NEW YORK: POSITIVT BÖRSHUMÖR TROTS BLANDAD MAKRO, S&P500 +0,2 %
STOCKHOLM (Direkt) Trots blandade makroekonomiska signaler tog optimismen överhanden efter en trevande inledning på måndagen. I brist på viktigare nyheter från Grekland var den inhemska ekonomin i blickfånget.
Dow Jones Industrial Average ökade 0,2 procent och noterades till nivån 18.040. Även S&P500 steg med 0,2 till en indexnivå på 2.112 medan tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 0,3 procent till 5.083.
Omsättningen uppgick till 666 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,9 miljarder på Nasdaq.
Makrodata bjöd på en blandad kompott. I den positiva vågskålen fanns tillverkningsindustrin som i maj expanderade mer än analytikerna förväntat. Detta kompenserade för en rapport om att konsumentinköpen i april oväntat fallit.
På bolagsfronten var Intel i fokus efter nyheten att bolaget köpt sektorkollegan Altera för cirka 16,7 miljarder dollar. Altera klättrade 5,8 procent, medan Intel backade 1,6 procent på beskedet.
Flygsektorn hade en stark dag på börsen och American Airlines skuggade tillsammans med Delta Airlines Altera i vinnarlistan i S&P500. Aktierna ökade 4,3 respektive 3,3 procent.
Bland bolagen i Dow Jones Industrial Average tillhörde Microsoft och DuPont de starkaste aktierna, med ökningar på 0,8 respektive 0,9 procent.
I andra riktningen gick läkemedelsgiganten Pfizer och telekombolaget Verizon, vilka försvagades med 0,6 respektive 0,4 procent.
Den tioåriga räntan ökade 6 punkter till 2,18 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”I de flesta fall har en högsta noteringen i juni noterats någon av de allra första dagarna men studerar man de senaste sex månaderna och jämför dessa mot historien ser vi ett mönster där topparna kommer tidigare.”
Gårdagen inleddes uppåt men redan efter en halvtimme tvekade köparna kring 1657 som blev dagshögsta och kursen föll ner mot fredagens lägsta vid 1645 som testades vid fyra tillfällen igår men förblev dagslägsta även igår. Stängningen vid 1649,6 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.
Måndagens kursstapel stängde strax under mitten och boxen inneslöts av fredagens box. Denna haramiliknande formation indikerar en viss osäkerhet och skulle 1645 punkteras och inte återtas idag eller de allra närmaste dagarna är det mycket som talar för att 1600-nivån, där köparna visat sig tidigare, ska testas av. Just 1600-nivån är även den matematiska målkursen för den formation som formerats de senaste dagarna. Skulle även denna nivå punkteras bevakar jag 1558 som är den viktigaste nivån på medellång sikt, men om så blir fallet kommer jag att återkomma till de utsikter vi då har.
Volymen igår var den lägsta under den senaste veckan och hela 32 procent lägre än
det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer igår blev konsumenttjänster och verkstad. Sämst gick kraftbolag och telekom. Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick SKF B och SCA B medan SSAB A och TeliaSonera gick sämst. Totalt steg 249 aktier på Stockholmsbörsen igår medan 324 stängde på rött. Jag har de senaste dagarna pratat om att isen börjar bli tunnare och att allt färre aktier bär uppgångarna.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Elekta (kl 7.30)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Medtronic (kl 13.15)
STÄMMOR
– Eolus Vind (extra), Hansa Medical, Opera Software, Salmar, Zalando
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Elekta: telefonkonferens kl 10.00
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Assa Abloy: första dag för handel efter split 3:1
– Cortus Energy: sista dag för handel inklusive teckningsrätt i nyemission
– Enea: handel med inlösenaktier avslutas
– Enviro: anmälningstid i nyemission avslutas
– Jays: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Neste: Neste Oil byter namn till Neste
– Nilörngruppen: anmälningstid inleds inför listning på First North
– Prime Living: anmälningstid i nyemission av stamaktier inleds (avslutas 10/6 för allmänheten, 11/6 för institutioner)
– Scandidos: anmälningstid i nyemission 1:2 avslutas
– Scibase: första dag för handel på First North
EXKLUSIVE UTDELNING
– NAXS (2:30 kr)
MAKROSTATISTIK
– SCB: bytesbalans 1 kv kl 9.30
* Tyskland: arbetslöshet maj kl 9.55
– EMU: PPI april kl 11.00
* EMU: KPI-estimat maj kl 11.00
– USA: TRE, veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook, veckostatistik kl 14.55
* USA: industriorder april kl 16.00
POLITIK
– Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson besvarar interpellationer kl 13.00
CENTRALBANKER
* Australien: räntebesked kl 6.30
* Indien: räntebesked kl 7.30
– RB: reparesultat kl 10.15
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Dagsmomentum punkterade i tisdags månadsmedelvärdet och även om det togs ut igen i onsdags är det ännu inte övertygande.”
Måndagen inleddes nedåt men redan kring 2103 kom köparna tillbaks och höll i taktpinnen till någon timme innan stängning. Strax under den tidigare utbrottsnivån vid 2119 vände kursen åter ner och stängningen vid 2111,1 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.
Gårdagens stängning skedde visserligen ovanför fredagens, kring mitten av gårdagens totala kursstapel men med svansar på bägge sidor. En viss osäkerhet präglade alltså veckoinledningen.
Volymen var lägre än i fredags och 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer igår blev teknologi och verkstad men det var endast små uppgångar. Sämst gick basråvaror och energi. 261 aktier stängde på plus medan 218 backade, det var alltså ingen bredd i uppgången.
Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple vände upp och steg med 0,2 procent för att stänga vid $130,5. Google noterade åter en uppgång med 0,4 procent och stängde vid $534,0. Twitter fortsatte ner med marginella 0,1 procent för att till slut stänga vid $36,6 medan den sociala kollegan Facebook steg med tydliga 1,4 procent för att till slut stänga vid $80,3.
Asien: Det är mestadels nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna och det är inga tecken på att köparna ser ut att komma tillbaks när detta skrivs. Tre av fem aktier faller. Yenen stiger mot dollarn.