Får USA några nya SMS-lån innan torsdag…

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Även om ingen lösning presenteras räknar marknaden med att det samtalen trots att de bröt samman i helgen ska leda fram till åtminstone en tillfällig höjning av det amerikanska skuldtaket. Det är dock ont om tid för redan på torsdag riskerar landet att stå utan pengar. Det är helt oacceptabelt att världens största ekonomi hankar sig fram med ”SMS-lån” för att betala ränta på längre lån (något att bita i för Lyxfällan). Frågan är om det bara blir några veckors höjning och därefter ytterligare låsta positioner eller om stridstupparna kan enas om en mer långsiktig lösning. JP Morgan rapporterade sin första förlust sedan 2004, efter att ha tagit stora kostnader i form av rättstvister, men resultatet var dock bättre än analytikernas förväntningar. H&M:s konkurrent Gap föll över 7 procent efter att ha rapporterat en försäljningsminskning på 3 procent vilket var avsevärt sämre än förväntningarna. Detaljhandelssiffrorna för september ställdes in (frågan är om det var ett medvetet val eller ej).

Stockholmsbörsen: Efter en minst sagt svag inledning av veckan kom köparna tillbaks och fick till en stängning på veckohögsta och nedgången vändes till en uppgång med 1,2 procent. Vi har dock inte fått någon grön heikinstapel i veckografen och det är en viktig varningssignal.

Efter ett positivt gap som täpptes till avtog säljtrycket men uppgången resten av dagen var allt annat än övertygande. Stängningen vid 1266,4 motsvarade en uppgång på 0,5 procent men den skedde under en tilltagande negativ divergens i alla intradagsupplösningar, vilket i sig inte behöver betyda så mycket efter den kraftfulla uppgången i torsdags.

Vi har nu två gröna heikinstaplar i dagsgrafen och så länge vi inte får någon röd som punkterar föregående dag ska vi navigera för fortsatt uppgång. I veckografen lyser det dock fortfarande rött.

Fredagens omsättning var den lägsta sedan den 9 september och uppgick inte till mer än 9,7 miljarder kronor vilket var 8,9 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Efter två veckors nedställ kom då köparna tillbaks med kraft och därmed uppgår årets uppgång till 14,6 procent.

I torsdags och fredags skrev jag: ”Med stor sannolikhet är det många som efter de senaste veckornas nedgångar positionerat sig för nedgång och mot sin vilja kommer att bli tvingade att agera köpare när stoppar träffas.

Totalt steg 272 aktier i fredags medan 173 stängde ner och hela 85 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Swedish Match där aktier för 622 miljoner kronor bytte ägare följt av Ericsson B med 591 miljoner kronor därefter hittar vi Nordea med totalt 549 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade under fredagen Investor B (+1,8%) följt av SKF B (+1,5%) och Sandvik (+1,4%). Sämst gick Swedish Match (-4,2%), Ericsson B (-0,6%) följt av Boliden (-0,6%).

Även om fredagens stängning skedde precis ovanför den fallande motståndslinjen och 20-dagars medelvärde var det med minsta möjliga marginal och en negativ volymbalans. På ovansidan möter flera tunga motstånd, även om vi ska vara positiva så länge inte motsatsen bevisas.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Följande är stängt idag:
– Japans börs, helstängt (hälso- och sportdag)
– USA: Columbus Day, obligationsmarknad stängd
– Canada: Toronto-börsen stängd
– Hong Kong: Börsen stängd
– Indonesien: Börsen stängd

Håll koll på följande tider idag:
* Kina: KPI, PPI september kl 3.30
– Finland: KPI september kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser september kl 8.00
– Tyskland: importpriser augusti kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser september kl 9.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: industriproduktion augusti kl 11.00
– Tyskland: 6-månaders budbill auktion kl 11.30
– EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
– Frankrike: auktion av 6-månaders BTN kl 15.00

USA: Efter en inledande nedgång under föregående vecka kom köparna tillbaks och fick till en lång svans på nedsidan och en stängning kring veckohögsta.

Den första halvan av fredagen visade på fortsatt risk-on men vid 1704 tog uppgången slut. Bortsett från de sista minuterna var det sedan avvaktande mellan 1704 och 1699. Stängningen vid 1703,1 motsvarade en uppgång med 0,6 procent. Den starka stängningen var nog ett bevis på att placerarkollektivet intecknade någon form av positivt besked kring skuldkrisen innan börsöppningen idag. Än så länge har vi bara indikationer på att de fyra timmar långa förhandlingarna igår har brutit samman.

I onsdags morse skrev jag: ”Den doji som helt omfamnas av tisdagens kursstapel är ett tecken på att säljarna börjar tveka inför fortsatta nedgångar, en så kallad bullish harami cross”. Torsdagens kursstapel tog helt ut de senaste fem dagarnas stängningar och lyckades pressa sig upp ovanför 20-dagars medelvärde. Studerar vi däremot fredagens kursstapel, som vid en första anblick ser positiv ut är det dock lite tidigt att blåsa faran över. Som jag skrivit under flera veckors tid är 1704 en viktig psykologisk nivå som behöver tas ut.

I Heikingrafen har vi nu två gröna kursstaplar och den senaste är både kraftfull och har en ”ren” botten vilket trots allt är positivt. Så länge vi inte får besked om motsatsen (en röd som punkterar föregående dags lägsta) ska vi navigera för fortsatt uppgång.

I veckografen noteras MACD fortfarande i sälj och i prisgrafen har vi fått en negativ omslagsformation som kommer att visa sig falsk om 1711 tas ut.

Fredagens volym var lägre än i torsdags och 5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus under fredagen. Bästa sektorer blev teknologi- och energi.

Alla tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple steg med ytterligare 0,6 procent och stängde på $492,8. Facebook fortsatte fortsatte upp efter torsdagens vändning och steg med marginella 0,1 procent och stängningskursen blev $49,1. Google stängde 0,4 procent högre på $872,0.

Asien: Flera ledande börser håller stängt i Asien idag, bla Japan och Hong Kong. De kinesiska indexen stiger medan både Taiwan och Australien backar. Metallpriserna faller idag på morgonen i spåren av de förvånandsvärt svaga kinesiska exportsiffrorna under helgen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar