Fredag 17:e juli – fortsatt styrka – kanske lite andhämtning

När det är rapportsäsong gäller det verkligen att ta det försiktigt och gårdagen var inget undantag. Dagen styrdes helt av rapporterna och börsen svängde rejält.

Electrolux var först ut på morgonen och lämnade en riktigt bra rapport som fick börsen att lyfta ordentligt i inledningen, däremot indikerar bolaget att det kan bli tufft i höst. En stor del av vinsten beror trots allt på lägre inköpspriser.

Nokia kom sedan som en kalldusch och fick OMXS30 att trilla ner under noll under en kvart. Vinsten var högre än väntat men molnen tonar upp sig framöver och målsättningen och förväntningarna hålls nere. Aktien tappade 13,7 procent.

Orderingången minskar för Alfa Laval men vinsten blev något högre än förväntningarna, detta verkar signifikant för de flesta bolag som rapporterat hittills. Marknaden hade nog räknat med mer och aktien sjönk 3,2 procent till 73,50.

JP Morgan kom som väntat som en räddande ängel och lyfte börsen vid lunchtid.

Idag på morgonen rapporterade Swedbank. Likviditeten var bättre än någonsin, en ökning med hela 50 miljarder och har nu 250 miljarder i likviditet. VD Michael Wolf säger att motståndskraften är väldigt stark trots rådande klimat.

Sandvik rörelsemarginal sjönk med 11 procent och omsättningen minskade till 3798 miljoner kronor vilket var 10 procent lägre än förväntningarna, förlusten var 16 procent mindre än väntat.

Rapporterna hittills har överlag varit bättre än väntat.

Ni som tradar OMX-terminer, tänk på att börjar köra på OMXS309H från och med idag!

Även torsdagen blev en plusdag och OMXS30 slutade på plus 0,3 procent, och 823,3 punkter. Omsättningen var ungefär som i onsdags 11,1 miljarder kronor vilket innebär att de senaste två dagarna ligger klart över den senaste veckans genomsnitt. Detta försärker styrkan i uppgången. Kortsiktigt har emellertid indexet stött emot motståndet vid 827-830 som kan ta ett litet tag att passera, kursen måste in i spåret och samla lite kraft för en ny test av motståndet. Så länge inte OMXS30 trillar tillbaks under 815-nivån som nu har blivit ett sekundärt stöd är sannolikheten större för en fortsatt upp- än nedgång. Ni som varit på mina kurser vet att det är en typisk gyttjepöl. Musiken och fest forstätter snart.

Kort sikt: Köp
Lång sikt: Köp

omxs30real090717

 

Idag gäller det åter att hålla balansen. Det kan bli tvära kast nu när rapportsäsongen är igång på riktigt allvar. Håll koll på detta idag:
– 07.00 Swedbank: Rapport (något bättre än väntat)
– 08.00 Husqvarna: Rapport
– 08.00 Sandvik: Rapport
– 08.00 Swedish Match: Rapport
– 11.00 EMU: Byggproduktion
– 11.00 EMU: Handelsbalans
– 12.00 Atlas Copco: Rapport
* 14.30 USA: Bostadsbyggande juni

De amerikanska börserna präglades av förhoppningar och stängde starkt. Torsdagen var den fjärde dagen i rad som börserna gick starkt, det kan bli läge för en andhämtningspaus, men seda bär det troligen av uppåt igen.

in-x090717

De amerikanska börserna i siffror:

S&P-500: +0,86%, kurs 940,74
Kort sikt: Köp
Lång sikt: Sälj

DJIA: +1,11%, 8711,82
Kort sikt: Köp
Lång sikt: Sälj

Nasdaq: +1,19%, 1885,03
Kort sikt: Köp
Lång sikt: Neutral

Ledande indikatorer klockan 08.15 visar att guldpriset verkar ha planat ut, oljan fortsätter uppåt på stigande förhoppningar. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 63,42 dollar per fat. Den amerikanska terminen har fallit tillbaks något under natten, men efter att Asien öppnade har terminen börjat stiga igen, nivån ligger klockan 08.00 runt en halv procent över den nivå som gällde när Stockholmsbörsen stängde.

indikatorer41

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar