Gapet ner mot 1250 suger upp säljtrycket

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Än så länge har inte representanthuset röstat för en höjning av det amerikanska skuldtaket. Den amerikanska senaten röstade 54 mot 46 i fördel för att förkasta den plan som representanthuset godkände på söndagen, och som bland annat innefattade en fördröjning av implementeringen av ”Obamacare” med ett år.

Stockholmsbörsen: Gårdagen inleddes med ett kraftigt negativt gap och efter 40 minuter noterades dagslägsta vid 1253,3. Trots flera tester punkterades inte lägstanivån innan klockan 10.00 och senare på eftermiddagen tog köparna tillbaks lite av den inledande nedgången. Stängningen vid 1259,6 motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Gårdagens omsättning var något högre än i fredags och uppgick till 12,2 miljarder kronor vilket var 16 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

September månad stängde med en uppgång på hela 3,7 procent men i månadsgrafen ser vi att köparna lämnat tillbaks en del av uppgången och att den negativa divergensen mot MACD varnar för att en topp kan vara i antågande. Årsmedelvärdet stiger och noteras kring 1174. Årets uppgång har därmed reducerats till

Veckan som helhet stängde ner med 1,3 procent vilket reducerade årets uppgång till 14,0 procent.

Jag har flera gånger de senaste veckorna påtalat att de tre gap vi sett kan vara tecken på utmattningsgap och att de fungerar som magneter. Med gårdagens initiala nedgång testades det lägsta gapet som än så länge sugit upp säljtrycket.

Totalt steg 137 aktier igår medan 320 stängde ner och endast 13 procent av aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Electrolux B där aktier för 1028 miljoner kronor bytte ägare följt av H&M B på 857 miljoner kronor därefter hittar vi Ericsson B med totalt 838 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under gårdagen Astra Zeneca (+0,7%) följt av Swedbank (+0,5%) och Sandvik (+0,4%). Sämst gick Electrolux (-2,4%), Ericsson B (-2,1%) följt av Lundin Petroleum (-1,8%).

OMXS30 inför tisdagen den 1/10:

SP500 inför tisdagen den 1/10:

Börserna i Kina och Hong Kong håller stängt för att fira nationaldagen

Följande bolag håller kapitalmarknadsdag och bör inte handlas (idag):
– Meda kl 13.00-16.30

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: hushållskonsumtion augusti kl 1.30
– Japan: arbetslöshet augusti kl 1.30
– Japan: Tankanrapport 3 kv kl 1.50
* Kina: industri-PMI september kl 3.00 (sämre än väntat)
* Australien: RBA lämnar räntebesked kl 6.30
– Silf/Swedbank: industri-PMI september kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik september kl 9.30
– Riksbanken: publicerar företagsundersökningen kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet september kl 9.55
– EMU: industri-PMI (def) september kl 9.58
– Tyskland: VDMA maskinorder augusti kl 10.00
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: industri-PMI september kl 10.28
– EMU: arbetslöshet augusti kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: Markit industri-PMI (def) september kl 14.58
* USA: ISM-index industrin september kl 16.00
– USA: bygginvesteringar augusti kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Efter en negativ öppning ner mot stödet kring 1675 avtog säljtrycket men det inledande gapet täpptes aldrig till. Stängningen på 1682 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Även om september stängde 3,0 procent upp kan vi konstatera att de två senaste månadsstaplarna innehåller en hel del osäkerhet. Avståndet ner till årsmedelvärdet är fortfarande relativt stort. Årets uppgång uppgår nu till 16,7 procent. MACD befinner sig fortfarande i köp i månadsgrafen.

I veckografen noteras MACD i sälj och i prisgrafen har vi fått en negativ omslagsformation.

I torsdags bjöds vi på en säljsignal i det korta perspektivet även i dagsgrafen och vi navigerar för en rekyl i upptrenden tills vi får en positiv omslagsformation.

Igår skrev jag: torsdags skrev jag: ”I fredags täpptes gapet ner mot 1688 till och om stödnivån punkteras hittar vi nästa nivå kring 1675-1672”.

Gårdagens volym var högre än i fredags men 0,5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus under gårdagen. Sämsta sektorer blev energi och ickecykliska konsumentprodukter.

Alla tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer backade under gårdagen. Apple backade med 1,2 procent till $476,8. Facebook vände ner med 2,0 procent till $50,2 (börjar bli lite paraboliskt och varning utfärdas för att ta nya positioner för uppgång). Google föll med marginella 0,05 procent till $875,9.
Asien: Den japanska börsen inledde uppåt vilket har en större påverkan på det bredare asiatiska börsindexet när både Kina och Hong Kong håller stängt. Den senaste timmen ser vi dock tecken på ett avtagande köptryck och om det visar sig att man inte kommer överens om att höja skuldtaket i USA kan det nog ha en kortsiktigt negativ effekt på världens börser under tisdagen. Även om det blir stora nedstängningar av statliga amerikanska inrättningar har jag svårt att tänka mig att det blir något långvarigt eller att det kommer att påverka världens börser mer än på mycket kort sikt. Just nu försöker både demokrater och republikaner att billiga politiska poänger genom att skylla på den andra parten. Republikanerna anser att en oansvarig ekonomisk politik och obamacare är orsaken till att förhandlingarna ser ut att stranda. Demokraterna anser att republikanerna försöker tillskansa sig politiska poänger och vägrar ge efter och skära ner. Klockan 06.00 idag ska, om inget händer fram till dess, en stängning av statliga amerikanska verksamheter ske för första gången på 17 år. Det innebär att 800.000 statligt anställda får gå hem utan lön tills budgetfrågan är löst. Ingen tid för nya förhandlingar verkar vara planerad…

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar