Fortsatt risk för skvalpiga rörelser

sammanfattningNEW YORK: NEDGÅNGAR VID RAPPORTSÄSONGSPEAK, S&P500 -0,6%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna sjönk på torsdagen, som var en av de mest intensiva dagarna under den här rapportsäsongen. Svaga utsiktsavsnitt i räkenskapsböckerna pressade tungviktarna 3M, Caterpillar och American Express.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,7 procent lägre på indexnivån 17.731 medan S&P 500 backade 0,6 procent till 2.102. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,5 procent till 5.146.

Omsättningen uppgick till 850 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 2,0 miljarder på Nasdaq.

På makrofront steg antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA med 26.000 till 255.000 personer förra veckan, vilket var den lägsta nivån av sökande sedan 1973.

På börsen avancerade General Motors med 4,0 procent. Biltillverkaren redovisade ett justerat resultat som var drygt 20 procent bättre än väntat.

Dow Jones Industrial Average tyngdes av 3M och Caterpillar som sjönk 3,8 respektive 3,6 procent. Resultaten för bolagen var väldigt nära konsensus, men båda redovisade sämre försäljning än väntat och sänkte dessutom sina försäljningsprognoser.

Även American Express tyngde med minus 2,5 procent. Kreditkortsbolaget flaggade för högre kostnader under årets andra halva.

Bland Nasdaqbolagen rusade Sandisk nära 18 procent. Datalagringsbolaget redovisade ett justerat resultat som var nära dubbelt så starkt som väntat.

Qualcomm var i botten av Nasdaq 100 med en nedgång på 3,8 procent. Telekombolaget sänkte sin helårsprognos för både försäljning och vinst.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation gick ned 5 punkter till 2,27 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Momentummässigt är det dålig tajming att ta position på nuvarande nivå och cykelindikatorn behöver ner ytterligare för att edgen ska bli intressant för uppgång.”

Torsdagen inleddes med en uppgång mot tisdagens stängning och därmed högstanivån på gapet mot onsdagen vid 1637 som skulle visa sig bli gårdagens högsta. Vid 10.30 hade gapet täppts till och vid denna nivå började köparna söka sig in men uppgångsförsöken tog inte ut någon av sentimentsnvån för öppningen. Stängningen vid 1619,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Gårdagens negativa och omfamnande kursstapel är negativ och 1637 behöver tas ut och hållas mer än några minuter för att vi ska se tecken på att köparna är på väg tillbaks. Så länge kursen faller tillbaks och stänger lågt i kursstapeln, under den tidigare toppen vid 1630 ska vi vara beredda på ytterligare nedgångar.

Volymen igår var den lägsta sedan den 14:e juli och hela 30 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev defensiva hälsovård följt av konsumentprodukter. Sämst gick oljebolag och basråvaror. Starkast bland OMXS30-aktierna gick ABB, Getinge och Alfa Laval. Sämst gick Lundin Petroleum, Boliden och SSAB A.

Högst omsatta aktier igår blev rapporterande Meda som steg med hela 12,8 procent följt av Volvo B och Nordea. 254 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 263 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Concentric (kl 8.00), Ework (kl 8.00), Rejlers (kl 8.00), Intellecta (kl 12.15), G5 Entertainment, Sportamore

FIRST NORTH
– Avensia, SES

ÖVRIGA NORDEN
– Huhtamäki (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Vodafone (rapporterar försäljningsutveckling ) (kl 8.00), Biogen (före USA-börsernas stängning), Wabco (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Free2Move (extra), Massolit media (extra), Opcon (extra), Sensys Traffic (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Concentric: telefonkonferens kl 10.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– NSP Holding: förlängd anmälningstid i Danske Koncepts bud avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Metso (0:40 eur extra)

MAKROSTATISTIK
– Japan: Nikkei industri-PMI kl 3.35
– Kina: HSBC industri-PMI juli kl 3.45
– Frankrike: tjänste- och industri-PMI juli (prel) kl 9.00
– SCB: handelsbalans juni kl 9.30
* Tyskland: industri- och tjänste-PMI juli (prel) kl 9.30
* EMU: industri- och tjänste-PMI juli (prel) kl 10.00
* USA: Markit industri-PMI juli (prel) kl 15.45
* USA: försäljning nya hem juni kl 16.00

CENTRALBANKER
– RB: resultat obligationköp kl 10.10

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Optimalt är en vändning upp efter att cykelindikatorn noterats under 20. På nedsidan möter stöd vid 2110 och zonen vid 2100-nivån.”

Under första handelstimmen markerades 2117 och 2111 (gapmotståndet från den 17:e juli). Två timmar efter öppningen punkterades 2111 och även om köparna försökte sig in vid zonen kring 2100 togs inga viktiga nivåer ut. Stängningen vid 2102,2 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

I månadsgrafen noteras fortfarande en positiv kursstapel men i veckografen har har säljarna eliminerat mer än hälften av föregående veckas box. De senaste fyra dagsstaplarna har stängt under hälften och för att nu har indexet kommit ner i köpzonen och det börjar bli dags att söka sig in i nya köppositioner men först när vi ser att köparna tar sig tillbaks i matchen vilket jag återkommer till längre ner i denna analys (gäller bara för prenumeranter).

Volymen igår var visserligen lägre än i onsdags men trots det 9 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Igår inledde VIX skvalpigt mellan 12,2 och 11,7 men bröt sedan upp och tog sig till 13,1 men de sista halvtimmen föll det implicita vollaindexet ner och stängde på 12,6 vilket ger bra triggernivåer. Om VIX tar sig upp och bekräftar ett utbrott över 13,1 är det mycket som talar för att en uppgång är att vänta, vilket skulle stämma bra med den cykliska utvecklingen för VIX. Om utbrottet kommer att ske uppåt är det mycket som talar för att det kommer att bli press på en hel del börsindex världen över.

På makrofronten sjönk antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA med 26.000 till 255.000 personer förra veckan, vilket var den lägsta nivån av sökande sedan 1973.

Rapporterna för 3M och Caterpillar motsvarade inte förväntningarna utan aktierna föll med 3,8 respektive 3,6 procent. Även American Express tyngde med minus 2,5 procent. Nedgången för index dämpades dock av teknikakter som varit den senaste tidens förlorare. Sandisk steg med nästan 18 procent.

En av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer för att få en bild om glaset tolkas halvtomt eller halvfullt steg igår. Twittr steg med måttliga 0,3 procent och Apple stängde endast marginellt ner. Totalt steg 139 aktier medan 339 stängde rött.

Asien: Det är mestadels nedåt på börserna i de asiatiska tidszonerna idag och om inget oförutsett händer de sista timmarna av denna handelsvecka kan vi se fram emot den tredje veckan i rad med fallande kurser. Koppar som är en bra sentimentsindikator noteras nu kring sexårslägsta. Även det kinesiska tillverkningsindexet faller. Blickarna vänds nästa vecka västerut och fokus kommer att riktas mot Feds ränteindikationer.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar