmsbörsen stängde i fredags och att den VIX som mäter volatiliteten i indexet är nere på 17,4. Denna nedgång från nivån kring 26 för styvt en månad sedan utan någon nedgång i kursen innebär att vi snart kommer att få en rekyl, men den behöver inte bli alltför stor. En stor del av uppgångarna kan säkert tillskrivas en allt svagare dollar som nu närmar sig sjukronorsstrecket igen. En dollar kostar nu på morgonen 7,07 kronor. Euron har stärkts i förhållande till dollarn men kronan har stärkts mot både euron och dollarn. En euro kostar 9,68 kronor nu på morgonen. Oljepriset har gått upp (i dollar räknat), men räknar vi in dollarförsvagningen har priset faktiskt blivit billigare i SEK räknat. Ett fat Brentolja kostar just nu 80,37 dollar. Guldpriset ligger på samma nivå 1134 dollar per ounce som i fredags, vilket betyder att priset fallit kronor. Övriga metallpriser har dock stigit betydligt mer och metallprisindex ligger just nu på 305,66.

indikatorer201

 

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar