Dubbla turtlesoup för nedgång mot stigande kortsiktig trend

sammanfattningNEW YORK: POSITIVT TILL SLUT EFTER NEGATIV STATISTIK, S&P OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street kom tillbaks från tidiga fall vållat av statistik från ISM, till stängningar omkring oförändrat med en dragning åt det positiva hållet.

Dow Jones avslutade dagen 0,1 procent högre vid nivån 18.418. S&P 500 avslutade dagen där den började på nivå 2.171, medan Nasdaq steg 0,3 procent till 5.227.

Omkring 635 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är nästan 10 procent mindre än 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte 363 miljoner aktier ägare, 0,5 procent lägre än genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna.

ISM:s inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,4 i augusti jämfört med 52,6 i juli, enligt Bloomberg News. En riktlinje för indexet, som beräknas av the Institute for Supply Management och speglar den senaste månadens planer hos inköpschefer inom tillverkningsindustrin, är att värden under 50 tyder på ekonomisk avmattning.

Veckans viktigaste statistik över månadens förändring i sysselsättningen utanför jordbrukssektorn väntas på fredag eftermiddag innan USA-börsernas öppning.

”Så länge inget dramatiskt kommer fram och skakar om allting så tror jag att vi fortsätter att röra oss sidledes med en positiv energi”, sade Ben Kumar på Seven Investment Management.

”Varje dag som går utan att Kina smäller är en neutral dag och varje dag som saker och ting ser lite bättre ut är en bra dag. Om man är i marknaden så är man sannolikt ganska nöjd med att bara sitt och vänta”, fortsatte han.

Oljepriset fortsatte att falla, på torsdagen med mer än 3 procent. Energisektorn i S&P 500 backade 0,3 procent. Värst var det var Diamond Offshore Drilling som föll mer än 10 procent efter det att Petrobras sagt upp ett avtal två år i förtid. Sektorns tungviktare Chevron och Exxon backade 0,4 respektive 0,3 procent.

Finanssektorn var torsdagens sämsta sektor i S&P 500, med en nedgång på 0,5 procent. JP Morgan backade 0,4 procent, Citigroup stängde 0,8 procent lägre och Bank of America tappade 1 procent.

Statistik över bilförsäljningen i USA visade på minskningar för de flesta tillverkare. Sektorn kom tillbaks från en nedgång på nästan 1 procent till stängning omkring oförändrat. Tyngst var det för Ford, med ett fall på 1,3 procent. Representanter för Ford sade enligt Bloomberg News i en telefonkonferens att fortsättningen på året ser tung ut. Det uppdämda behovet efter den senaste finanskrisen är enligt Ford mättat. Ford har också noterat en stor minskning i efterfrågan från biluthyrarna.

Elbilsbolaget Tesla tappade 5,3 procent.

”Tesla är inte ett företag, det är en förbränningsugn för kontanter”, skrev Mark B Spiegel på Stanphyl Capital Management i ett kundbrev enligt Marketwatch. Hösten kan bli tuff för Tesla då General Motors närmar sig lansering av elbilen Bolt EV, vilken enligt Mark B Spiegel är mer prisvärd än Teslas bilar.

Itron, som tillverkar lösningar för insamlande och analys av el-, gas- och vattenförbrukning, steg 7 procent. Itrons kvartalsrapport överträffade förväntningarna, men viktigare var kanske besked om att bolaget ska omstruktureras.

Twitter, som enligt CNBC har ett antal intressenter som vill köpa företaget, steg 1,5 procent.

Enligt Reuters förhandlar Hewlett-Packard med privatägda Thoma Bravo om en försäljning av H&P:s programvaruverksamhet. Hewlett-Packard steg 3 procent, och står omkring 45 procent högre än vid senaste årsskiftet.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 2 punkter lägre till 1,56 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Onsdagen inleddes positivt men utvecklades till en negativ reversalstapel som i min värld har två tolkningar. Dels är det positivt om högstanivån vid 1429 tas ut samtidigt som MA-20 pekar upp men samtidigt är det ett tecken på att köparna tvekar när 30% av gårdagens totala volym effektuerades i den negativa callen. Ingen kan påstå att inte börsen befinner sig i ett spännande läge!”

Precis som i onsdags inleddes torsdagen uppåt och testade strax efter lunch av nivån kring 1431 men där tog stod säljarna och väntade. Kursen föll med 1,0 procent från gårdagens högsta till lägstanivån vid 1417 strax innan stängningen som skedde på samma nivå som i onsdags.

De senaste fem dagarna inleddes med två positiva candlesticks men de två senaste har i min värld varit negativa, dock inte några bekräftade säljsignaler, men svaga stängningar. Som jag skrev igår är det positivt om 1432 tas ut och MA-20 pekar upp, det jag kallar för en Shooting Stop-formation. Om däremot kursen stänger under EMA-8 och därefter även punkterar MA-20 med en dagsstängning talar mycket för ett besök nedåt golvet i tradingrangen kring 1386.

Volymen igår var visserligen något lägre än i onsdags men 13 över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. De två senaste dagarna har vi sett tendenser till distribution och det just i ett motståndsområde vilket vi bör hålla noggrann koll på de närmaste dagarna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg dock endast 34 procent igår. Bästa sektorer igår blev basråvaror och teknologi medan oljebolag och telekom gick sämst. Främsta aktie i OMXS30 blev Fingerprint Cards, med en uppgång på 2,5 procent.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Oasmia (kl 8.15), Medcap

AKTIETORGET
– Klick Data

STÄMMOR
– Medcap

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Rusforest: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Mackmyra: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 16/9)
– Tikspac: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 16/2)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Elekta (0:25 kr, första del av total utdelning om 0:50 kr )

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: BNP (def) 2 kv kl 1.00
– SCB: bytesbalans 2 kv kl 9.30
– SCB: tjänsteprisindex 2 kv kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik augusti kl 9.30
– Italien: BNP (def) 2 kv kl 10.00
– Storbritannien: Markit PMI byggsektorn augusti kl 10.30
– EMU: PPI juli kl 11.00
* USA: sysselsättning augusti kl 14.30
– USA: handelsbalans juli kl 14.30
* USA: industriorder juli kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: obligationsköp kl 10.10


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Även om kursen stängt under de kortare medelvärdena de flesta dagar den senaste veckan är G-krafterna sorterade för en fortsatt uppgång och statistiskt talar mer för en expansion norrut än söderut.”

Torsdagen blev en slagig session som inledningsvis pendlade mellan 2173 och 2157 för att till slut stänga dagen på samma nivå som i onsdags.

De tre senaste dagarna har stängt i de övre delarna och lämnat tydliga svansar på nedsidan samtidigt som stängningarna skett under de kortare medelvärdena. Som jag sagt de senaste veckorna ska vi vara beredda på tvära kast och varannandagsrörelser så länge kursen är fångad i tradingrangen mellan 2194 och 2148.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen de senaste veckorna. Även om kursen stängt under de kortare medelvärdena de flesta dagar den senaste veckan är G-krafterna sorterade för en fortsatt uppgång och statistiskt talar mer för en expansion norrut än söderut. Om det däremot visar sig att kursen vänder ner och så småningom får G-kraferna sorterade för nedgång kommer sannolikheten istället att öka för nedgång, men där är vi inte än.

Idag presenteras augusti månads sysselsättningssiffror utanför jordbrukssektorn i USA. Den senate tidens ömsom hök- och duvaktiga uttalanden från Fed kring räntebanan skulle jag gissa att det kan bli en viktig trigger för nästa ben i den positiva trendfasen, eller ett sänke och startskottet på en kraftigare rekyl. Spekulationerna kring en höjning av räntan nu i september har den senaste veckan fått nytt bränsle.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev basråvaror ohc teknologi. Sämst gick energi och hälsovård. Oljepriset fortsatte att falla, på torsdagen med mer än 3 procent. Energisektorn i S&P 500 backade 0,3 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar