Fredag 23/1-2009 – Ny amerikansk finansminister

Öppningen igår var fortsatt kraftigt uppåt, men redan efter en halvtimme började momentum avta. Börsen rörde sig sedan i stort sett sidledes. Runt lunch gav modellen signal om att det skulle börjar bära av nedåt och gjorde sedan det resten av dagen. Dystra statistiksiffror från USA spädde på nedgången. Bankerna öppnade starkt, men vände sedan nedåt och var sämsta bransch när börsen stängde. SEB följer jag dagligen främst för att VDn Annika Falkengren hela tiden envist bedyrar att SEB är så starkt och att det inte är någon fara, bara man ”har vinnarinstinkt”. Det känns för mig som svammel och undanflykter för vad som komma skall. OMXS30 stängde 1% ned på 608,70 återigen under låg omsättning. Tekniksektorn som gått starkt både i USA och Asien de senaste dagarna är den som idag på morgonen tynger börserna i Asien mest. Både Samsung och Sony redovisar nu förluster och det ses som en viktig indikator för ”vad som komma skall”.

Jag vill varna för General Electric som kommer med sin rapport ”före USA-börsens öppning” och det vet vi att det kan bli precis när som helst under dagen, bra att vara beredd. Igår på efterbörsen i USA steg aktien på förväntningar om en bättre rapport än väntat – vi får se.

En av huvudnyheterna på Di:s hemsida är att Skogsbolaget Munksjö måste sanera 4 miljarder kronor.

”Nu på morgonen läser jag om att det vi nu ser är ett styrkebesked, att börserna inte trillar mer än de gör. Häromdagen läste jag i en känd svensk finanstidning att män med långa ringfingrar lyckades bättre på börsen. Första börsdagen på året läste vi att faran var över för om första börsdagen slutade på plus brukar året som helhet stanna på plus. Jag frågar mig, är det nyhetstorka? Det finns väl massor att skriva om som faktiskt är relevant och intressant. Det känns lite ”Hänt i veckan” över rubriksättningarna tycker jag. ”

Olja och råvaror sattes åter under hård press då både olje- och metallpriserna backar. Bolaget Alumina föll hela 11%.

Nokia kom med sin rapport och det var ingen munter läsning, resultatet var hela 40% under förväntningarna. Aktien föll med 9% och slutade under hundra kronor på 99,70.

Ericsson som under onsdagen steg nästan 12% fortsatte uppåt men svagt och slutade på 62,80 vilket var 0,3% upp.

”På lokalplanet (Hässleholm) varslar idag Autoliv, Backer (Nibe) och Glimåkra mekaniska 71 personer och i går gavs besked att anrika DUX lägger ner i Sösdala. Det är tråkiga konsekvenser som grenar ut sig betydligt längre än kranskommunerna runt Göteborg…”


OMXS30: Stängningen igår var i stort sett på dagslägsta och både trenden och momentum är avtagande. Om stödet vid 600 bryts återtas det negativa scenario vi hade i början på veckan. Avvakta ett genombrott upp genom 620 eller ner genom 600 innan vi bestämmer oss för riktningen.

Motstånd: 620 / 650
Stöd: 600 / 560

Daytrading: Avvakta trenden! Pass upp för oroligheter vid statstik och rapporter!

090122_omxs30
USA: Microsoft satte hård press på de amerikanska börserna efter att ha meddelat en vinst var betydligt lägre än vad analytikerna hade väntat sig. När börserna stängde hade DJIA backat med 1,3% och Nasdaq med 2,8% till 1465. Efter IBMs och Apples fina resultat var det nog många som trodde att Microsoft skulle visa bättre siffror än de gjorde. Aktien backade rejält och slutade 11,7% ner.

Stigande arbetslöshetssiffror och ett rekordlågt bostadsbyggande spädde naturligtvis på nedgången, som nog hade blivit ännu värre om inte Obama gick ut och sade att ett nytt stimulanspaket har högsta prioritet och skall presenteras inom de närmaste veckorna.

FED kommer enligt Wall Street Journal att fortsätta med låga räntor, nära noll och fokus på att skapa speciella låneprogram för att undvika att fler storbanker drar ner sina balansräkningar i skiten. Ny finansminister utsågs igår och senaten godkände Timothy Geithner.

ABB steg i USA jämfört med stängningen i Sverige.

Nasdaq: Har studsat några gånger de senaste dagarna mot en fallande trendlinje och har nu börjat tappa momentum. Stängningen igår ligger precis på MA20 och ser svag ut, detta kan innebära att vi idag får se ett brott nedåt.

Motstånd: 1500 / 1540
Stöd: 1450 / 1400

090122_compx

Japan: Nikkei föll brant under fredagans inledande handel, när detta skrivs är Nikkei på minus 3%. Bloomberg skriver idag att läget har försämrats signifikant, vilket är en sämre bedömning än den man gjorde i december.

Kina: NovaCast Technologies dotterbolag Camito AB har fått patentansökan avseende kompositgjutning, formteknik, nivåstyrning och komplexa tekniker kring
bindningszonen mellan järn och stål. Den ekonomiska tillväxten i Kina föll till 6,8% det fjärde kvartalet, vilket innebär att det är den lägsta siffran på nio år. De senaste åren har tillväxten i Kina varit tvåsiffrigt positiv. För 2009 spås en tillväxt på runt5-6% enligt landets inhemska statistikbyrå. Till skillnad mot den globala mobilmarknaden väntas den växa i Kina och för 2009 väntas ökning ligga på 7,7%, detta skriver det USA-baserade analysföretaget Isupply.

Sydkorea: Samsung Electronics redovisar för första gången en kvartalsförlust, företaget gjorde en nettoförlust på 16,2 miljoner dollar. Största orsaken anses vara prisraset på LCD-skärmar och minneskretsar. Resultatet var oväntat och är mycket illavarslande för andra högteknoligiföretag.

Detta händer idag fredag den 23/1-2009.

RAPPORTER:

ÖVRIGA NORDEN
– Kone

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– General Electric, Samsung (kl 2.00)

STÄMMOR:
– Digital Vision (extra), Towork (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Fazer Konfektyr: sista dag för handel i aktien på Stockholmsbörsen
– Fordon: registreringsstatistik lastbilar december från ACEA
– Rederi: rater vecka 4

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Broström: AP Möller-Maersks förlängda bud går ut kl 16.00

STATISTIK:
– Frankrike: förväntningar i industrin januari kl 8.45
– EMU: inköpschefsindex (prel) januari kl 10.00
– Storbritannien: BNP (est) 4 kv kl 10.30
– Storbritannien: detaljhandel december kl 10.30

CENTRALBANKER:
– BOJ: månadsrapport kl 6.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar