Fredag 5:e juni – Initialt uppåt sen avvaktande till USA-statistiken

Nedgången på Stockholmsbörsen blev måttlig efter en positiv avslutning som nästan lyckades ta indexen upp mot nollstrecket. När börsen stängde hade OMXS30 backat 0,26 procent och stängde på 768,5 punkter. Handelsdagen var som väntat osäker och skvalpig, oron i Baltikum och motsägelsefull statistik skapar ingen tydlig riktning. Efter uppgifterna om att produktionen i USA ökade med 1,6 procent i årstakt vände börserna uppåt.

Anders Borg påpekade igår att Lettland befinner sig i ett bekymmersamt läge. IMF kräver ytterligare åtgärder för att låna ut pengar till Lettland som redan sänkt utgifterna så mycket som IMF tidigare önskade. Problemet är att kostnaderna för den stigande arbetslösheten och fallande produktionen snabbt ökar underskottet. Det blir som att försöka fånga en fallande kniv.

Swedbank som verkligen testar stresståligheten hos investerarna var den mest omsatta aktien igår och steg 2,37 procent till 38,90 efter onsdagens magplask. Omsättningen var 1,6 miljarder kronor.Nordea gick också starkt och avancerade 2,41 procent och var den tredje mest omsatta aktien. Nordea stängde på 59,40. Bland övriga banker var SEB A ned med 1,7 procent till 29:50 kronor och utökade därmed onsdagens nedgång på 11 procent.

Ericsson var den näst mest omsatta aktien och stängde 1,42 procent lägre på 69,20.

Idag kommer den viktiga jobbstatistiken i USA och rykten gör gällande att den skall vara bra, detta uppges vara orsaken till att stängningen i USA blev så stark som den blev.

Nibe har brutit upp genom taket på den medellånga trendkanalen och kommer nu att testa motsåndet vid 75 kronor. Passeras motståndsnivån kan det bära iväg mot 96 kronor. Faller aktien ner genom stödet vid 70 kronor omvärderar jag rekommendationen.

Råvarurelaterade aktier steg med stöd från fortsatt rejält stigande olje- och metallpriser.

vinnare3

(Gårdagens mest omsatta aktier, från vänster. Klicka på diagrammet)

Analytikerna förväntar sig att 520.000 amerikaner förlorade sina jobb under maj månad. Skulle siffran bli något lägre, eller till och med betydligt lägre kan det bli ett rejält rally när börserna i New York öppnar idag.

OMXS30 backade tio punkter fram till lunch men låg sedan och konsoliderade i stort sett hela dagen. Stängningen var positiv och tog indexet upp till måttliga -0,26 procent och 768,57 punkter. Vändningen vid den korta stigande kanalens golv indikerar att vi åter kan få ett nytt försök till uppgång mot i första hand 780-nivån. Det är ett mycket svagt momentum i rörelserna och det råder stor osäkerhet i om börsen skall upp- eller ner. Efter en måttlig uppgång i inledningen kommer dagen att präglas av små rörelser fram till i eftermiddag när jobbstatistiken kommer.

Motstånd: 780
Stöd: 750-755

omxs30real090604

 

Viktigt att hålla reda på idag:
– Köpenhamnsbörsen håller stängt
– Statistik om rater för rederier avseende vecka 23
– 08.00 Estland: KPI maj
– 09.30 Staten presenterar nettolånebehov för maj
– 09.30 Storbritannien: Tjänsteproduktionsindex för maj
– 10.30 Storbritannien: Producentprisindex för maj
– 12.00 Penningmarknaden stänger
– 14.30 USA: Sysselsättningsstatistik för maj

 

S&P 500 stängde på plus 1,15 procentefter en stark avslutning i stort sett på dagshögsta 942 punkter. Nu laddar indexet för att ta sig igenom motståndsnivån runt 950 och klimatet är på väg att åter bli positivt. MA20 är på väg att vrida upp och kursen befinner sig klart på ovansidan. De senaste två veckorna har indexet pendlat i en kortsiktigt stigande trendkanal och vänt upp två gånger efter kontakt med golvet i kanalen, ett brott över 950-nivån under ökande volym banar väg för en fortsatt uppgång, i första hand mot taket i kanalen. En sämre jobbstatisik än väntat kan dock sättar käppar i hjulen.

in-x090604

Brentpriset på olja är på väg att passera den kritiska nivån på 70 dollar per fat.

Försäljningen i de amerikanska detaljhandelskedjorna sjönk med 4,6 procent i maj jämfört med samma månad 2008. ICSC trodde på förhand att försäljningen skulle varit maximalt 1 procent ned. En av förklaringarna anges vara att Wal-Marts siffror inte längre är inkluderade i statistiken.

Den amerikanska terminen stigit med 0,21 procent efter USA-börsernas stängning (klockan 8.00).  (se diagrammet över indikatorer nedan)

I Asien är det nu på morgonen måttliga men positiva rörelser uppåt. Hongkong ligger precis under nollan och övriga börser ligger på svaga plus. Råvarubolag, bilföretag och den avbrutna affären med råvarubolaget Rio Tinto stödjer uppgången i Asien. Uppgifter om att Bank of Japan kan komma att få uppgraderad rating mottogs naturligtvis positivt i Japan.

Både dollarn och euron stärks i förhållande till kronan.

indikatorer7

 
Övrigt:
– Det känns skönt att inte regeringen körde in pengar i detta stora svarta amerikanska hål. Mona och Thomas är väldigt tysta om mer stöd till Saab. Nu gäller det att vända kappan mot nya friska opinionsvindar – nu skall de värva ungdomarna genom att bli piratpartister (som ju verkar lyckas så bra), nu skall nedladdning bli lagligt igen. För två månader sedan hyllade Mona domen mot Pirate Bay.

– Antalet företagskonkurser ökade med 32 procent i Sverige förra månaden jämfört med maj 2008. Enligt UC fortsätter företagskonkurserna att öka.

– I Dagens Industri kan vi idag läsa att Saab gör av med pengar i turbofart. Bolaget förlorar enligt tidningen 200 miljoner kronor varje månad. Ungefär hälften av de 1,2 miljarder som GM lånat ut till Saab är nu förbrukade. Håller takten i sig kommer bolaget att ha slut på pengar när rekonstruktionsperioden tar slut den 20 augusti.

– Läs gärna på Cornucopia om försvaret totala brist på verklighetsförankring. Nu slänger det svenska försvaret 2,4 miljarder på att försöka applicera affärssystemet SAP till organisationen. Det är skandal att formligen kasta bort pengar på detta vis, skattepengar! Jag har flera egna erfarenheter av både större och mindre företag som misslyckats med SAP och att försvaret skulle lyckas det ser jag som en riktigt högoddsare. Jag startar senare i eftermiddag en undersökning om vad ni tror om ”satsningen”.

– AMF-skandalen fortsätter. Styrelsen som beviljat Elmehagens pensioner och ersättningar beviljas ansvarsfrihet, men inte Elmehagen som tagit emot pengarna som styrelsen beviljat…

Jag önskar alla en trevlig tradingdag och en trevlig helg!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar