Extremt låg volla – rapportförhoppningar

sammanfattningStockholmsbörsen: Större delen av onsdagen var ungefär lika spännande som att se på färg som torkar. Den inledande ”uppgången” markerade 1140 på ovansidan och 1137 på nedansidan som breakoutnivåer för resten av dagen. I samband med positiv statistik på eftermiddagen lyfte indexet några minuter och markerade 1141,9 som onsdagens högsta. Stängningen på 1140,8 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent. Swedbank som jag säljrekade var klart högst omsatt och aktien föll med 3,1 procent. 60 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 3,3 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen de senaste dagarna. 200-dagars medelvärde som definierar primärtrenden lutar svagt uppåt men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska vara lockande med nya köp, dock inte att förväxlas med att vi ska befinna oss bland köparna. Vi ska alltså inte sälja köpta positioner förrän vi får en säljsignal.

Bästa sektorer under onsdagen blev teknologi (+2,1%) och oljebolag (+1,3%). Sämst gick finans (-0,8%) och telekom (-0,4%).

Högst omsatta aktier under onsdagen var Swedbank som jag säljrekade (-3,1%), Eric B (+2,4%) följt av HM B (+1,0%).

OMXS30 inför torsdagen: Vi har gott om varningssignaler men ännu ingen säljsignal. De som sitter med köpta positioner kan sitta kvar både på lång och kort sikt så länge inte 1123,7 punkteras. För att ta nya positioner för uppgång bör vi däremot invänta en rekyl.

SP500 inför torsdagen: När uppgången tilltar efter en längre tids stigande trend är det inte något jag gillar. De senaste fem dagarna har indexet stängt på plus men på kort sikt är det allt mer som tyder på en stundande rekyl. Gummisnodden har inte varit lika hårt spänd på ovansidan sedan den 17 augusti. Vi ska dock fortsätta att befinna oss bland köparna både på kort- och lång sikt så länge inte 1452 punkteras.

Intresseklubben antecknar:
– Idag är det fokus på svensk arbetslöshet, inköpschefsindex inom EMU och arbetslöshetssiffror i USA
– Det kinesiska inköpschefsindexet stiger
– Electrolux drabbas av strafftullar i USA
– TeliaSonera fortsätter att drabbas av ”engångskostnader”…
– David Cameron skapar lite nyttig röra i den europeiska grytan genom att lova en folkomröstning kring EU-medlemskapet
– Oppositionen fick igenom 30 dagars betalningstid. (Personligen tycker jag det skulle kosta mer än vad räntelagen föreskriver när stora företag utnyttjar sin ställning mot mindre aktörer)
– Nordkorea hotar med nya kärnvapenprov OMXS30-20130124
– Apples gloria håller på falna och produktfloran känns minst sagt mossig, kan vi kanske vänta oss mer låsta ”applelösningar”…
– Atlas Copco och Assa Abloy får höjd rek av Societe Generale
– Läs Cornucopias artiklar om kött (han är bara bäst när han går igång, glöm inte att bläddra igenom den senaste veckans inlägg)

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Bergs Timber (kl 12.00), Nokia (kl 12.00), Probi (kl 8.45), Rottneros (kl 8.00), SCA (kl 12.00) (ca), Sensys Traffic (kl 15.00)

Utländska rapporter idag:
– AT&T (efter USA-börsernas stängning), Bristol-Myers Squibb (kl 13.30), Juniper Networks (efter USA-börsernas stängning), Kennametal, Microsoft (efter USA-börsernas stängning), Timken (före USA-börsernas öppning)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: handelsbalans december kl 0.50
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) januari kl 2.45
– Frankrike: inköpschefsindex (prel) januari kl 8.58
– Tyskland: inköpschefsindex (prel) januari kl 9.28 – SCB: arbetslöshet (AKU) december kl 9.30
– SCB: PPI december kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (prel) januari kl 9.58
– EMU: bytesbalans november kl 10.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v 3 kl 14.30
– USA: Markit inköpschefsindex (prel) januari kl 14.58
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: ledande indikatorer december kl 16.00
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 17.00

USA: Onsdagen inleddes skvalpigt mellan 1490 och 1494. Någon timme innan stängning nåddes dagshögsta 1496,1 men stängningen 1494,7 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. En viss avmattning av försäljningsökningarna hos stora detaljhandelskedjor tolkas som att konsumenterna håller något hårdare i plånboken vilket kan hämma den dopade återhämtningen. Bäst av de ledande börsindexen gick Nasdaq 100 som steg med 0,6 procent medan småbolagsindexet Russell 2000 backade 0,3 procent. Det var sjätte dagen i rad som S&P 500 stängde på plus.

Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier under onsdagen vilket var den lägsta omsättningen hittills i veckan men trots det 2 högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 177 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg vilket var ett tecken på dålig bredd. De senaste dagarnas förlorare, teknologisektorn gick bäst följt av verkstad. Sämst gick guld och råvarurelaterade bolag. Hittills i år har S&P 500 stigit med 6,6 procent och Nasdaq composite 6,5 procent.

Igår kväll röstade representanthuset igenom ett förslag som tillåter att skuldtaket höjs med den summa som möjliggör fortsatt lån fram till den 19 maj.

Apple missade målen för 2013 och vinsten krymper vilket fick aktien att falla 5 procent på efterbörsen och det har gett avtryck på leverantörer till bolaget i asien nu på morgonen.

Asien: Börserna i asien slängs mellan hopp och förtvivlan nu på morgonen. Initialt steg japanska exportaktier i spåren på en fallande yen. Leverantörer till Apple faller efter den sämre vinstutvecklingen. De kinesiska tillverkningssiffrorna var imponerande och ett tecken på att det värsta kan ligga bakom oss. Nordkoreas hot om kärnvapentest dämpade däremot riskaptiten något. När detta skrivs noteras japanska Nikkei för en uppgång på 0,9 procent, i övrigt är det mestadels små nedgångar.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar