Fredag 3:e juli – avvaktande succesiv återhämtning – eller fortsatt dalbana

OMXS30 avslutade juni månad starkt och i stort sett hela månadens uppgång räddades av av den sista veckan. Normalt brukar juli vara en månad med måttliga uppgångar, men det är viktigt att komma ihåg att börsen inte styrs av gammal historik. Det som styr börsen för tillfället är rykten, statistik men framförallt förhoppningar och nervositet. Med undantag för i onsdags har indexet hållit sig snyggt och prydligt inom konsolideringskanalen.

Riksbanken överraskade de flesta igår när man halverade reporäntan. Det var inte många som trodde på en ytterligare sänkning. För mig dyker frågan direkt upp. ”Hur allvarligt är läget, vad är det RB vet som inte vi svenssons vet?”

OMXS30 rekylerade 2,6 procent nedåt dels som en rekyl på en extrem uppgång i onsdags, dels i linje med de amerikanska börsernas utveckling efter att Stockholmsbörsen stängt i onsdags. Omsättningen var sommarlugna 10,5 miljarder kronor. Detta gap nedåt fick sedan börsen att avvaktande sega sig fram till sysselsättningsstatistiken kl. 14.30 som inte var nådig, hela 27 procent sämre än förväntat. ”Då snackar vi miss i prognosen…”. Detta fick börsen att störta utför och som lök på laxen öppnar USA rejält nedåt och det sänker självklart börshumöret ett par snäpp till. Nu ligger OMXS30 åter under den kritiska 800-nivån och jag ser det initialt som att vi är tillbaks i konsolideringskanalen. Idag tror jag på en avvaktande börs, där vi efter en stund får se en dragning uppåt om det inte dyker upp något ”nytt”…

omxs30real090702

 

Ericsson blev börsens mest omsatta aktie (1.049 miljoner kronor) och därmed börsens sänke. Aktien backade 3,43 procent och slutade på 76,10. H&M slutade på minus 2,68 procent och var den näst mest omsatta aktien. Swedbank A var tredje mest omsatta aktien och den enda bland large cap som slutade på plus. Atlas Copco slutade ner hela 5,05 procent och var den fjärde mest omsatta aktien.

Defensiva AstraZeneca klarade sig betydligt bättre än genomsnittet och backade måttliga 0,88 procent.

Sämsta bransch var IT-branschen som varit stark den senaste veckan. Verkstad och råvaror hade det oxå tufft. Medicin och läkemedel klarade sig betydligt bättre än börsen som helhet.

sektorer21

 

Idag är det lugnt på statistikfronten, eftersom USA-börserna håller stängt med anledning av The Independence Day.

Håll koll på detta idag:
– 10.00 EMU: Inköpschefsindex tjänstesektorn
– 11.00 EMU: Detaljhandel maj
– Rederi: Rater för vecka 27
USA som håller stängt idag föll brant igår, efter att sysselsättningsstatistiken visat sig vara betydligt sämre än väntat. Det enda som kan tolkas positivt var att omsättningen i New York var extremt låg, endast 1,5 miljarder aktier bytte ägare, den lägsta omsättningen jag kan komma ihåg för en hel börsdag i USA.

S&P 500 backade 2,2 procent och ligger åter under den kritiska 900-nivån. DJIA stängde 2,5 procent lägre och Nasdaq åkte ner hela 2,7 procent, där IT precis som i Sverige drog ner börsen rejält. S&P 500 öppnade med ett rejält gap nedåt och fortsatte svag nedåt under hela gårdagens handelssession. Den senaste timmen stängde många sina positioner inför långhelgen, det fick kurserna att stänga på dagslägsta. S&P 500 är nu inne i ett intressant läge.

– Det misslyckades rallyförsöket häromdagen att hålla kvar indexet ovanför 915-nivån, är ett svaghetstecken.
– Följer man MA200 är det andra gången på två veckor som kursen tangerar medelvärdet som ett stöd. Stängningen var klart under det kortare MA20, så den kortare trenden är åter nedåt. Bryts MA200 vilket sker om kursen tar sig under 880-nivån har även fibonacci-50 brutits och då kan indexet åter vara på väg nedåt.
– Håller stödnivån kring 880 kommer vi förmodligen att se ett nytt försök att passera 955 som inte lyckats hittills, men motståndet försvagas som bekant för varje attack.

Kort kan vi konstatera att det är spännande att se vad den närmaste veckorna bjuder på.

in-x090702

 

IT- och oljebolagen agerade sänken även på de amerikanska börserna. IBM var det största sänket på Nasdaq och det fallande oljepriset fick med sig oljebolagen. Ett fat Brent-olja är nu nere på 66 dollar per fat, det svänger rejält.

General Motors ansökte i onsdags om att få sälja större delen av sina tillgångar till finansdepartementet och planerar att genomföra en aktieemission inom ett år. Aktien backade 7,3 procent.

Ericsson backade med motsvarande 68 öre i USA, räknat efter Stockholmsbörsens stängning.

Helt plötsligt gör arbetslösheten president Barack Obama ”djupt oroad” kan vi läsa i Bloomberg News. Det är väl märkligt, för bara några månader sedan gällde det bara att få igång utlåningen och byggnationen. Det galopperande budgetunderskottet och den kraftigt ökande arbetslösheten som gör att människor ändå inte kommer att råd ”att handla USA ur krisen”, var som Obama sade ”av underordnad betydelse”. Han sade vidare i intervjun igår att administrationen nu har stabiliserat finansmarknaderna och fått igång husmarknaden. Är karln från vettet? Ser han inte vad som händer? Med en arbetslöshet på 9,5 procent och ökningstakten har inte minskat, en utlåning för att bygga hus till nollränta för att finanssystemet skall fungera. Är det inte bubbelvarning, så vad skall vi då leta efter? Men om man blundar och gasar kommer man kanske igenom de svåra passagen, eller kanske det tar stopp, som i Kalifornien…

På den amerikanska S&P 500-terminen kan vi se att fallet fortsatt till för några timmar sedan jämfört med nivån vid den svenska stängningen. Nu pekar terminen däremot uppåt och är snart upp på stängningsnivån kl 17.20.

esu95

Även i Asien är det mest nedåt även om Nikkei när detta skrivs har vänt uppåt och ligger nu endast 0,92 procent ned efter att ha backat rejält i inledningen. Hongkong öppnade rejält nedåt men kurserna hämtade sig under dagens handel och reducerade nedgången till -0,46 procent. Kina går emot strömmen och stiger. Det är tredje veckan i rad som de kinesiska börserna stiger. Shanghai Composite har nu stigit 68 procent sedan årsskiftet.

Olje- och råvarupriserna har stabiliserat sig under natten. Guldpriset ligger nu i en konsolideringsformation, där bottnarna blir högre och amplituden minskar, det kan vara ett tecken på att vi närmar oss ett utbrott.

De ledande indikatorerna visar att S&P 500-terminen är uppe på ungefär samma nivå som när Stockholmsbörsen stängde igår, det kan innebära en viss återhämtning i alla fall efter en stunds handel. De amerikanska börserna föll tungt i likhet med de flesta börser världen över igår. Efter en tung inledning på de flesta asiatiska börserna nu på morgonen, har de stora nedgångarna bromsats upp med draghjälp från den starka Kinesiska fastlandsbörsen. Dollarn tappar mark mot Euron (även mot kronan). Oljepriset har stabiliserat sig runt 66,50 dollar per fat och guldpriset fortsätter uppåt. 

indikatorer29

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar