Fredag den 3:e april fortsatt fest eller baksmälla?

Jag tror inte det behöver bli så dramatiskt som i rubriken, men efter några dagars kraftig uppgång är det naturligt att vi närmar oss en nivå där många tar hem vinster, bandvagnen skall backa tillbaks innan färden kan fortsätta.

Då hände det till slut, OMXS30 bröt igenom den viktiga 700-nivån och precis som i USA var det verkstad och cykliska aktier som höll i taktpinnen. När börsen stängde hade OMXS30 avancerat hela 5,1 procent! Det var tredje dagen i rad som börsen steg och nu ligger börsen på ett plus på totalt 6 procent räknat på årsbasis. OMXS30 stängde på precis på det motstånd runt 714 som nästan ”tjatat” sönder de senaste månaderna och idag blir det riktigt spännande att se om uppgången fortsätter och tar sig igenom även denna nivå. Omsättningen var rejäl och uppgick till hela 21,1 miljarder kronor. Totalt var det 308 aktier som handlades upp och endast 88 som backade. Just nu ligger nu runt 60 procent av börsens aktier i köp.

Sandvik och Atlas Copco stod bägge två för dagens häftigaste uppgångar med över tio procent vardera. Electrolux steg med hela 16,3 procent och stängde på 75 kronor. Volvo avancerade 5 procent och slutade på 48 kronor, trots att det var första dagen aktien handlades skild från utdelningen på 2 kronor.

Kappahl låg och skvalpade efter en minst sagt dålig rapport. På eftermiddagen hände något när två stora poster mäklades, detta satte fart på spekulationerna och aktien stängde 9 procent högre än i onsdags.

OMXS30 har befunnit sig i en nedåtgående trend sedan mitten av 2007 och sedan oktober har indexet befunnit sig i en konsolideringsformation. Taket i konsolideringsformationen ligger mellan 714-720, precis där indexet nu befinner sig och detta är onekligen mycket spännande. Tekniskt ser det nu ut som att indexet kan vara på väg att bryta uppåt, men vi kan inte helt bortse från fundamenta. Skulle jobbstatistiken som kommer idag vara en kalldusch kan den tom den mest optimistiske amerikan tappa humöret. Kursen befinner sig nu klart över MA20 och för första gången på ett halvår pekar den uppåt. De kritiska motståndsnivåerna kring 686 och 700 har nu brutits, 700-nivån är nu ett sekundärt stöd. Vi bör dock se att indexet lyckas hålla sig kvar på dessa nivåer (mer än tre dagar) innan vi säger att det är uppåt som gäller. Stor risk för en rekyl idag, men storleken och om trenden vänder tillbaks ner är för tidigt att säga.

090403_omxs30

 

USA skall ju ”lösa sina egna och hela världens problemen, eller åtminstone hälften som Obama säger” genom att flytta giftiga tillgångar från bankernas till investerare som är mer riskvilliga. Företag med 20 procents nettovinst skall få köpa tillgångarna med 55 procents rabatt och låna upp till sex gånger sitt eget kapital…

Börserna i USA fortsatte rejält uppåt även igår. Champagne-korkar och hurra-rop präglade börserna som nu även får draghjälp från det gigantiska räddningspaket som klubbades på G20-mötet. Nu spekuleras det åter om vi varit nere på botten och vänt. Är det en hållbar botten? Onekligen ser det mer lovande ut denna gång än någon av de tidigare försöken. Men personligen skulle jag vilja se mer än tre dagars uppgång, utan några rejäla baksmällor innan vi kan börja tro på en uppgång. KUrvorna bör åtminstone ha påbörjat en vridning uppåt.

Finansaktier stod åter bland vinnarna, men i den senare delen av handeln drog verkstadsbolagen iväg och förbi. Finansaktierna backade tillbaks högst avsevärt på slutet. Det är väl inte så konstigt att finansaktier drar iväg – först kan man köra bankerna i botten, med ofrånkomlig konkurs som enda logiska förklaring. Ju sämre bankerna skötts, desto mer pengar hjälper staten till med för att städa upp efter festandet – sjukt. Kommunism? Jag vet inte, tycker bara det är konstigt att bolag inte sätter av pengar när det går bra istället för att dela ut de i bonusar och aktieutdelningar. När det sedan blir tuffare tider har man inga reserver, för en lekman som mig låter det inte som om alla i bankernas ledningsgrupper har alla fåren i hagen, det är nog några stängsel som behöver fixas.

Datortillverkare med Apple och IBM i spetsen hade en bra dag och steg bägge över 3 procent.

När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 2,9 procent till stabila 834. DJIA klättrade 2,8 procent och Nasdaq slutade 3,3 procent högre på 1602, vilket var ett viktigt motstånd som lyckades passeras. Detta var de högsta nivåer som de amerikanska börserna stängt på sedan i början av januari.

Skall de positiva tongångarna hålla i sig även om jobbstatistiken som kommer idag kanske inte är så värst vidare bra. Skulle jobbsiffrorna komma in med runt 700.000 arbetslösa kan det bli en handbromsvändning som heter duga. Vi börjar närma oss rapportsäsongen och det är väl först vid denna vi kan säga hur krisen egentligen påverkat bolagen. Även om mycket är inprisat är ändå dålig statistik, precis just det – dålig statistik.

S&P 500 har brutit upp över det viktiga motståndet vid 800 och även brutit den fallande trendlinjen. Detta behöver inte (efter tre dagars uppgång) innebära att vi varit nere på botten. Lyckas indexet etablera sig över 800-nivån kan vi förvänta oss en fortsatt positiv utveckling.

090403_in-x

Barack Obama säger att G20-mötet i London var ett historiskt möte (för honom ja…) och att resultatet innebär en vändpunkt i det globala arbetet för att världens ekonomier skall återhämta sig. Han underströk att om bara USA vidtar åtgärder, men inte resten av världen kommer de bara att vara ”hälften så effektiva”. Det är alltså USA mot resten av världen…

Oljepriset steg rejält i spåren som en direkt följd av optimismen på världens börser.

I Asien fortsätter de positiva tongångarna präglade av G20-mötets positiva tongångar. Slutet på handelsdagen var dock mer tveksam och indexen närmade sig nollpunkten. Det tycks som att även Asien tror på de alltmer positivare inställningarna till att krispaketen skall lyckas vända på situationen. Jag är som vanligt skeptisk till krispaket och att låna sig ur problem, men det är ju jag…

Detta händer idag fredag den 4:e mars 2009.

RAPPORTER PÅ AKTIETORGET:
– Fasttv

STÄMMOR:
– HQ, Neste Oil, VKG Energy

BÖRS ÖVRIGT:
– Home Properties: acceptperiod Home Invests bud går ut
– Rederi: rater vecka 14

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Nordea: teckningsperiod nyemission avslutas
– SBC: anmälningstid i nyemissionen inleds, avslutas den 21 april

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Aker Solutions (1:60 NOK), Atrium Ljungberg (2:00 kr), Havsfrun (1:50 kr), HL Display (1:38 kr), HMS Networks (1:50 kr), Nordea (0:20 EUR), Ratos (9:00 kr), SCA (3:50 kr), Skanditek (0:30 kr)

STATISTIK:
– Tyskland: importpriser februari kl 8.00
– EMU: PMI sammansatt och tjänstesektorn (def) mars kl 10.00
– USA: sysselsättning mars kl 14.30
– USA: ISM-index tjänstesektorn mars kl 16.00

POLITIK:
– EU: informellt ekofinmöte i Prag 3-4

CENTRALBANKER:
– Fed: Ben Bernanke, Fed-chef, talar på kreditmarknadskonferens kl 18.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar