Fortsatt osäkert men uppstuds i inledningen

omsattning73Gårdagen var en riktigt trevlig dag och förutsägbar dag(tradingmässigt). (Detta inlägg kommer att kompletteras). Först en liten sättning i inledningen och två begränsningslinjer mejslades ut. Inte förrän på eftermiddagen bröts den nedre linjen och sedan var det bara att hålla i sig i nedförsbacken samt flytta med stoppen nedåt. Nyheter från Kina som tolkades negativt (vet jag egentligen inte om de är) satte press på börsen och minskade riskaptiten. OMXS30 backade 1,9 procent och en mer utförlig analys hittar ni  i mitt tidigare morgoninlägg.

Dagens börs öppnade som väntat uppåt och drog upp för att testa motståndet 966-968, som hittills håller (kl 09:30).

Kina har nu bestämt sig för att strama åt utlåningen för att minska risken för kommande bubblor. Det fortsätter att vara oroligt i Monas tidigare mönsterland Grekland, detta kommer att spilla över på andra länder i sydeuropa, vi har definitivt inte sett slutet på detta.

Rörelsen på världens börser liknar mer och mer en jojo. Detta ser jag som en mycket bra utveckling. Flera av de begränsningar som indikatorer och stöd/motståndsnivåerna utgör testas nu och det ser ut att närma sig ett utbrott inom kort. Om detta kommer att ske uppåt eller nedåt är det ingen som vet. Jag börjar dock inta en något mer avvaktande insällning och förbereder mig på en rekyl. Varför? Jo, det är aldrig bra när hela investerarkollektivet är så positiva och förväntansfulla inför rapportperioden. Lägre förväntningar är lättare att slå, höga förväntningar slås sällan…

sektorer167Igår var det verkstad, energi och finans som tyngde börsen mest. Självklart gick kontradefensiva hälsovård ”minst dåligt” en så pass negativ dag som igår.

Inom verkstad var det Sandvik, Volvo och AtlasCopco som tyngde mest (viktmässigt), med nedgångar på 3,0, 2,0 och 2,8 procent.

Energisektorn tyngdes viktmässigt mest av Alliance Oil och Lundin Petrolium, aktierna tappade 1,9 respektive 2,2 procent. Även sektorkollegorna PA Resources och Concordia backade mellan 2 och 3 procent.

Finanssektorn tyngdes mest av Nordea som backade nästan 3 procent, vilket även SEB A gjorde. Swedbank klarade sig bättre än sektorn som helhet med en nedgång på 0,8 procent.

Högst omsatt var Hufvudstaden, följt av AstraZeneca och Ericsson. För ovanlighetens skull hittar vi inte HM förrän på femte plats, efter Boliden som tappade 3,9 procent under gårdagen.

Totalt var det bara 125 aktier som stärktes på Stockholmsbörsen igår men hela 285 som stängde lägre än i tisdags. Säljarna dominerade hela dagen, totalt sett i 85 procent av affärerna. Hufvudstaden var självklart med på listan över aktier som var extremt högt omsatta, tillsammans med Boliden.

Investor uttalar sig idag positivt om 2010. Bolaget börjar året med en kassa på över 20 miljarder kronor. Pengarna kommer att användas för att öka ägandet i de kärnverksamheter Investor väljer att investera i. Samtidigt säger Investorchefen Börje Ekholm att styrelselönerna måste höjas för att undvika att viktiga styrelsemedlemmarna tar på sig för många andra uppdrag. Tidningen DN.se frågar sig om det är ett tecken på stort självförtroende, det skriver jag bestämt under på och inget svammel och bortförklaringar. Marknaden gillar klara och enkla besked!

I tidningen Affärsvärlden rekommenderas ett antal gruvbolag som köpvärda. Tidningen skriver tillsammans med Veckans Affärer att man rekommenderar köp i Nordic Mines, Lappland Goldminers, Endomines och Lovisagruvan. (Kanske inte direkt papper jag skulle investera i, eftersom jag undviker dessa börslistor). Samtidigt rekommenderas HQ bank som en tydlig fingervisning om Veckans Affärers syn på börsen som helhet. De anser att har en hyfsad värdering vid dagens nivåer och bolaget är ett bra exempel på en bra och välmående utmanare inom banksektorn.

Titta gärna in på http://www.tradingportalen.com/borshandelser för en komplett lista över dagens händelser.

ECB lämnar sin månadsrapport kl 10:00.

Viktigaste siffrorna idag är nyanmälda arbetslösa under vecka 2 i USA som kommer kl 14:30. Ledande indikatorer för december och Philadelphia Fed index för januari. Klockan 17:00 är det dags för veckosiffran över USA:s oljelager.

Jag var en och en halv vecka för tidig när jag skrev att Obama skulle tala till nationen och säga att utvecklingen blir ännu bättre i år än förväntat, tack vara Obamas ”politik”. Igår sade han precis så i en intervju hos TV-stationen ABC.

indikatorer168I Asien är det blandad utveckling idag på morgonen. Det kom en hel del kinesisk statistik på morgonen, mest positivt och det hjälpte till att lyfta den kinesiska börsen under den senare delen av handelsdagen.

I Japan steg Nikkei mer än 1 procent och fick draghjälp av chiptillverkare

Bland de ledande indikatorerna noterar jag att dollarn fortsätter uppåt, oljepriset ligger på samma nivå som igår morse och guldpriset tappar tillsammans med övriga råvaror.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar