Goda förutsättningar för att utbrottet bekräftas

Det var en blandad kompott av amerikansk makrostatistik i fredags. Order av varaktiga varor steg 3,8 procent i november jämfört med förväntade +2,2 procent. Enligt Commerzbank berodde uppgången till viss del på den 73 procentiga ökningen av flygindustri och försvarsordrar. Om dessa branscher räknas bort föll istället order på kapitalvaror med 1,2 procent. Flera analytiker uttrycker förhoppningar om utvecklingen för den amerikanska ekonomin.

Stockholmsbörsen inledde fredagen med ett gap uppåt och därefter handlades OMXS30-indexet innanför intervallet 972-980 för att stänga på dagshögsta 982,1 som motsvarade en uppgång på 1,2 procent. Veckan som helhet stängde på plus 4,7 procent nedgången hittills i år har under december reducerats till 15 procent. 57 av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg och endast 6 stängde på minus. Peab erhöll en stororder på 3,5 miljarder och aktien steg 9,4 procent. Övriga aktier som utmärkte sig positivt var råvaru-, IT- och telekombolag. Omsättningen uppgick inte till mer än 5,8 miljarder kronor, vilket var 56 procent lägre än snittet. VA

Sektorutveckling 2011
Sektorutveckling 2011

Bästa sektorer i fredags blev kontradefensiva telekom med en uppgång på 1,4 procent. Den senaste veckan steg råvaror och med 6 procent. Nu när året börjar gå mot sitt slut kan det vara intressant att notera att endast energisektorn ståtar med uppgång och det med hela 32 procent (till stor del tack vare Lundin Petroleum). Sämst utveckling det gångna året har det varit för verkstadsbolagen som fallit med 24 procent. Defensiva hälsovård, detaljhandel och telekom har klarat sig med ensiffriga nedgångar. AFV

I fredags bjöds vi på ett utbrott både på den svenska och den amerikanska börsen. OMXS30 bröt upp genom den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från oktober och början av december. Nu krävs det att utbrottet bekräftas genom att tisdagen stänger högre än 982, det ger i så fall signal om en uppgång mot i första hand 1037-1075 området. Skulle däremot kursen vända ner och punktera 925 raseras det positiva korta sentimentet. SP500 bröt upp genom både primärtrenden MA-200 och den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från juli, oktober och början av december. Naturligtvis krävs det att även detta utbrott bekräftas genom en högre tisdagsstängning som då ger indikation om en uppgång mot 1300-området. Det är bra att leta efter aktier som korrelerar med utbrotten och då kan ABB, JM och Höganäs vara några intressanta aktier.

Enligt en artikel i SVD.se i lördags ska euron räddas med en politisk pakt där misskötta länder får böter.

Anders Borg vill att arbetsgivare och fack hjälps åt för att få in fler invandrarkvinnor på arbetsmarknaden men säger samtidigt nej till ytterligare jobbskatteavdrag i nuläget.

Rune Andersson anser att bolagsskatten bör sänkas till 15-20 procent från dagens 26,3 procent.

Den omdebatterade sänkningen av restaurangmomsen behöver inte innebära att priserna sänks kan vi idag läsa på Ekot. McDonalds och flera restauranger har dock aviserat att priserna sänks och att de tack vare det kommer att anställa ett stort antal ungdomar.

Enligt tankesmedjan Public Policy Research är risken stor för att Storbritannien åter skall falla ner i recession. e24

Spaniens BNP-tillväxt blir negativ under Q4. SVD

Oljepriset är svagt uppåt nu på morgonen efter oro för utbudsbegränsningar och dämpad efterfrågan, vilket i sin tur har fått de asiatiska börserna att backa nu på morgonen. Sanktioner mot Syrien, där oroligheterna fortsätter innebär enligt Syriens oljeminister att produktionen minskar med 30-35 procent.

Det är blandad utveckling på priserna för basmetaller nu på morgonen. Kopparns tremånaderstermin var upp 101 dollar till 7.641 dollar per ton. Zink stiger med 5 dollar till 1.855 dollar per ton, medan Nickel sjönk 190 dollar till 18.505.

Guldpriset noteras återigen under 1600-dollarsnivån.

Från Nyhetsbyrån Direkt noterar jag:

BÖRS ÖVRIGT
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Cepiprint kl 16.00
– Londonbörsen har stängt
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER
– Micro Systemation: första dag för handel på Stockholmsbörsen efter flytt från NGM
– Nordiq: första dag för handel på Aktietorget

STATISTIK
– USA: S&P/Case-Shillers husprisindex oktober kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator december kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: reparesultat kl 11.15

Det var en blandad kompott av amerikansk makrostatistik i fredags. Order av varaktiga varor steg 3,8 procent i november jämfört med förväntade +2,2 procent. Enligt Commerzbank berodde uppgången till viss del på den 73 procentiga ökningen av flygindustri och försvarsordrar. Om dessa branscher räknas bort föll istället order på kapitalvaror med 1,2 procent.

Efter att ha testat av motståndsnivån vid 1258 tog sig SP500-indexet vidare upp i fredags, för att stänga på dagshögsta 1265,3 som motsvarade en uppgång med 0,9 procent. Bästa sektorer blev telekom och sällanköpsvaror. Banker tillhörde tillhörde tillsammans med bostadsbolag de två sektorer som stängde rött. 442 aktier steg och 48 stängde ner på S&P 500-indexet. Handeln var lugn inför julen och endast 1,6 miljarder aktier omsattes vilket var 47 procent lägre än snittet.

Både Bank of America och Walt Disney steg mer än börsen som helhet med uppgångar på över 2 procent i fredags.

I Asien är det svagt nedåt på de flesta börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei backar med 0,5 procent. Taiwanesiska mobiltelefontillverkaren HTC stängde med en nedgång på 4,8 procent vilket var det största tappet sedan den 7/12. I Kina faller Shanghaibörsen med 2,0 procent. I Australien håller börsen stängt. DN

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar