Edge för uppgång på någon dags sikt

NEW YORK: STARK AVSLUTNING,DISNEY NED TROTS REKORD,S&P500 +0,8%

heatmap omx 151221

STOCKHOLM (Direkt) Köparna lyckades tillslut koppla greppet om Wall Street som stängde måndagen på plus vid dagshögsta, tack vare en stark avslutning. Ett lägre oljepris bromsade utvecklingen medans stimulanssignaler från Kina bidrog till optimism.

Dow Jones noterades vid stängning till plus 0,7 procent vid nivån 17.251, Nasdaq var upp 0,9 procent vid 4.968. S&P 500 steg 0,8 procent till 2.021.

Omkring 900 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.600 miljoner på Nasdaq.

”Efter förra veckans nedgångar bygger vi visst värde i dag, det ryktas om stimulanser från Kina. Det är nog inräknat i kurserna men det är en signal om att de vill förhindra ytterligare nedgång. Statistiskt brukar aktier gå hyfsat mot årsskiftet”, sade Jim McDonald, chefsstrateg vid Northern Trust i Chicago, till Bloomberg News.

Nästan samtliga sektorer inom S&P500 noterades på plus förutom energi som backade, tyngt från minusnoteringar i oljan på oro för ytterligare utbudsoro. Tungviktarna Chevron Och Exxon backade båda lätt.

Bättre gick det för Avago Technologies som stängde drygt 3 procent högre. RBC har uppgraderat halvledarbolaget och ser aktien som ett av sina förstahandsval inför 2016.

Chipotle fortsatte söderut med 3 procent efter rapporter om ytterligare fall av e-coli. Vidare ska myndigheter granska restaurangen som byggt upp sin kundbas bland annat med löften om just färska råvaror.

Vidare lyckades inte Walt Disney leva upp till de positiva förväntningarna som syntes i förhandeln, aktien stängde ned dryga procenten. Bolagets senaste Star Wars-film fick en stark debut i helgen med intäkter på 238 miljoner dollar i USA, mot 208 miljoner dollar för tvåan, Jurassic World från i somras.

”Investerare är oroade för de andra delarna inom Disney, allt handlar inte bara om Star Wars”, sade Adam Sarhan, chef vid Sarhan Capital i New York, till Bloomberg News.

Bättre gick det för Mekonomens sektorkollega Pep Boys som steg 7 procent efter att bolagets styrelse gått ut med att Carl Icahns bud är bättre än Bridgestones, som har till onsdagen på sig att vässa sitt bud.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 2,19 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Historiskt har den kommande femdagarsperioden stigit i nästan 80 procent av åren men att det var ungefär 60 procents chans till att måndagen stängde på minus.”

Måndagen inleddes starkt både i Stockholm och övriga Europa. I Sverige stod Ericsson för en stor del av uppgången med rejäl volym under en inledande uppgång. Som jag sade på ETP Direkt kommer jag att tolka denna stapel positivt om den stänger i den övre delen och men inte om volymen i en eventuell hög svans på ovansidan är stor, som det visade sig bli. OMXS30 inledde positivt för att markera dagshögsta vid 1444 vid 10:30. Resten av dagen dominerades av säljarna och stängningen var svag på absolut dagslägsta vid 1419,1 som motsvarade en nedgång med 0,2 procent.

I dagsgrafen noteras nu fyra kursstaplar i rad med stängningar i den nedre delen av kursstapeln, ett negativt mönster men i de fall när den fjärde dagen vänder ner och stänger på minus övergår edgen till att tala för uppgång dagen efter (läs idag). Som jag sagt så många gånger tidigare gäller det att sätta allt i sitt sammanhang och en dagsstapel likt den igår hade varit en utmärkt vändningsstapel efter en utdragen stigande trend. Det vi däremot kan konstatera är att det råder en påtaglig osäkerhet med svansar på ovansidan och en slagig handel.

Volymen igår var den lägsta sedan den 27 november och 16 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 38 procent av de aktier jag dagligen bevakar igår och som jag sagt under några veckor har bredden (antalet aktier som lyfter uppgångarna) blivit sämre. Isen som bär uppgångarna håller på att bli tunnare och då behövs det mindre förändringar för att nedgången ska vara ett faktum. Bästa sektorer igår blev teknologi (Ericsson och Nokia) medan basråvaror och oljebolag gick sämst. Smallcap steg med 1,1 procent och midcap noterade precis över nollstrecket.
Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Nobina (kl 8.00)

FIRST NORTH
– Maxkompetens

STÄMMOR
– Traveas (extra), Wesc (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Nobina: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: månadsstatistik januari-november

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Hifab: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 12/1)
– Vitec: första dag för handel efter split 5:1

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: importpriser november kl 8.00
– Danmark: BNP (def) 3 kv kl 9.00
– SCB: PPI november kl 9.30
– SCB: detaljhandel november kl 9.30
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: BNP (def) 3 kv kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: FHFA husprisindex oktober kl 15.00
– USA: försäljning befintliga bostäder november kl 16.00

CENTRALBANKER
– Turkiet: centralbanken meddelar räntebesked kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– Tyskland: GfK konsumentsentiment inför januari kl 8.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”På ovansidan bevakar jag först nivån kring 2020.”

Kursen pendlade igår mellan 2006 och 2022 för att till slut stänga förhållandevis starkt kring 2121,1 vilket motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Marubozulinjen på fredagens kraftfulla röda stapel hittar vi kring 2022 och gårdagens stängning skedde precis under nivån. Gårdagens box omfamnas helt av fredagens och liknar en bullish harami som jag dock inte kvalificerar den som eftersom nedgången som föregick formationen inte får tillräckligt många att resignera.

Volymen igår var den lägsta sedan den 10 december och 6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev teknologi och basråvaror. Sämst och den enda som stängde på minus var energi. 390 av aktierna på SP500-indexet steg igår. 3 av de 4 IT-aktier jag följer steg men Twitter föll med hela 3,7 procent. VIX backade 9,7 procent till 18,7 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2130 och 1910 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar