Edgen talar för stundande kortare uppstuds

sammanfattningNEW YORK: MUSIKTJÄNST LYCKADES INTE HÖJA APPLE, S&P500-0,9%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna tappade ytterligare mark på måndagen, och det är fortsatt oro för en amerikansk räntehöjning och Greklands skuldförhandlingar som gäckar investerare. Apple stod i centrum under kvällen då bolaget presenterade sin kommande Spotify-konkurrent.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,5 procent lägre på indexnivån 17.766, medan det bredare S&P 500 backade 0,7 procent till 2.079. Nasdaq Composite sjönk 0,9 procent till 5.021.

700 miljoner aktier bytte ägare på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaqbörsen.

Måndagens amerikanska statistikagenda var tunn men innehöll Federal Reserves samlade indexet för arbetsmarknaden, LMCI, för maj. Detta steg till 1,3, efter att ha sjunkit med reviderade 0,5 i april.

Senare i veckan ligger data över konsumentförtroendet och detaljhandeln i USA i blickfånget.

Kvällens höjdpunkt på bolagsfronten var Apples årliga utvecklarkonferens WWDC, World Wide Developers Conference. Som väntat presenterade teknikjätten en Spotify-konkurrent med namnet Apple Music. Apple presenterade även nya versioner av operativsystem för samtliga enheter och en ny version av betaltjänsten Apple Pay.

Apple-aktien stängde 0,6 procent lägre.

Den aktie som hade det allra tyngst i Dow Jones Industrial Average var Intel som sjönk 1,7 procent. Försäkringsbolaget Travelers sjönk 1,6 procent.

Starkast mot ström var Exxon Mobil och Dupont som steg kring 0,5-0,7 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation gick ned 3 punkter till 2,38 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Det är ungefär 70 procents chans för en lågpunkt de första dagarna i den kommande veckan. MACD lämnade i slutet på förra veckan en säljsignal under nollan, vilket är negativt. Den tekniska bilden indikerar dock att vi har en positiv edge på en veckas sikt.”

Måndagen inleddes med ett negativt gap och på nedsidan markerades, direkt i öppningen, 1600-nivån. Det tog inte mer än 20 minuter att täppa till gapet men där tog det stopp vid 1608 som blev högstanivån i öppningsboxen. Resten av dagen präglades av allt lägre toppar och stängningen vid 1589,6 motsvarade en nedgång med 1,0 procent och noterades på absolut dagslägsta efter en svag call.

De senaste tre dagarna har öppnat med negativa pattern gap och avtagande volym, vilket kan vara ett tecken på att säljtrycket är på väg att avta. 7 av de senaste 8 kursstaplarna har stängt i den nedre delen.

Volymen igår var den lägsta (under en heldag) sedan den 14:e maj och noterades hela 40 under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektor och den enda som steg igår var defensiva kraftbolag. Sämst gick hälsovård och teknologi. Bäst bland aktierna på OMXS30 gick Skanska B, Electrolux B och Getinge B. Sämst gick Boliden, MTG B och Ericsson B. Totalt steg 174 aktier på Stockholmsbörsen medan 385 stängde på minus. Jag har de senaste veckorna pratat om att isen börjar bli tunnare och det tillsammans med den negativa volymbalansen är en varningssignal.

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Ortoma, WNT Research, Vostok Nafta (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Sveriges Mediebyråer presenterar månadsrapport

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Agora: meddelar resultat i erbjudande inför listning på First North
– Atlas Copco: handel med inlösenaktier avslutas
– BE Group: meddelar preliminärt utfall i nyemission 5:2 omkring i dag
– Hövding: anmälningstid avslutas inför listning på First North
– Magnolia Bostad: första handelsdag på First North
– Mavshack: sista dag för handel inklusive teckningsrätt i emission (”Rättviseemission”) (ändrat datum)
– Pandox: anmälningstid inleds inför notering på Nasdaq Stockholm (avslutas 16/6 för allmänheten, 17/6 för institutioner)
– Prostalund: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Unibet kl 8.00-12.30

EXKLUSIVE UTDELNING
– Eolus Vind (första dag för handel exklusive rätt till inlösenaktier), K2A (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), Tobin Properties (5:75 kr preferensaktie halvårsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Analytiker- och journalistranking 2015 presenterad av Financial Hearings, Hallvarsson & Halvarssson, Affärsvärlden, Svensk Image och Cision kl 11.00-13.00

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC, detaljhandel, maj kl 1.01
* Kina: KPI, PPI maj kl 3.30
– Estland: BNP (def) 1 kv kl 7.00
– Tyskland: arbetskraftskostnader 1 kv kl 8.00
* EMU: BNP (prel) 1 kv kl 11.00
* USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: NFIB småföratagarindex, maj kl 15.00
– USA: grossistlager april kl 16.00
– USA: JOLTS, lediga platser, arbetsbyten, april kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– TF: konjunkturbarometer 2 kv kl 7.00
– FI: Stabilitetsrapport 2015:1 kl 8.00
– HUI: konjunkturprognos kl 9.00
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Momentumet för nedgång har, som jag skrivit varje dag den senaste veckan, tilltagit och det tekniska utseendet på VIX talar för tilltagande volla och nedgångar för bla S&P 500. Gummisnodden och det cykliska utseendet talar dock för en kortare uppstuds inom kort.”

Första timmen av måndagen markerades 2093 på ovansidan vilket innebär att det negativa öppningsgapet täpptes till, men inte mer. På nedsidan markerades 2087-nivån. Strax efter Stockholmsbörsens stängning punkterades boxen och nedgången fortsatte till 2079-nivån. En timme innan stängning testades det sekundära motståndet vid 2087 men vid stängningen hade kursen åter fallit ner och avslutades vid 2079,3 som motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Gårdagens kursstapel var en röd closing marubozu med en rikoschettstängning som punkterade både den stigande stödlinjen som varit intakt sedan mars månad och 100-dagars medelvärde.

Volymen var lägre än i fredags och 9 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick teknologi och cykliska konsumentprodukter. 82 aktier steg medan 405 av de 500 aktierna i indexet backade. Jag har påtalat förr att en förändring av det långa sentimentet inte sker på några dagar men vi får allt fler varningssignaler och en är att isen börjar bli allt tunnare (färre aktier bär upp).

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte ner med 0,7 procent för att stänga vid $127,8. Även Google fortsatte nedåt och föll med 1,2 procent för att stänga vid $526,8. Twitter vände åter ner och backade med 1,5 procent för att stänga vid $36,5 medan den sociala kollegan Facebook noterade en nedgång med 1,8 procent för att till slut stänga vid $80,7.

Asien: Börserna i de asiatiska tidszonerna inledde tisdagen blandat men efterhand har nedgångarna tilltagit. Kinesiska inflationssiffror kanske dämpar möjligheterna till en mer expansiv penningpolitik, som de flesta redan intecknat och det ligger idag som en våt filt över börserna i Asien. Det är i skrivande stund ett tilltagande tryck för nedgång och bredden i nedgången tilltar. Världens börser hänger alltmer ihop och en höjd ränta i USA samt strulet i Eurozonen kan eskalera och det efter den mest dopade uppgången i historien (läs stor fallhöjd). Ingen vill sitta på svartepetter och vi kan nog räkna med en förhöjd volla den närmaste tiden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar