Glaset börjar bli halvtomt

sammanfattningNEW YORK: NEDGÅNGAR, APPLE TYNGER TEKNIKAKTIER, S&P 500 -0,7%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna i USA backade på onsdagen, tyngda av det än en gång kraftigt fallande oljepriset.

Vid stängning hade Dow Jones backat med 0,7 procent till nivån 17.604, medan Nasdaq var 0,8 procent lägre vid 5.066. S&P 500 noterades också för en nedgång om 0,7 procent till 2.063.

Omkring 540 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.220 miljoner på Nasdaq.

På onsdagen publicerades en rapport som visade att de amerikanska råoljelagren ökade under förgående vecka. Detta fick i sin tur oljepriset att falla, efter tisdagskvällens kraftiga uppgångar. Både WTI- och Nordsjöoljan noterades strax under 37-dollarstrecket.

Bland bolag inom oljesektorn att backa fanns Chevron och Exxon som båda stängde med nedgångar om cirka 1,3 procent.

Ett annat bolag att backa var Pep Boys efter att bolaget ingått ett slutgiltigt köpeavtal med aktivistinvesteraren Carl Icahn. Detta innebär därmed att Icahns budstrid med japanska Bridgestone om den amerikanska bildels- och verkstadskedjan är därmed till ända. Pep Boys, som på tisdagen rusade 9 procent, stängde efter en nedgång om 2,9 procent på onsdagen.

I motsatt riktning gick Weight Watchers, som har sin svenska motsvarighet i Viktväktarna. Aktien avancerade med nästan 20 procent efter att bolaget lanserat en ny reklamfilm med Operah Winfrey.

Apple sjönk med 1,3 procent efter att en person med insyn i ärendet meddelat att bolaget betalat 348 miljoner dollar för att lösa en italiensk skattefordran. Aktien har fallit med cirka nio 9 procent i december. Andra teknikaktier att backa var Yahoo, ned 2,0 procent, och Qorvo som handlades 2,5 procent lägre.

På makrofront visade en rapport att husköpen av befintliga bostäder i USA sjönk med 0,9 procent i november jämfört med månaden innan. Väntat enligt Bloomberg News analytikerenkät var däremot en 0,7-procentig uppgång.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk med 1 punkt till 2,30 procent.

Stockholmsbörsen i onsdags: Inför onsdagen skrev jag: ”Indexet noteras fortfarande mellan både 8- och 20-dagars medeltal men om det innebär en uppladdning för en rörelse uppåt eller nedåt är än så länge för tidigt att sia om. Det är först om 1460-nivån tas ut och hålls under mer än någon dag som vi åter kan bli mer positiva på kort sikt. Om vi ser en vändning nedåt innan 1460 tas ut kan vi räkna med fortsatta nedgångar.”

Onsdagen inledde genom att markera 1455 på ovansidan och 10:30 vände kursen upp vid 1443. Callen var extremt svag vilket innebar en stängning vid 1446,8 som motsvarade en nedgång med 0,4 procent. 2015 blev alltså en nedgång med 1,2 procent.

Innan årsslutet ställde jag frågan om noteringen var en upp- eller urladdning men än så länge har vi inte fått något svar i prisgrafen. De senaste månaderna har jag dock påpekat att det är mer som för tillfället indikerar att vi är på väg in i en utdragen nedtrend än motsatsen. Både toppar och bottnar har noterats allt lägre sedan ATH-noteringen i slutet av april. Den 28:e april skrev jag så här: ”Stor volym och den kraftigaste negativa omslagsformationen på många år samtidigt som vi nu går in i det sämre halvåret. Nu behöver köparna visa sig med tydlighet annars är risken stor för att vi kan se fram emot ett mycket svagt halvår, eller längre tid än så.”

OMXS30-indexet noteras fortfarande mellan både 8- och 20-dagars medeltal och misslyckades ta ut den mycket viktiga sekundära motståndsnivån vid 1460 i onsdags.

Volymen i onsdags var naturligtvis lägre än normalt.

Totalt steg endast 48 procent av de aktier jag dagligen bevakar i onsdags och sedan början av december har endast 41 procent av de 284 aktierna som jag beräknar bredden på stigit. Sedan början av året är det 67 procent av aktierna som noterar uppgångar. Bästa sektorer under onsdagen blev defensiva kraftbolag medan råvaror tog mest stryk. Small- och midcap gick sämre än OMXS30 och OMXSPI. Jag tolkar glaset halvtomt.

Nyhetsbyrån Direkt:

BÖRSSTATISTIK
– BIL Sweden presenterar utfallet av nybilsregistreringar för 2015 samt prognos för 2016 kl 9.00
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden för 2015 samt prognos för 2016, presskonferens kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i december
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Fingerprint: ingår i Stockholmsbörsens index OMXS30 fr om i dag
– IFS: anmälningstid i EQT:s bud beräknas avslutas
– MTG: tas bort från Stockholmsbörsens index OMXS30 från och med i dag
– Unibet: första dag för handel efter split 8:1

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Cefour Wine & Beverage: handlas åter på Aktietorgets ordinarie lista

MAKROSTATISTIK
– Japan: Nikkei industri-PMI (def) december kl 2.35
* Kina: Caixin industri-PMI december kl 2.45
* Silf/Swedbank: industri-PMI december kl 8.30
– Norge: industri-PMI december kl 9.00
– Spanien: industri-PMI december kl 9.15
– SCB: fordonsstatistik december kl 9.30
– Italien: industri-PMI december kl 9.45
– Frankrike: industri-PMI (def) december kl 9.50
– Tyskland: industri-PMI (def) december kl 9.55
* EMU: industri-PMI (def) december kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI december kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Danmark: industri-PMI december kl 11.00
– Brasilien: industri-PMI december kl 13.00
* Tyskland: KPI (prel) december kl 14.00
– USA: Markit industri-PMI (def) december kl 15.45
– USA: bygginvesteringar november kl 16.00
* USA: ISM industri-PMI december kl 16.00

USA-börsen i onsdags/torsdags: Inför årsslutet skrev jag: ”Den senaste veckans uppgång är positiv men historiskt har snittavkastningen årets sista handelsdag varit dålig. Det är först nu som utmaningarna kring 2100-2135 närmar sig.”

Onsdagen inleddes nedåt och kursn noterades under större delen av dagen kring dagslägsta 2070-2073 för att den sista halvtimmen punktera nivån och fortsätta nedåt. Stängningen kring dagslägsta vid 2063,3 motsvarade en nedgång med 0,7 procent. Torsdagen bekräftade den sena down-and-go-formationen och stängde kring absolut dagslägsta med en nedgång på 0,9 procent vilket i sin tur innebar att året stängde på minus 1,7 procent. Det är första gången någonsin som ett år som slutar på 5 stänger rött.

I onsdags effektuerades en bearish harami som är en negativ vändningformation men för tillfället finns inte någon trend av vända men inte desto mindre är det en formation med negativa förtecken. I torsdags bekräftades formationen.

Volymen i onsdags var den lägsta sedan julafton men i torsdags var volymen med tanke på att det var nyårsafton ganska bra.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar i knappt 60 procent av fallen. De tre senaste åren har präglats av små skvalpiga rörelser. Cykliskt är det 70 procents chans för en lågpunkt fram till den 18 januari vilket även stämmer bra med det historiska utseendet som jag nämnde i säsongsanalysen igår.

Endast energisektorn stängde på plus när den förkortade handelsveckan stängde förra veckan. Sämst gick teknologi och cykliska produkter. Endast 53 av de ingående aktierna steg och bland IT-bolagen var det bara Twitter som steg backade medan de övriga tre noterade nedgångar. VIX steg med 5,3 procent till 18,2 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2150 och 1940 den närmaste månaden. Glaset tolkas något mer halvfullt i USA än i Europa men en ny lägre lokal pivottopp än den tidigare kring 2105 i början av december är negativt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar