Euforin börjar bli påtaglig

sammanfattningNEW YORK: REKORDEN AVLÖSTE VARANDRA, LULULEMON RUSADE,S&P +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Efter en trevande start kring nollstrecket, kom köparna in på USA-börserna som stängde torsdagen lätt på plus.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,3 procent till nivån 19.614, vilket var den fjärde sessionen i följd som indexet stängde på en ny toppnivå. S&P 500 ökade 0,2 procent till 2.246 och Nasdaq Composite steg 0,4 procent till 5.417.

”Investerare är förväntansfulla inför att Donald Trump ska ta över som president, han ses som en person som vet hur man gör ‘affärer’”. Gårdagens uppgång var nog tekniskt driven. Min känsla är att varje rekyl är köpvärd”, sade Andre Bakhos, chef vid Janlyn Capital i New Jersey, till Reuters.

Adderade till den positiva tonen gjorde en rapport som visade att antalet nya arbetssökanden i USA föll från fem månaders högsta föregående vecka.

På temat makro kommunicerade ECB att programmet för tillgångsköp kan börja trappas ned vilket marknadsbedömare sågs som positivt, eftersom det kan vara ett tecken på förbättring.

Sektorsmässigt stod finans återigen som vinnare sedan de stora bankerna stigit till nivåer kring årshögsta. Inom Dow Jones-index var Goldman Sachs den största indexbidragaren med plus 2,4 procent. Den klassiska investmentbanken har således stigit drygt 32 procent sedan den 8 november när det stod klart att Donald Trump blir nästa president. Aktiens rally startade den 9 november med plus 5 procent den dagen.

Börsuppgången ser också ut att ha slagit igenom bland privatinvesterare. En undersökning gjord av Bloomberg News visar att 54 procent av vuxna amerikaner tror på stigande börs under 2017 medan fyra av tio tror att deras ekonomi kommer stärkas under perioden.

Bland enskilda aktier stod Lululemon ut med plus 15 procent. Ett rapporterat bättre resultat än väntat i kombination med ett aktieåterköpsprogram fick fart på sportklädesbolagets aktie.

Sämre gick det för Express Scripts som föll 6,7 procent sedan blankaren Citron Research, kallat apoteksbolagets vd för den ”riktiga boven” i de höga läkemedelspriserna.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 5 punkter till 2,39 procent.


 

Stockholmsbörsen: Inför veckan skrev jag: ”I dagsgrafen nådde indexet MA-20 i fredags och köparna lyckades prestera en hyfsad svans på nedsidan så att avslutningen på dagen blev positiv. Det blir nu intressant att se om svansen i fredags blir startskottet på nästa positiva trendfas, den positiva säsongen och trenden gör att mer talar för en expansion norrut än att golvet i den stigande trendkanalen kommer att punkteras i närtid.”

I måndags bjöds vi på en positiv reversal precis vid taket på E4:an men nu har vi fått fyra positiva candlesticks och tre gap vilket jag klassar som en bearish three gap up vilket är en negativ omslagsformation som kommer i spel om torsdagens marubozulinje punkteras och bekräftas vid en stängning under onsdagens stängningskurs. Ska vi då sälja nu? Svaret är nej! Vi ska se rekyler som lägen att köpa men naturligtvis när cykelindikatorn indikerar att det börjar bli bra tajming och i samband med en positiv fortsättningsformation.

Volymen har sedan i tisdags varit högre än snittet och igår var den hela 45 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Immunovia (extra), Petrotarg (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för november kl 8.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Edgeware: första dag för handel på Nasdaq Stockholm
– Finepart: första dag för handel på Aktietorget
– Miris Holding: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Tele2 kl 13.00-16.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Tobin Properties (5:75 kr preferensaktie halvårsvis)

MAKROSTATISTIK
– Kina: KPI och PPI november kl 2.30
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– Estland: BNP (def) 3 kv kl 7.00
– Norge: KPI november kl 8.00
* Tyskland: handelsbalans oktober kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion oktober kl 8.45
– USA: grossistlager (def) oktober kl 16.00
* USA: Michigan-index (prel) december kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00


 

USA-börsen: Inför måndagen skrev jag: ”Den pågående rekylen är både väntad och välkommen men nu ska det bli intressant att se var köparna kommer tillbaks och tar tillbaks den korta sentimentsnivån eller om det behövs ett djupare omtag. Jag är positivt inställd till den kommande vecka.”

Förra veckan avslutades med en en doji kring golvet i tradingrangen och i tisdags kom köpsignalen som följdes av ett kraftfullt utbrott av tradingrangen i onsdags. Igår inleddes dagen något skvalpigt men första timmens högsta togs ut efter en stigande triangel vid halvtid. Stäningen vid 2246,2 innebar ett nytt ATH men var något avvaktande och motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.

Avståndet ner till MA-50 har inte varit lika stort sedan den 21 april och gårdagens stängning var den andra dagen i rad ovanför det övre bollingerbandet vilket vi sett 40 gånger sedan mitten av juli 2002. Vid 21 av dessa 40 tillfällen har kursen stått lägre en vecka senare men å andra sidan har en ny årshögstanotering gett en högre kurs en vecka senare i 50 procent av fallen. Gummisnodden är extremt hårt spänd och chansen är stor för en rekyl de närmaste dagarna och det enda logiska är då att vara köpare.

Volymen igår var visserligen lägre än i onsdags men trots det hela 250 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 60 procent av aktierna inom indexet steg igår. Vi kan konstatera att utbrottet varit kraftfullt och värt att följa.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar