Fortsatt risk för tvära kast

sammanfattningNEW YORK: OLJA OCH DOLLAR BROMSADE, XEROX RUSADE, S&P +0,9%

STOCKHOLM (Direkt) Rekyl i oljan och en stark dollar bidrog till att de amerikanska börserna stängde på plus men en bit från dagshögsta. Efter att ha varit en hårsmån från att ha träffat 20.000-nivån i december lyckades inte Dow Jones heller nå drömgränsen på tisdagen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,6 procent till 19.881. S&P 500 hade ökat 0,9 procent till 2.257. Nasdaqs kompositindex steg 0,9 procent till 5.429.

”Jag är ganska optimistisk till amerikanska aktier. Det finns de som tycker att det börjar bli dyrt, dock ser fundamenta bra ut. Även om inte Trump håller alla löften så tror jag att marknaden kan stiga vidare”, sade Peter Andersen, chefsinvesterare vid Fiduciary Trust, till Reuters.

Bränsle till börsuppgången kom bland annat från stigande Europabörser på måndagen som då lyftes av stark tillverkningsdata. Wall Street var då fortfarande helgstängt.

Oljan, som länge låg vid plus 2,5 procent gick hastigt ned på minus 2,5 procent vilket hindrade börsen från att försvara sina inledande dagshögstanivåer. Bloomberg News menade att den starkare dollarn fällde oljan som toppade vid 18-månaders högsta.

Sektorsvis inom S&P500 kunde en viss rotation skönjas från inledande styrka i finans och energi som halkade ned några steg till förmån för telekom och hälsovård.

”Dollarn fortsätter uppåt, det dödar rallyt. Det faktum att marknaden är så stark som den är trots den starka dollarn är ett positivt tecken”, sade Thomas Finlon, chef vid Energy Analytics i Wellington Florida, till Bloomberg News.

En stor förlorare var Inotek Pharmaceuticals vars aktie rasade 72 procent. Bolagets läkemedel mot glaukom har i en studie inte visat bättre resultat än placebo.

En rejäl rusning stod Xerox för som steg 17 procent efter att Credit Suisse uppgraderat kontorsbolaget till köp.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,44 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Efter den bekräftade dojin kring golvet i tradingrangen navigerar vi för uppgång tills motsatsen bevisas.”

Under tisdagens första handelstimme markerades 1535-1536 på ovansidan och 1526 på nedsidan. Strax innan kl 11:00 återtestades 1526 som stod pall och blev startskottet på en uppgång som tilltog när 1535-1536 togs ut strax efter USA-öppningen. Dagshögsta vid 1541 sattes en timme innan stängningen som skedde vid 1534,7 och motsvarade en stabil uppgång med 0,5 procent.

Den senaste candlesticksformationen är den bullish dojistar som initierades i fredags och bekräftades i måndags. Även om det blev en ganska svag sista handelstimme igår som ledde till en påtaglig svans på ovansidan som med någon enstaka punkts marginal tillgodo höll på att skapa en shooting stop-stapel. Även om vi såg en viss press på slutet igår är det fortfarande köparna som håller i taktpinnen och siktet är inställt på ett nytt test av taket i den rådande tradingrangen. Skulle däremot golvet i den rådande tradingrangen vid 1510 ge vika kan det krävas ett djupare omtag innan nästa ben i den positiva trendfas påbörjas.

Volymen igår var betydligt högre än i måndags (inte så märkligt när många av de stora aktörerna höll stängt) men noterades 13 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv och stigande vilket innebär att volymen under uppgångsdagarna är högre än under nedgångsdagarna, ett tecken på att de stora elefanterna ackumulerar snarare än distribuerar.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Next (”trading statement” med resultat och försäljning)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
* Japan: industri-PMI (def) december kl 1.30
* Silf/Swedbank: tjänste-PMI december kl 8.30
– Frankrike: hushållens förväntningar december kl 8.45
– Frankrike: tjänste-PMI (def) december kl 9.50
– Tyskland: tjänste-PMI (def) december kl 9.55
– EMU: tjänste-PMI (def) december kl 10.00
– Storbritannien: tjänste-PMI december kl 10.30
* EMU: KPI (prel) december kl 11.00
– Italien: KPI (prel) december kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik detaljhandel kl 14.55

CENTRALBANKER
– Fed: protokoll från FOMC-mötet 13-14/12 kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Om tradingrangen återtas idag räknar jag det som en positiv turtle soup för uppgång vilket är en formation som vi får agera på när läget hos cykelindikatorn är så attraktivt som nu.”

Tisdagen öppnade med ett positivt gap på 0,7 procent och fortsatte upp till 2264 där dagshögsta markerades efter ungefär en halvtimmes handel. Två timmar senare markerades dagslägsta vid 2245. Stängningen var positiv vid 2257,8 som motsvarade en uppgång med 0,8 procent. Draghjälp fick den amerikanska börsen av de europeiska börserna som inledde 2017 positivt samt initialt ett stigande oljepris, som dock vände ner brant i slutet av dagen.

Både de korta sentimentsindikatorerna och tradingrangen återtogs vilket gör att jag definierar gårdagen som en positiv turtle soup för uppgång. Siktet ställs nu in på taket i den rådande tradingrangen som vi hittar vid 2278. Om 2233 punkteras utan att snabbt återtas elimineras det positiva utseendet på kort sikt.

Volymen igår var betydligt högre än i fredags och låg i stort sett exakt på det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen utmanade oxå tremånaderssnittet inför gårdagen men vände upp igår och så länge vi inte ser att tidigare lågpunkter punkteras är jag positivt inställd.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar