För tidigt att navigera för uppgång

Stockholmsbörsen igår: Uppgången de första femton minuterna fick indexet att notera en topp vid 1054. Strax innan toppen accelererade uppgången och köparna såg utmattade ut. Fram till en stund efter USA-öppningen var det skvalpigt och små rörelser mellan 1052 och 1048. Uppgången de sista timmarna fick kursen att stänga på 1053,9 vilket motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.

Totalt omsattes inte mer än 8,7 miljarder kronor, vilket var något lägre än i måndags och 14 procent lägre än det än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Konsolideringen är enligt mitt sätt att se det fortfarande intakt så länge inte 1026 på nedsidan punkteras eller 1120 på ovansidan tas ut.

Om vi börjar med att studera det som jag för dagen tycker är mest intressant, nämligen utvecklingen kring MA-200 i de olika upplösningarna.

I både 30 min-, 60-min- och dagsgrafen körde kursen in i MA-200 en halvtimme innan stängning och det är relativt stor sannolikhet att det kommer att locka tillbaks säljare redan idag. Så länge inte varken 20-dagars eller 200-dagars medelvärde tas ut, och då menar jag med mer än någon enstaka punkt eftersom nivåerna alltid är en zon, ska vi inte räkna ut säljarna.

De låga volymerna är ett tecken på en sund marknad. Om däremot volymerna tilltar i samband med nedgångarna kommer det att skapa stress och att de är låga i samband med den rådande konsolideringen är positivt. Vi vet med relativt stor sannolikhet att vi kommer att få ”jordens utbrott” snart. Om det tar en vecka eller flera månader tills utbrottet kommer är omöjligt att svara på och likaså åt vilket håll. Vi gör som vanligt och tar en nivå i taget och håller koll på 1026 och 1120 som avstamp åt det håll vi styr skutan.

Bästa sektorer under tisdagen blev kontradefensiva konsumentprodukter och hälsovård. Sämst gick finans och telekom.

Axis, Alfa Laval, Elekta och Ratos tillhörde vinnarna av de aktier jag dagligen går igenom, med uppgångar på över 3 procent. Sämst gick PA Resources, Intrum Justitia, Björn Borg och Swedbank.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Atlas Copco 655 Mkr (+1,1%), Swedbank 502 Mkr (-1,5%) följt av Volvo B 487 Mkr (+0,9%)

Tänk på att de amerikanska börserna håller stängt för Thanksgiving imorgon. På fredag håller japanska Nikkei stängt och det är bara halvdag i New York. Det kan alltså bli svårtrejdat både på torsdag, fredag och måndag!

OMXS30: Risken för att måndagen var ett lättnadsrally ökar för varje minut som inte köparna vågar visa sig. Bredden i samband med uppgångarna är svag och säljarna har en enkel match i att återta taktpinnen även vid mindre motstånd. Så länge inte någon av de tidigare topparna tas ut är det säljarna som dominerar. Sentimentsnivån i den rådande konsolideringen hittar vi kring 1073. Under nivån är det säljarnas territorium och ovanför köparnas.

SP500: Så länge inte 200-dagars medelvärde punkteras ser jag det som ”begynnande” positivt men jag är negativ både på kort- och medellång sikt. 1434 behöver tas ut för att köparna och volymen ska komma tillbaks. Punkteras 1374 men framförallt 1343 är risken stor för att nedgångstakten tilltar och förstärks.

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Alliance Oil (kl 7.30), Proffice (kl 8.00)

Utländska rapporter idag:
– Deere (före USA-börsernas öppning)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: handelsbalans oktober kl 0.50
– SCB: investeringsenkäten 3kv kl 9.30
* BOE: protokoll från policymötet 8/11 kl 10.30
– Portugal: säljer statsskuldväxlar kl 11.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: industri-PMI (prel) november kl 14.58
– USA: Bloomberg konsumentindikator, veckodata kl 15.45
– USA: Michiganindex (def) november kl 15.55
– USA: ledande indikatorer oktober kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA i går: Efter en skvalpig dag som vid halvtid som högst noterade 1390 och några timmar innan stängning som lägst noterade 1377 stängde till slut kursen kring nollstrecket på 1387,8.

Efter ett uttalande från Ben Bernanke att 2013 kan bli ett mycket bra år om politikerna snabbt kan komma överrens om en gemensam lösning för det stundande budgetstupet. Småbolagsindexet Russell 2000 steg 0,1 procent vilket var den starkaste utvecklingen bland börsindexen.

Totalt omsattes 2,4 miljarder vilket var lägre än i måndags men endast 4,4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 130 av 500 aktierna i indexet steg medan 363 backade.  Bästa sektorer blev kontradefensiva hälsovård följt av finans. Sämst gick Telekom.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång och  innebär att uppgången hittills i år uppgår till 10,3 procent.

I går morse skrev jag: ”Även om det är positivt med måndagens kraftiga uppgång ska vi ha i åtanke att de största uppgångarna sker i samband med nedgångsfaser vilket innebär att vi kan avvakta något med att sänka garden”. Under tisdagen nådde kursen upp strax ovanför 200-dagars medelvärde och var inte vid något tillfälle under 1374 där vi hittar måndagens marubozulinje, vilket är positivt. I den negativa vågskålen kan vi konstatera att gårdagens brist på aktier som deltog i uppgångsfaserna var för få och att indexet redan efter ett par dagars uppgång ser överköpt ut och köparna vågar sig inte in. 

Asien: Det är små, blandade rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 0,3 procent medan sydkoreanska Kospi backar 0,4 procent. Kinesiska Shanghai noteras strax under nollstrecket medan Honken håller sig precis ovanför. Australiska All Ordinaries backar 0,4 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar