Får köparna gummiarm även denna gång?

sammanfattningNEW YORK: TILLVÄXT- OCH OLJEORO, INTEL I BOTTEN, S&P 500 -2,2%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street rörde sig klart lägre i fredagshandeln, varför torsdagens upprekyl på nedgångarna sedan årsskiftet blev kortlivad. Ett ras i oljan och utökad oro för den globala tillväxten pressade.

Vid stängning hade Dow Jones sjunkit 2,4 procent till nivån 15.988. Nasdaq var 2,7 procent lägre vid 4.488 vilket innebar den lägsta stängningsnivån på 14 månader för teknikindexet som rasat 10 procent sedan årsskiftet. S&P 500 sjönk 2,2 procent till 1.880.

Omkring 1.400 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.700 miljoner på Nasdaq.

”Fokus just nu är nedgången i olja och det sprider sig till andra sektorer. Just nu övertrumfar rädsla all logik. Vi måste arbeta oss igenom den här paniken för att kunna ta oss framåt”, sade Joe Quinlan, chefsmarknadsstrateg vid Bank of America i New York, till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg har starten på det nya året varit den svagaste någonsin på Wall Street vars breda index S&P500 tappat 8 procent sedan årsskiftet.

Från USA kom svag detaljhandelsförsäljning och en rejäl försämring i Empire State Manufacturing-index vilket förstärkte tillväxtoron.

På det temat har investerare börjat ifrågasätta om det var rätt beslut av Fed att höja räntan. På räntemarknaden föll den amerikanska tioårsräntan tillfälligt under 2 procent för första gången på tre månader på förväntningar om uppskjutna räntehöjningar.

”Tillväxtutsikterna i USA blir allt grumligare, att Fed höjde i en svag miljö hjälper inte direkt”, sade Krishana Memani, chefsinvesterare vid Oppenheimer Funds i New York, till Bloomberg News.

På aktiefronten var Intel den sämst presterande aktien inom Dow Jones med minus 9 procent trots högre vinst och försäljning än väntat. Världens största halvledartillverkare guidade för svagare försäljning än väntat på grund av vikande försäljning av pc-chip vilket ogillades.

Bankrapporterna har börjat trilla in där Wells Fargo och Citigroups resultat inkom i princip på konsensus. Det räckte inte för marknaden som handlade ned aktierna rejält.

Goldman Sachs, som rapporterar nästa vecka, gick svagt med minus 3,6 procent. Investmentbanken har gått med på att betala miljardböter till myndigheter i spåren av bankens hantering av bolånebaserade värdepapper före finanskrisens utbrott 2008.

Bland de mer välkända stora teknikbolagen syntes stora tapp vilket pressade Nasdaq-index, Apple, Netflix, Amazon och Microsoft var samtliga ned mellan 2-3 procent vardera.

Ett ljus i mörkret var Wynn som steg 6 procent i den baissiga börsmiljön. Bolaget, som äger lyxhotell och kasinon, har släppt uppmuntrande preliminära försäljningssiffror för det fjärde kvartalet.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 6 punkter vid 2,02 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: Strax innan jul skrev jag: ”Även om alltmer talar för en långsiktig nedgång talar mycket för en kortare uppstuds de närmaste dagarna. På ovansidan behöver 1460 tas ut och hållas för att inte nedtrenden ska bita sig fast ännu mer.”

Året har inletts på absolut sämst sätt och vi hittar inte många år som historiskt börjat sämre. OMXS30 har sedan årsskiftet fallit med 9,8 procent och bara den senaste veckan innebar en nedgång med hela 3,2 procent. Kursen har hittills fallit med 8,0 procent sedan årsskiftet och med 11,2 procent sedan toppen i oktober medan den senaste veckan noterar en nedgång med 2,2 procent. Sedan toppen i början av december har storbolagsindexet fallit med nästan 16 procent och sedan toppen den 27 april med 24 procent. Klippt från analysen den 29 april: ”Den kraftigaste nedstapeln på många år och faktumet att vi brukar se halvårstoppen just nu indikerar att vi inte ska ta nya positioner för uppgång på ett bra tag.”

Inför fredagen skrev jag att man skulle hålla noggrann koll på åt vilket håll utbrottet i den rådande minikonsolideringen sker. Även om momentumindikatorerna indikerade att en uppstuds låg bland korten tog säljarna enkelt över tillställningen redan efter några minuters handel och dominerade fram till USA-börserna öppnade.

För femte månaden i rad stängde december under årsmedelvärdet och i skrivande stund är det 18 procent upp till den viktigaste långsiktiga sentimentsnivån.

I årsdiagrammet stängde 2015 som en gigantisk shooting star och i kvartalsdiagrammet har de tre senaste kvartalen stängt långt ner i kursstaplarna vilket även gäller för noteringen hittills i år. Efter optimistvågen som avslutade 2014 och inledde 2015 har de nedåtgående månadsstaplarna varit betydligt kraftfullare än de där kursen stigit. Fyra av de sju senaste veckostaplarna har stängt kraftfullt i den nedre delen och tre veckor som steg i december gjorde det med små veckostaplar som helt omfamnades av veckan före. I dagsgrafen har endast 4 av de senaste 27 kursstaplarna stängt positivt och 9 av de 13 kursstaplar som sedan början av december öppnat upp har säljarna tagit över och pressat ner. Köparna är åtminstone tillfälligt svaga.

Volymen har bortsett från trettonafton som var halvdag legat klart över det dagliga snittet varje dag sedan årsskiftet. Utseendet är inte olikt tidigare urblåsningar, typ i slutet av augusti.

Totalt har bara 5 procent av de 284 aktier jag bevakat stigit sedan årsskiftet och den senaste veckan har ungefär 8 procent av aktierna stigit. Den gångna veckan var det kraftbolag, teknik och basråvaror som gick sämst medan oljebolagen med draghjälp av Lupe var den enda sektor som stängde på plus. Veckan avslutades med kraftiga nedgångar för teknik och basråvaror. Viktmässigt var det bara HM som avslutade veckan med flaggan i topp medan Ericsson agerade största sänke. Totalt sett tolkar dock placerarkollektivet fortfarande glaset som halvtomt.
Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Rio Tinto (operativ uppdatering) (kl 22.30)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Nordkom: anmälningstid i nyemission avslutas
– Ortoma: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/2)

KAPITALMARKNADSDAG
– Det norske kl 9.00-12.30

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna stängda pga Martin Luther King Day

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove huspriser januari kl 1.01
– Kina: fastighetspriser december kl 2.30
– Japan: industriproduktion (def) november kl 5.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Polen: KPI december kl 14.00

CENTRALBANKER
* Riksbanken: protokoll från extrainsatt penningpolitiskt möte 4/1 kl 9.30

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
USA: Helgstängt, Martin Luther King Day

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Nu är VIX uppe och testar av högstanivåerna från i december och det börjar bli angeläget med en positiv omslagsformation inom kort som helst inte punkteras omedelbart. Uppstudsar är för tillfället lägen att komma in i positioner för nedgång.”

Året har inletts på absolut sämst sätt och saknar motstycken historiskt. Kursen har hittills fallit med 8,0 procent sedan årsskiftet och med 11,2 procent sedan toppen i oktober medan den senaste veckan noterar en nedgång med 2,2 procent.

December stängde åter under årsmedelvärdet som nu vänt ner och om vi studerar varje år som ett enda candlestick blev 2015 en hanging man som bekräftas för nedgång om 1860 punkteras. I fredags stängde årets andra handelsvecka på 1880,3.

Volymen har varje dag sedan årsskiftet legat över det dagliga snittet och veckan avslutades med en volym som var 81 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit nedgångar i mer än 50 procent av fallen och som jag påtalat sedan några veckor var det ungefär 70 procents chans för en lågpunkt föregående vecka. Det blir nu intressant att se om fredagens lägsta blir en lågpunkt som leder till en uppstuds.

Ingen sektor utvecklades positivt förra veckan. Sämst gick oljebolag, konsumenttjänster och finans. Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick energisektorn och hälsovård. 99 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg föregående vecka men lejonparten föll alltså. och alla de fyra IT-bolag jag dagligen bevakar steg igår. VIX steg med marginella 0,1 procent till 27,1 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2030 och 1735 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortsatt halvtomt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar