För sent att jaga priset även om historien talar för starka dagar

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Handeln på de amerikanska börserna var avvaktande i torsdagens inledande handel. Positiv statistik och en återhämtning inom energisektorn bidrog dock till att stärka sentimentet, och när köparna väl hittade tillbaka steg kurserna fort.

Rapporter var fortsatt i fokus, och även i efterhandeln svängde det rejält efter rapporter från bland annat Amazon och Google.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,3 procent högre på indexnivån 17.418, medan det bredare S&P 500 avancerade 1,0 procent till 2.021. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade också 1,0 procent, här till 4.683.

Omsättningen uppgick till cirka 760 miljoner aktier på New York-börsen och 2,1 miljarder aktier på Nasdaq.

På statistikfronten minskade antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA mer än väntat till 265.000 personer under vecka 4, jämfört med föregående vecka.

Bloombergs veckoindex över konsumentförtroendet gav även det en ljus bild av den amerikanska ekonomin, då det steg till 47,3 förra veckan jämfört med 44,7 föregående vecka.

Aktiviteten på husmarknaden i december gav dock en annorlunda bild, då antalet kontrakterade husköp minskade 3,7 procent mot en väntad uppgång om 0,5 procent.

En återhämtning i oljepriset bidrog till att energisektorn inom S&P 500 reducerade en inledande nedgång på 2 procent till en notering på +0,2 procent vid stängning.

På bolagsfronten var kvartalsrapporter fortsatt i fokus.

E-handelsjätten Alibaba föll 8,8 procent efter att ha redovisat en mindre försäljningstillväxt än väntat och ett resultat som inte nådde upp till förhandstipsen.

Kennametal, som konkurrerar med Sandvik inom vissa delar, steg 2,8 procent – trots en rapport som var klart svagare än väntat.

Fordonstillverkaren Fords resultat toppade dock förväntningarna och aktien steg 2,7 procent.

Amazon och Google släppte sina kvartalsrapporter efter USA-börsernas stängning. Amazon kom med ett resultat som var betydligt bättre än väntat varpå aktien handlades upp över 8 procent i efterhandeln, medan Google inte nådde hela vägen och handlades ned över 1 procent.

Synaptics, som i viss mån är konkurrent till Fingerprint Cards, steg också ordentligt i efterhandeln efter ett starkt fjärde kvartal.

McDonalds, som aviserat att nuvarande vd Don Thompson lämnar posten den 1 mars och ersätts av den nuvarande varumärkeschef Steve Easterbrook, lyfte 5,1 procent.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp 3 punkter till 1,76 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den kommande veckan har OMXS30 historiskt stigit i knappt 70 procent av fallen och uppgången har i snitt legat kring 1,6 procent.”

Efter en initial nedgång sög köparna upp det avtagande säljtrycket redan vid 1550 inom den första nivån men inte förrän vid 10:30 tog köparna tag i taktpinnen och behöll den sedan resten av dagen. Det gick dock tungt vid ett par tillfällen vid 1563 och 1567. Stängningen vid 1570,4 skedde kring dagshögsta och motsvarade en uppgång med måttliga 0,5 procent.

Indexet är överköpt och överälskat men det spelar ingen roll för det stiger ändå. I tisdags fick vi en haramiliknande omslagsformation, som jag påpekade måste en sådan bekräftas annars tolkar vi den tvärtom, och redan i onsdags togs de senaste dagarnas högsta ut. Igår fortsatte uppgången och nu har indexet tagit sikte på 1600-nivån.

Volymen igår var visserligen lägre än i onsdags men trots det hela 63 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under torsdagen blev teknologi och konsumentprodukter. Sämst, för andra dagen i rad gick olje- och telekombolagen.

257 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår medan 267 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev Nordea, rapporterande Sandvik och SEB A. Bredden var svag med tanke på den stabila uppgången och det kan vara så att glaset är på väg att bli något mer halvtomt.

Bäst utveckling av OMXS30-aktierna under torsdagen hade Sandvik (+6,4%), Ericsson B (+2,1%) och Atlas Copco A (+1,8%). Sämst gick Nokia (-3,8%), SEB A (-1,7%) och TeliaSonera (-1,6%).

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Tele2 (kl 7.00), Axis (kl 8.00), Beijer Electronics (kl 8.00), SCA (kl 8.00), Nordnet (kl 8.30)

NGM
– Life Assays

FIRST NORTH
– C-Rad (kl 15.00), Cell Impact

AKTIETORGET
– CWS Comfort Window System, Euris, QBNK, Safe at Sea

ÖVRIGA NORDEN
– Elisa (kl 7.30), Novo Nordisk (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Topcon (kl 7.00), Ingersoll-Rand (kl 13.00), BT Group, Eli Lilly (före USA-börsernas öppning), Manpower (före USA-börsernas öppning), Paccar (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Phone Family (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Axis: telefonkonferens kl 10.00
– Nordnet: telefonkonferens kl 10.00
– SCA: webbsänd presskonferens kl 10.00
– Tele2: telefonkonferens kl 10.00
– Beijer Electronics: telefonkonferens kl 10.30

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för januari

EXKLUSIVE UTDELNING
– MQ (1:36 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet december kl 0.30
– Japan: hushållens konsumtion december kl 0.30
– Japan: KPI december kl 0.30
– Japan: industriproduktion (prel) december kl 0.50
– Tyskland: detaljhandel december kl 8.00
* Spanien: BNP (prel) 4 kv kl 9.00
– Spanien: KPI (prel) januari kl 9.00
– Österrike: BNP 4 kv kl 9.00
– SCB: arbetskostnadsindex november kl 9.30
– SCB: löner november kl 9.30
– ESV: budgetutfall december kl 10.00
– Litauen: BNP (prel) 4 kv kl 10.00
* EMU: KPI (prel) januari kl 11.00
– EMU: arbetslöshet december kl 11.00
– Lettland: BNP (prel) 4 kv kl 12.00
* USA: BNP (estimat) 4 kv kl 14.30
– USA: arbetskostnadsindex 4kv kl 14.30
– Belgien: BNP (prel) 4 kv kl 15.00
– USA: Chicago PMI januari kl 15.45
– USA: Michiganindex (def) januari kl 16.00

CENTRALBANKER
– RB: fullmäktige sammanträder kl 13.00

ÖVRIGT
Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”På nedsidan närmar sig nu golvet i den tradingrange jag ”pratat om” större delen av detta år. Det är önskvärt att köparna kommer tillbaks innan golvet vid 1988 punkteras. Vi ska fortsatt vara beredda på tvära kast så länge tradingrangen mellan 2094/2065 och 1988 är intakt.”

Torsdagen inleddes svagt nedåt men vid 1990-nivån sög köparna upp säljtrycket och resten av dagen var det köparna som höll i taktpinnen. Stängningen vid 2021,3 skedde nära dagshögsta och motsvarade en stabil uppgång med 1,0 procent.

Gårdagens kursstapel var en positiv omslagsformation där boxen omfamnades av onsdagens vilket är ett tecken på att säljarna håller på att tappa kontrollen. Att vändningen dessutom skedde precis på punkten där vi så önskade är ytterligare en bonus.

Volymen igår var visserligen något lägre än i onsdags men trots det 11 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på minus igår var energi men nedgången noterades inte till mer än 0,1 procent. Bästa sektorer igår blev verkstad och ickecykliska konsumentprodukter.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med hela 3,1 procent för att stänga vid $118,9. Google steg med marginella 0,1 procent och stängde på $510,6. Twitter fortsatte ner med 1,3 procent som fick aktien att stänga på $36,7 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte upp och steg med 2,3 procent till $78,0.

Asien: Det är mestadels positivt i Asien, utom i Kina, Taiwan och Indien. Dock ser de initiala uppgångarna ut att mattas av. Måttliga ränte- och fx-rörelser.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar