I början av gårdagens handel gick börsen starkt och var nästan upp 5 procent, men det var hela tiden med väldigt få säljare och liten handel. När motståndet runt 670 försvann blev det bra fart och volymerna tilltog rejält. Men när motståndet runt 689-890 skulle passeras lyckades inte det och kurserna började backa nedåt och när börsen stängde var det trots allt upp 2,54 procent på 680 under onormalt hög omsättning.
Osäkerheten kring FED:S kraftfulla agerande blir mer och mer oroande, inom EU förklarade man tävlingen om vem som skulle kunna prestera det största stödpaketet avslutad – äntligen. Det är ju som ett öppet sår, det läks inte av smärtstillande medicin, det behöver läka ut.
SEB A gick upp hela 9 procent och slutade på 28.80, detta innebär att aktien stigit hela 41,3 procent den senaste månaden, vem trodde det? Aktien ligger fortfarande i en negativ trend och kommer från överköpta nivåer. Med reservation för hur banker går i resten av världen idag ser SEB A ut att stå inför en rekyl, ner mot i första hand 25 kronor.
Ericsson har två gånger den senaste veckan varit uppe vid motståndet runt 79 kronor som verkar svårforcerat och har börjat backa tillbaks.Sedan oktober har aktien stigit 68 procent, beroende på bla starkare dollar, en bra rapport och många fina ordrar. Nu har även botten i den stigande trendkanalen brutits. Det är lite för tidigt att säga om det är en ny riktning, men det ser onekligen ut som om det är nedåt ett tag som gäller. Håll koll på stödet vid 75 och 74 kronor, byts de är det definitivt nedåt ett tag. Passeras 77,50 uppåt återtas den uppåtgående trenden.
I USA var det uppåt till en början, men vartefter dagen led sjönk börserna. Trots att det inkom siffror om både arbetslöshet och andra ledande indikatorer som var bättre än väntat överskuggades dessa helt av FED:s planer på att rädda ekonomin. Fler och fler inser nog allvaret i att FED agerar så kraftfullt som de gör, läget är förmodligen mycket värre än vad den breda massan tror.
När börserna stängde hade S&P 500 backat med 1,3 procent, DJIA var ned 1,2 procent och Nasdaq klarade sig bäst och backade 0,5 procent.
I den inledande handeln såg bankerna starka ut och agerade draglok (som vanligt höll jag på att skriva), men vartefter dagen led mot sitt slut backade bankerna och de flesta slutade på minus. Citigroup backade hela 15,6 procent och Bank of America gick ned 9,7 procent.
Läkemedelsbolagen hade det oxå tufft och Pfizers slutade 3,9 procent ner.
En av vinnarna på börsen var Oracle som redovisade sitt bästa resultat någonsin och steg 13,5 procent.
Att det fanns en uppenbar risk med stödåtgärderna behövdes inte alltför stora studieskulder för att räkna ut. Nu visar det sig att försäkringsjätten AIG använt en stor del av pengarna för att verkställa utlovade bonusar, som man mörkat. Nu härsknar regeringen till och höjer skatten till 90 procent på de största bonusarna. Det känns som om USA:s ekonomi är allt annat än i balans för tillfället.
I kväll ryktas det om att Ben Bernanke skall hålla ett personligt tal om finanskrisen, kan det möjligtvis vara så att han skall försöka förklara varför han tar till så extremt kraftiga åtgärder. Vad vet han som vi andra missat? Kan Ben ha pratat ihop sig med Bank of America och Citigroup för att lugna marknaden, på sedvanligt amerikanskt vis…
S&P 500 har varit uppe och vänt runt 800 och en divergens mellan histogrammet och kursen kan innebära en trendvändning. Idag kommer en stor portion nervositet inför ”Big Bens” personliga tal ikväll, det kan punktera ballongen, men nu skall vi vara optimistiska – det är ju snart helg.
I Asien är det en blandad utveckling idag. Tokyo håller stängt. Hong Kong faller med nästan 2 procent. De börser med oljebolag som är tunga på index gick naturligtvis bättre med stigande oljepriser, en av de var Shanghai som steg 1 procent.
– Sysselsättningen steg i Sverige till 8 procent och det är förmodligen bara början tror regeringens företrädare. (SvD, e24, DN)
– Fredrik Reinfeldt kritiserar USA:s räddningspaket och FED:s agerande.
– Kronan stärks ytterligare (eller dollarn och euron försvagas).
– Olje- och basmetallpriserna steg kraftig igår, mycket på grund av FED:s besinningslösa sedelpress. Det känns mer och mer som hål i huvudet än hål i plånböckerna…
Detta händer idag fredag 20:e mars 2009.
RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Skistar (kl 8.30)
STÄMMOR:- Railcare Group (extra)
BÖRS ÖVRIGT:
– SFF-seminarium om den finansiella krisen och redovisningsreglernas roll kl 8.30-13.00
– Börs: Tokyobörsen har stängt
– Consilium: presenterar omsättning och orderingång för februari
– Rederi: rater vecka 12
ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Nordea: teckningsperiod nyemission inleds
EXKLUSIVE UTDELNING:
– TDC (9:00 DKK)
STATISTIK:
– Tyskland: PPI februari kl 8.00
– EMU: industriproduktion januari kl 11.00
POLITIK:
– EU: toppmöte
CENTRALBANKER:
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00