Fortsatt nervöst med risk för nya nedställ, men när det är som mörkast…

Stockholmsbörsen igår: SKF:s vinstvarning sänkte hela verkstadssektorn. SKF stängde på minus 7,3 procent. Italien sålde på onsdagen statsskuldsväxlar för 6,5 miljarder euro till en ränta som var betydligt högre än senaste auktion för en månad sedan. Italiens premiärminister Mario Monti uppgav i ett tal till parlamentet igår att Italien och Europa har gått in i en kritisk fas i sitt arbete med att begränsa regionens statsskulds- och bankkris.

Den inledande uppgången raderade snabbt ut och nedgången fortsatte fram till 10.30 då kursen bottnade kring 973. Resten av dagen bestod av en skvalpig börs. Stängningen på 976,0 motsvarade en nedgång på 1,1 procent.

Förra veckan slutade med en uppgång på 2,0 procent vilket tillsammans med de senaste dagarnas varannandagsrörelser innebär att nedgången inför torsdagen noteras till 1,2 procent. Gårdagens omsättning uppgick till 15,1 miljarder kronor vilket var hela 21 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 19 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde på plus igår vilket är ett tecken på dålig bredd.

Den inledande uppgången tog indexet upp till 200-dagars medelvärde men där avtog köptrycket och säljarna eliminerade hela tisdagens positiva kursstapel. En key reversal för nedgång.

Detaljhandel, mat och hälsovård steg medan verkstad och gruvbolag agerade sänken bland sektorerna.

Högst omsatta aktier under onsdagen blev vinstvarnande SKF B som backade 7,3 procent, följt av Volvo B (-4,5%) och Sandvik (-5,3%).

Förlorare bland de aktier jag dagligen bevakar blev Africa Oil, Eniro och SKF som alla föll mellan 7 och 10 procent. H&M gick tillsammans med Getinge mot strömmen och steg 2,0 respektive 1,2 procent.

S&P 500: Fortsätter att söka sig ned längs MA-200 i 60-minutersdiagrammet. Varannandagsrörelsen i dagsgrafen fortsätter och visar med all önskvärd tydlighet att placerarkollektivet fortsätter oroas över vad som ska hända framöver. På ovansidan bevakar jag först och främst 1336 och på nedsidan är det 1290-nivån där primärtrenden och 1266 som var förra veckans vändningsnivå. Om kursen fortsätter längs MA-200 i 60-minutersgrafen är det nya nedställ att vänta även idag.

OMXS30: Även om vi även idag kan få ett nedställ behöver först och främst 963 punkteras för att vi ska tolka vändningen i denna sekundära upptrend som avbruten. Punkteras 941 får vi signaler om fortsatta nedgångar. På ovansidan behöver 1010-området tas ut för att vi ska börja leta efter köpsignaler. I går vinstvarnade SKF som drog med sig verkstad som drog med sig hela OMX och jag blir inte förvånad om det börjar dugga allt tätare mellan vinstvarningarna nu, inte mig emot då det skapar fina intradagsrörelser.

Följande bolag håller kapitalmarknadsdag idag:
– MTG kl 9.00-17.00
– Boule Diagnostics kl 12.00-16.00
– Active Biotech kl 14.00-16.00

Tider som är intressanta idag:
– Japan: industriproduktion (def) april kl 6.30
– Finland: KPI maj kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser maj kl 8.00
– SBAB: konjunkturprognos kl 9.00
* SNB: räntebesked kl 9.30
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Österrike: KPI maj kl 10.00
– Italien: säljer statsobligationer kl 11.00
– EMU: KPI (def) maj kl 11.00
– EMU: arbetskostnadsindex (prel) 1 kv kl 11.00
– USA: bytesbalans 1 kv kl 14.30
* USA: KPI maj kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg News hushållskonfidensindex, veckodata kl 15.45
* GB: BoE Vd Kings talar kl 20.00
– Opec: Opec-möte

USA igår: Osäkerheten i Europa med stigande räntor och en sämre försäljning i den amerikanska detaljhandelsindustrin fick placerarkollektivet att inta en något mer defensiv approach. Lagret av osålda varor steg marginellt mot förväntningarna och producentpriserna faller betydligt mer än väntat. Den italienska tioårsräntan steg med 5 punkter. Sämsta sektor blev råvarusektorn. Moody´s nedgraderade igår åter Spanien och Cypern. Fokus börjar åter riktas mot Grekland inför nyvalet på söndag. Timken som är  SKF:s konkurrent i USA backade 5,3 procent.

Det var skvalpigt kring nollstrecket fram till kl 20.00 svensk tid då nedgångstakten tilltog. Stängningen på 1314,8 motsvarade en nedgång med 0,7 procent. Värt att notera är att dagslägsta 1311 noterades den senaste kvarten och att den amerikanska terminen steg tydligt efter stägning.

76 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet stängde upp igår och 422 stängde på minus. Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var 6,0 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. DJIA föll 0,7 procent under 10 procents lägre omsättning än normalt medan Nasdaq Composite noterades för en nedgång på 0,9 procent under 3,8 procents lägre omsättning är det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

De senaste dagarnas kursstaplar ger inte direkt någon klar bild över sentimentet. Varannandagsmönstret speglar tydligt den nervositet som råder från både säljare och köparnas sida. Så länge inte 1336 tas ut pekar det mesta på att vi kommer att få ett återtest av nivån kring primärtrenden. Skulle däremot 1336-nivån tas ut får vi en signal om uppgång till i första hand 1360-området.

Asien: Det är mestadels nedåt, dock inga större nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Sydkoreanska Kospi går emot strömmen och stiger 0,6 procent. Australiska All Ordinaries faller med 0,5 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar