OMXS30 var rejält ner i början av dagens handel, men hämtade sig på slutet och indexet stannade på 696 vilket motsvarar en nedgång på 0,8%. Omsättningen var som väntat låg, alla väntar på ”ödesstatistiken” i eftermiddag kl. 14.30. Idag på morgonen kan man läsa i bla e24 att balterna ”tagits på sängen” av att just deras länder drabbats?!?! Men vad är detta? Är det ingen som har varit i dessa länder? Jag har sagt det länge och säger det igen, bubblan i baltikum är minst lika allvarlig som på Island om inte värre. Förhoppningen om snabb rikedom har drivit på kreativiteten till absurdum, hur svenska banker och företag ”gått på det” är för mig en gåta. Oavsett finanskris eller ej hade denna bubbla spruckit ändå, nu kommer det bli ännu värre följder tro mig.
Ni som följde rådet igår att bevaka SHB som en blankningskandidat fick en fin resa. Aktien sjönk rejält för att precis som övriga börsen hämta sig på slutet. Stannade 2,7% ner på 127 kronor.
Ericsson som gått starkt den senaste tiden föll med 1,7% till 63,60 efter att hälftenägda Sony Ericsson meddelat att försäljningen troligen kommer att minska med över 5% under 2009. Som jag skrev i nyhetsbrevet häromdagen ser Ericsson ut att stå inför en nedgångsfas. Aktien är överköpt och är på väg att vända vid taket i trendkanalen.
Scania B noterades 3,5% lägre till 75,25 efter budplikten där det visat sig att Porsche redan äger en bra bit över hälften av Scania och 70% av rösterna. Även Volvo drogs med trots höjd rekommendation från Credit Suiesse, aktien slutade ner 2,3% på 42,70.
Köpsignalerna för Lundin Mining har oxå varit vältajmade och aktien fortsatte uppåt med 6,1% igår.
Vostok Gas handlas med en volatilitet som räcker och blir över, stannade till slut på 1,05 vilket var en nedgång på ytterligare 64%. Tillgångarna har nu skiljts från bolaget och kvar finns nu bara ett substansvärde på några tioöringar per aktie.
Kronan försvagades mot både dollarn och euron.
OMXS30 testade i förrgår motståndet vid 705 och föll sedan tillbaks. Igår avslutades dock indexet starkt med draghjälp från USA. Vi kommer med all sannolikhet att få en lugn och avvaktande dag om inte information om jobbstatistiken läcker ut. Kursen stannade precis under MA20 och det kommer nog att fortsätta att fungera som ett motstånd. MACD-histogrammet minskar och det gäller nog att sitta still i båten till i eftermiddag. Till skillnad mot de flesta (vet inte hur de tolkar diagrammen), men jag ser tendenser till en nedgång (känner mig ensam).
USA: Wal-Mart kom med en rapport som låg långt under förväntningarna och detta pressade kurserna de första timmarna, aktien backade 7,7%.
Tekniksektorn gick starkt efter att Microsoft slutit ett avtal med Dell och Verizon om att göra mjukvarujättens sökmotor till standard i de produkter man tillverkar.
Finanssektorn gick oxå starkt efter det att tre demokratiska senatorer sagt att man nått en lösning med Citigroup för att hjälpa amerikanska husägare. I Bloomberg kan man nu på morgonen läsa att tiden kan ha runnit iväg för att Obama skall hinna rädda Fannie och Freddie, både Paulson och Bernanke anser att tiden är knapp för att ordna med statligt övertagande, nu befinner sig bolagen i någon sorts undanttagstillstånd.
Alla sitter nu och väntar på två saker, dels fredagens sysselsättningsstatiskt som kommer ha mycket stor betydelse och dels Obamas nya utspel med ytterligare ett gigantiskt räddningspaket. Att säga att USA och världen håller andan är en underdrift.
När börserna stängde var DJIA ner 0,3% men Nasdaq steg 1,1% under måttlig handel. Autoliv steg rejält i USA och Ericsson gick upp 47 öre.
Nasdaq steg under senare halvan av dagen, men under mycket måttliga volymer. Stängningen skedde precis på MA20, som jag inte tror kommer att passeras idag om inte jobbstatistiken överraskar rejält positivt. Vi ser på momentumindikatorn att indexet börjat gå mot överköpta nivåer och att MACD är på väg att ”snöra” ihop sig med ytterst små histogram.
Tyskland: Detaljhandeln sjönk med 3% i november jämfört med samma månad 2007.
Storbrittanien: Sänkte igår räntan till den lägsta nivån någonsin, detta bekräftar det allvarliga läget vi befinner oss i.
Japan/Asien: Det började nedåt på de flesta börserna men efterhand steg humöret och de flesta börser slutade på plus. Till skillnad mot i USA faller finansrelaterade aktier i Japan under morgonen. Sydkorea sänker styrräntan till 2,5%.
Det var blandade rörelser med nedgångar i Japan, Indien och Sydkorea. Hongkong och Kina steg däremot. Ni som hört mig ”mässa” vet vad jag tycker om Kina och Japan, därför tittar jag mer på Japan idag än på Kina. Japanerna bereder sig på en kalldusch när den amerikanska jobbstatistiken kommer i eftermiddag, den kan bli en riktig rysare. Bilindustrin tappade den uppgång de hade i början av veckan. Datortillverkaren Satyam Computer tappade ytterligare 50% av sitt värde efter att ha fallit 78% igår, skälet uppges vara att bolagets vinster ”blåsts” upp under flera år.
Råvaror: Oljan fortsätter att pressas ner och nu kostar WTI-oljan åter under 41 dollar per fat, en nedgång på 10% bara igår. De högre lagersiffrorna och de dåliga nyheterna som fortsätter att strömma in sägs vara den bidragande orsaken.
Kopparpriset sjönk tillsammans med övriga basmetaller efter rapporter om att den amerikanska recessionen förmodligen kommer att förvärras, detta kommer att leda till ytterligare minskad efterfrågan på basmetaller.
För övrigt tycker jag det är med viss oro man läser nyheterna, det bubblar och kokar lite var stans för tillfället. Konflikten i Israel är definitivt inte bra i dessa tider. Risken för en utvidgning där Iran och andra arabländer tar sympati för Hamaz och Palestinierna är uppenbar. Putins påhopp mot Ukraina om att de stjäl gas håller på att skapa kaos i de länder som är beroende av gas för uppvärmning, folk har börjat frysa ihjäl. Länder som redan som det är befinner sig i pressade situationer får inte mat och håller på att frysa ihjäl, det är ohållbart och kan leda till oövertänkta panikåtgärder.
Detta händer idag fredag 9/1-2009:
STÄMMOR:
– PSI Group (extra)
BÖRS ÖVRIGT:
– East Capital Explorer: presenterar substansvärde
– Rederi: rater vecka 2
– RNB: presenterar försäljningssiffror för december
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde
STATISTIK:
– Tyskland: detaljhandel november kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion november kl 8.45
– SCB: industriproduktion november kl 9.30
– SCB: industriorder november kl 9.30
– SCB: aktivitetsindex november kl 9.30
– Norge: KPI december kl 10.00
– Storbritannien: PPI december kl 10.30
– Storbritannien: industriproduktion november kl 10.30
– EMU: detaljhandel november kl 11.00
– Tyskland: industriproduktion november kl 12.00
– USA: sysselsättning december kl 14.30
– USA: grossistlager november kl 16.00
CENTRALBANKER:
– RB: Barbro Wickman-Parak håller talet ”Inflationsmålspolitiken och den finansiella krisen” kl 9.30