Fixar Hyper-Yellen börshumöret?

sammanfattningNEW YORK: ÅTERHÄMTNING PÅ MÅNDAGEN, DJIA +0,6%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna steg på måndagen, då den svenska börsen var stängd för nationaldagsfirande. Marknaden nådde ett sjumånadershögsta medan dollarn touchade ett treveckorslägsta. Fed-chefen Janet Yellen upprepade avsikten att höja räntor endast stegvis när ekonomin förbättras vilket gav positiva utslag på börserna.

Vidare steg råvaruaktier kraftigt då oljepriset stängde på tiomånadershögsta.

Indexet S&P 500 stängde på den högsta nivån sedan november och har därmed stigit 15 procent under de senaste fyra månaderna. Den svaga dollarn höjde efterfrågan på råvaror denominerade i den amerikanska valutan.

Janet Yellen medgav att fredagens jobbdata, som visade på den svagaste tillväxten på sex år, var en besvikelse men att positiva krafter i ekonomin väger tyngre än de negativa, vilket då motiverar Feds strategi om stegvisa räntehöjningar.

”Fed vill se minst en till jobbrapport för att se om den senaste var en avvikelse eller början på en ny trend”, kommenterade Brian Jacobsen, portföljstrategi på Wells Fargo till Bloomberg News.

Sett till indexutvecklingen steg DJIA med 0,6 procent medan både S&P 500 och tekniktunga Nasdaq Composite noterade uppgångar på 0,5 procent vardera.

Banker återhämtade från fredagens ras och stigande oljepriser hjälpte energiaktier till den högsta sektornivån sedan april.


 

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Risken för ytterligare nedställ är fortfarande stor så länge inte tidigare toppar tas ut och månadsstängningarna börjar ske ovanför årsmedelvärdet. En topp i början av veckan ökar chansen för att 1300-nivån kommer att punkteras och att vi under ytterligare en tid kan bereda oss på skvalpiga rörelser och tvära kast när någon av begränsningarna närmar sig.”

Den gångna veckan inleddes med att 1380-nivån testades men inte togs ut och vi bjöds på en vänsterställd topp som jag beskrev för en vecka sedan. Totalt föll OMXS30 med 2,3 procent vilket innebär att nedgången sedan början av året nu skrivs till 7,0 procent.

Veckostapeln formade en bearish dark cloud cover och i dagsgrafen bjöds vi på tre impulsartade negativa candlesticks.

Volymen har den gångna veckan, bortsett från i tisdags, noterats lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna (måndagen undantagen). Totalt var det bara 34 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg den gångna veckan och sedan årsskiftet är det 42 procent som noteras högre. Bästa sektor och den enda som stängde veckan på plus var oljebolag. Sämst gick kraftbolag, finans och teknik.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Navistar (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Avtech, Ecomb, Gabather, Medfield, Salmar, Sotkamo Silver (extra), Sportamore, Star Vault (ändrat datum fr 16/5)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Maha Energy: bolagspresentation hos Nyhetsbyrån Direkt, länk http://www.investerarbrevet.se/pages/1795b
kl 11.30-13.30

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cyxone: första dag för handel på First North
– DBP: anmälningstid i nyemission avslutas
– Recipharm: anmälningstid i nyemission avslutas
– Vivoline: anmälningstid i Xvivos bud avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Bakkafrost

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning maj kl 1.01
* Tyskland: industriproduktion april kl 8.00
– Norge: regional rapport kl 10.00
– EMU: BNP (def) 1 kv kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (*def) 1 kv kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– Kina: valutareserv maj

POLITIK
– USA: primärval i California, Montana, New Jersey, New Mexico, North Dakota och South Dakota

CENTRALBANKER
* RBA: räntebesked kl 6.30
– Indien: räntebesked kl 7.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– TCO: pressträff om ”Lägre löner eller bättre matchning – vad är nyckeln till bättre etablering?” kl 8.30-10.00
– Stabilitetsråd: finansmarknadsminister Per Bolund kommenterar efter möte kl 14.00


 

USA-börsen föregående vecka: För en vecka sedan skrev jag: ”Nu blir det verkligen upp till bevis. Kommer denna uppgång att ta ut zonen av motstånd upp mot 2135 eller kommer vi på nytt få en vändning i detta område som varit fallit varenda gång den testats det senaste året.”

Den gångna veckan har skvalpat omkring i en smal tradingrange mellan 2105 och 2085. De två senaste veckorna stängde kring 2098. Årets uppgång skrivs alltså efter veckoinledningen till 3,2 procent.

Under föregående vecka tog kursen stöd kring EMA-8 vilket jag placerar i den positiva vågskålen. Vi ser dock att köparna är svaga när de tidigare vändningsnivåerna i den rådande motståndszonen upp mot 2135 närmar sig. Igår nåddes 2113 vilket innebär att pivottoppen från den 20 april vid 2111 nu på allvar testas.

Bästa sektorer den gångna veckan blev råvaror och defensiva hälsovård. Sämst gick oljebolag och finans. Igår stängde alla sektorer på plus. Bäst gick energi, basråvaror och verkstad.

Volymen förra veckan har bortsett från i tisdags för en vecka sedan noteras kring det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Igår var volymen 10 procent lägre än snittet. VIX steg föregående vecka med 2,7 procent till 13,5 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2180 och 2020 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur nära viktiga motstånd kursen noteras är det mycket som talar för att VIX är på väg att bottna och kanske vända upp vid den stigande stödlinjen som åter testas av.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar