Frågan är inte om utan hur lång tid det tar till rekylen

NEW YORK: STÖRRE DELEN AV NEDGÅNGEN TOGS IGEN, S&P500 -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna började torsdagen med fallande kurser, men den dystra stämningen avtog efterhand och i slutet av handeln hade nästan hela nedgången raderats.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex tappat 0,1 procent till 20.919. S&P 500 backade 0,2 procent till 2.394, och Nasdaqs kompositindex sjönk lika mycket till 6.116.

Statistik före öppning visade att producentpriserna steg mer än väntat i april och att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd förra veckan var lägre än förhandstipsen. Konsumentförtroendet i USA sjönk i förra veckan till 49,7, vilket kan jämföras med de 50,9 som uppmättes veckan närmast dessförinnan.

Flera varuhusjättar befann sig i blickpunkten med delårssiffror. Kohl’s och Macy’s rapporterade före öppning och bådas jämförbara försäljning var lägre än vad analytikerna hade trott. Reaktionen blev kraftig: Kohl’s tappade nära 8 procent medan Macy’s föll hela 17 procent. Efter USA-handelns stängning på torsdagen skulle också varuhuskedjan Nordstrom visa sina kvartalssiffror och aktien var ned 7,6 procent inför rapporten.

Snap, bolaget bakom Snapchat, föll 21,4 procent efter att på onsdagskvällen ha levererat sin första rapport som noterat bolag. Intäkterna var lägre än väntat och resultatet per aktie en förlust.

Verizon ser ut att ta hem kampen om spektrumbolaget Straight Path Communication, som AT&T också vill köpa. Budet på 184 dollar per aktie värderar Straight Path till 3,1 miljarder dollar. Straight Path föll tillbaka 20 procent till 178 dollar, efter att ha skjutit i höjden de senaste dagarna.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”De senaste sex dagarna har vi bjudits på tre bearish harami-formationer men som jag påtalat varje gång är det en negativ omslagsformation med låg träffsäkerhet som därför behöver bekräftelse. Nu blir det spännande att se om torsdagens stängning sker under 1640 vilket skulle kunna bli en trigger för en efterlängtade rekyl som vi nu så väl behöver.”

Torsdagen sökte sig sakta med säkert söderut. Stängningen vid 1642,0 motsvarade en nedgång med 0,5 procent vilket var en måttlig nedgång men den största dagliga nedgången sedan den 18 april.

De två senaste dagarna är de första på snart en månad som indikerar viss svaghet men gårdagens stängning skedde trots det ovanför den nivå jag anser vara bekräftelsenivån för en de senaste dagarnas negativa omslagsformation. Momentumindikatorerna indikerar att uppgången inte längre sker med samma styrka och dagsmomentum lämnade igår en säljsignal.

Än så länge har vi dock inget som tyder på att köparna håller på att köra slut på bränsle och därför ska vi åka med så länge driften är uppåt.

Trendstyrkan (ADX) noterades i onsdags över 60 och visar nu tecken på att vända ner och det är något vi måste följa noga för det brukar bli kraftiga reaktioner när ADX vänder ner från denna extrema nivå.

Volymen igår var högre än i onsdags och 12 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen pekar uppåt men ser lite ”toppig” ut.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Catella (kl 7.00), BTS (kl 7.30), Opus (kl 8.30)

NGM
– Crown Energy, Multidocker

FIRST NORTH
– My Taste (kl 8.30), Aino Health, Amasten, Empire, Götenehus Group, Hoylu, NC Lahega, Shamaran Petroleum

AKTIETORGET
– Acrinova, AHA World, Cline Scientific (ändrat datum), Hamlet Pharma, Homemaid, Josab, Toleranzia

ÖVRIGA NORDEN
– Schibsted (kl 7.00), Idex (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Allianz (kl 7.00), Arcelor Mittal (kl 7.00), Thyssen Krupp (kl 7.00)

STÄMMOR
– Auriant Mining, BTS, Crown Energy, Finepart, G5 Entertainment, Idex, Josab, Lundin Mining, NC Lahega, Ortivus (extra), Schibsted, Storytel

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– BTS: rapportpresentation kl 8.15
– My Taste: rapportpresentation kl 10.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Botnia Exploration: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Cloud Republic: första dag för handel på NGM
– Empire: Empire ändrar namn till Kakel Max
– Kancera: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/5)
– Parans Solar Lightning: anmälningstid i nyemission avslutas
– Quartiers Properties: anmälningstid inleds i nyemission av stamaktier (avslutas 30/5)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alimak (1:60 kr), B3IT (2:10 kr), Boule Diagnostics (1:40 kr), CTT Systems (2:10 kr), FM Mattsson (3:00 kr), Generic (0:30 kr), Intellecta (0:50 kr), Karo Pharma (0:28 kr + 0,22 kr extra ), Maxfastigheter (0:62 kr), Nibe (0:88 kr), Odd Molly (1:00 kr), Ratos (30 kr i preferensaktie kvartalsvis), Yara (10:00 nok)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Köpenhamnsbörsen stängd

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: BNP (prel) 1 kv kl 8.00
* Tyskland: KPI (def) april kl 8.00
– Spanien: KPI (def) april kl 9.00
– EMU: industriproduktion mars kl 11.00
* USA: KPI april kl 14.30
* USA: detaljhandelsförsäljning april kl 14.30
– USA: Michiganindex (prel) maj kl 16.00
– USA: lager osålda varor mars kl 16.00
– Kina: nyutlåning, M2 april

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves håller anförandet ”Should macroprudential policy target real estate prices?” i Litauen kl 9.10
– Riksbanken: Henry Ohlsson talar om aktuell penningpolitik och det ekonomiska läget kl 9.45
– RB: realobligationsköp kl 10.07
– Riksbanken: Per Jansson deltar i Finansdagarna och talar om det senaste räntebeskedet och aktuell penningpolitik. kl 11.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Det amerikanska storbolagsindexet noterar nya högre högsta, även om de inte är så tydliga, men samtidigt råder det en negativ divergens mot momentumindikatorerna. Köptrycket överstiger dock fortfarande säljtrycket och vi ska fortfarande vara köpare i samband med rekyler.”

Torsdagen inleddes med ett gap ner mot 2395 och nedgången fortsatte den första handelstimmen söderut men vi 2382 stod köparna redo att suga upp säljtrycket. Resten av dagen präglades av uppgång mot öppningsgapet som nåddes någon timme innan stängning men som inte togs tillbaks. Slutnoteringen vid 2394,4 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

På nedsidan bildades en lång svans och trots att EMA-8 till en början punkterades återtogs nivån i slutet av dagen. I den negativa vågskålen skedde stängningen under de senaste dagarnas lägsta men den långa svansen på nedsidan tyder på att köparna vill visa att det inte är redo för en paus – än.

Det är gott om varningssignaler och momentumindikatorerna påtalar att det är dålig tajming att ta nya positioner för uppgång kring nuvarande nivå. Så länge kursen dels inte etablerar sig under 20-dagars medeltal och presterar nya högre bottnar talar dock mer för fortsatt upp- än nedgång.

Volymen igår var något högre än i onsdags men trots det 1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen jobbar med att ta tillbaks tremånaderssnittet men det råder fortfarande en del tveksamhet när toppen från slutet av april testas.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar