Extrem nedgång skapar bra edge på en veckas sikt

sammanfattningNEW YORK: TOG IGEN INLEDANDE NEDGÅNGAR, S&P 500 +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Efter stora nedgångar under de inledande handelstimmarna återhämtade sig USA-indexen successivt under loppet av onsdagens session, och vid stängning var en majoritet av aktierna på plus.

Dow Jones höll sig oförändrat på indexnivån 17.403 medan S&P 500 steg 0,1 procent till 2.086. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade samtidigt 0,2 procent till 5.044. Indexen handlades i inledningen av sessionen ned 1,3-1,6 procent.

Omsättningen var 900 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2.070 miljoner på Nasdaq.

Nedskrivningarna av den kinesiska yuanen har under de senaste dagarna skapat tumult på finansmarknaderna. Samtidigt har vissa bedömare pekat på att händelserna kan tvinga Federal Reserve att tänka om kring den räntehöjning som sagts vara att vänta under hösten.

”Det kan ha positiva implikationer för marknaden eftersom Fed kan komma att behöva skjuta räntehöjningarna på framtiden, men samtidigt är jag inte säker på hur överraskade de egentligen är av allt detta. Svaghet i den kinesiska ekonomin var inget som uppdagades över helgen direkt”, sade Gene Peroni, fondförvaltare vid Advisors Asset Management, till Bloomberg News.

Bland rapporterande företag sjönk den kinesiska näthandelsjätten Alibaba 5,1 procent, efter att försäljningen i det andra kvartalet överraskat negativt. Den inbromsande försäljningstillväxten förklarades av en viss mättnad på e-handelsmarknaden i Kinas större, mer välbärgade städer, menade Li Muzhi, Hongkong-baserad analytiker vid Arete Research, till Bloomberg News.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagens negativa reversalstapel eliminerade måndagens kraftfulla uppgång och studerar vi boxarna innebär det att vågskålen väger över till säljarnas fördel.”

Onsdagen inleddes med ett negativt gap med 0,8 procent, som inte var i närheten av att täppas till, fortsatte säljarna vid varje uppstuds att pressa kursen lägre under hela dagen. Stängningen skedde nära dagslägsta vid 1575,0 som motsvarade en nedgång med hela 2,5 procent. De senaste två dagarna har kursen fallit med mer än 3,7 procent vilket har inträffat 66 gånger sedan maj 2002 och vid 39 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. I positiva marknadsfaser har liknande nedgångar historiskt lett till högre kursen en vecka senare i knappt 70 procent av fallen.

Gårdagens kursstapel var en Rikoschett (som Peter Nilsson och Johan Hellström tar upp i sin bok Framgångsrik aktiehandel) vilket innebär att stängningen skedde i de nedre 10 procenten av kursstapelns totala längd. Rikoschettformationer fungerar bäst i aktier om vi samtidigt har en kraftfull likadan stapel i OMXS30. Ni som prenumerar på WT Forecast kommer att få en beskrivning av detta under förmiddagen.

Volymen igår var den högsta sedan den 17:e juli och hela 24 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på plus igår var oljebolag men det var endast marginellt. Sämst gick kraftbolag och konsumentprodukter. Bäst av OMXS30-aktierna och den enda som stängde på plus var Lundin Petroleum. Sämst gick Kinnevik B, Assa Abloy B och Investor B.

Högst omsatta aktier igår blev HM B som stod emot nedgången väl följt av Ericsson B och Sandvik. 159 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan hela 418 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Oriflame (kl 7.15), Bactiguard (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), DGC (kl 8.30), Concordia (kl 14.30), Africa Oil, Biotage, Endomines, Holmen (lunchtid), Invisio, Nordic Mines, Oriflame

NGM
– AIK Fotboll

FIRST NORTH
– JLT, Lidds, Nischer, Xvivo

ÖVRIGA NORDEN
– Lerøy Seafood Group (kl 7.00), GN Store Nord (kl 7.30), Veidekke (kl 8.00), American Shipping Company, Bang & Olufsen, Maersk, NEL

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Thyssen Krupp (kl 7.00), Aurubis (kl 8.00), Zalando (delägt av Kinnevik) (kl 8.00), China Mobile (prel datum), Salzgitter

STÄMMOR
– Dignitana (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Oriflame : telefonkonferens kl 9.30
– Zalando: telefonkonferens kl 9.30
– DGC: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Xvivo: telefonkonferens kl 14.00
– Holmen: press- och analytikerkonferens kl 14.30
– Concordia: webbsänd telefonkonferens kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Swedol: presenterar försäljningsiffror för juli kl 8.50

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Midsona: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Ratos (25 kr i preferensaktie kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rics huspriser juli kl 1.01
– Japan: maskinorder juni kl 1.50
– Tyskland: KPI (def) juli kl 8.00
– Frankrike: KPI juli kl 8.45
– Spanien: KPI (def) juli kl 9.00
* SCB: KPI juli kl 9.30
* Grekland: BNP (prel) 2kv kl 11.00
* USA: detaljhandel juli kl 14.30
– USA: importpriser juli kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende kl 15.45
– USA: lager osålda varor juni kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd auktion statsobligationer, SO 1052, 1054 kl 10.10
* ECB: protokoll kl 13.30
– Sydkorea: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat realobligationsauktion kl 11.03

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagens röda box omfamnades helt av måndagens vilket efter stigande trender är negativt men i rådande tradingrange ska vi vara beredda på tvära kast och varannandagsrörelser. Det blir nu intressant att se om primärtrenden åter suger upp säljtrycket eller om det krävs ett djupare omtag för att efterfrågan ska tillta.”

Onsdagen inleddes med ett svagt negativt gap och därefter föll indexet den första timmen med 1,5 procent till 2052 men där tog inte marknaden emot lägre priser. Köparna kom så smått tillbaks och en halvtimme innan stängning hade hela nedgången täppts till. Stängningen vid 2086,1 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

För tredje gången på 11 handelsdagar bjöds vi på ett positivt candlestick kring primärtrenden. Reaktionen på gårdagens extremt positiva hammer kommer nu bli mycket intressant att följa.

Volymen igår var den högsta under augusti och 16 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX noteras på en bedrägligt låg nivå och att det bara är en tidsfråga tills vi får en signal för uppgång. Igår togs inledningsvis flera av de nivåer jag nämnt den senaste tiden ut och VIX testade av 16-nivån men innan stängning hade uppgången reducerats till 1,6 procent och stängningen blev 13,9.

Nedskrivningarna av den kinesiska yuanen har under de senaste dagarna skapat tumult på finansmarknaderna. Samtidigt har vissa bedömare pekat på att händelserna kan tvinga Federal Reserve att tänka om kring den räntehöjning som sagts vara att vänta under hösten.

Bland rapporterande företag sjönk den kinesiska näthandelsjätten Alibaba 5,1 procent, efter att försäljningen i det andra kvartalet överraskat negativt. Den inbromsande försäljningstillväxten förklarades av en viss mättnad på e-handelsmarknaden i Kinas större, mer välbärgade städer, menade Li Muzhi, Hongkong-baserad analytiker vid Arete Research, till Bloomberg News.

Sektorsvis gick kraftbolag och energi bäst medan cykliska konsumentprodukter tillsammans med finans gick sämst.

Totalt steg 256 aktier och 223 stängde rött igår. Av de fyra IT/sociala-aktier jag studerar för att bedömma om glaset är halvfullt eller halvtomt vände Apple tillsammans med Facebook upp medan Twitter och Google backade.

Den sedan ett halvår gällande tradingrangen är fortfarande intakt och kommer även fortsättningsvis att prägla börsutvecklingen med tvära kast och en rörig bild så länge inte någon av begränsningarna tas ut.

Asien: Det har inte varit mycket diskussion om deflation den senaste tiden men frågan är vad som följer av det kinesiska agerandet. En del tror sig med säkerhet veta att USA kommer att flytta fram datumet för den första räntehöjningen på många år medan en del analytiker är lika säkra på motsatsen. Nu kommer alltfler gamla troll ut ur sina gömmor och pekar på att de hade rätt inför tidigare finanskriser och menar att det är starten på nästa kris vi nu ser. Det är mycket möjligt att så är fallet men det vi lärt oss om finansmarknaderna är att det uppenbara sällan blir detsamma som utfallet.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar