Distributionen tilltar

sammanfattningNEW YORK: FALLANDE RÅVARUPRISER TYNGDE BÖRSERNA, S&P -0,6%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street handlades på minus under tisdagen, pressade av en fortsatt Brexit-oro och sjunkande råvarupriser.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,6 procent lägre vid nivån 17.836. S&P sjönk likaså med 0,6 procent till 2.090, och Nasdaq Composite backade 0,8 procent till 4.822.

På makrofronten visade statistik att orderingången i USA sjönk med 1,0 procent i maj, en något större nedgång än vad marknaden väntat sig.

På bolagsfront pressades råvarurelaterade aktier av fallande olje- och bastmetallpriser. Nordsjöoljan föll omkring 4 procent och flera basmetaller backade med 1-2 procent.

Oljejätten Exxon Mobil stängde vid minus 0,9 procent och gruvjätten Freeport McMoran backade med 7,5 procent.

Banksektorn återfanns än en gång bland de sämst presterande. Goldman Sachs noterades för en nedgång om 2,6 procent och Citigroup stängde 3,3 procent lägre.

Den mindre riskfyllda sektorn dagligvaror stängde däremot i plustecken. Procter & Gamble, Philip Morris och Coca-Cola var samtliga upp cirka 1 procent. Även läkemedelsbolagen stängde högre med Pfizer och Allergan upp 0,7 respektive 0,9 procent.

Tesla återhämtade sig något från det inledande tappet om cirka 3 procent för att stängda kring minus 1,2 procent. Elbilstillverkaren rapporterade på tisdagen att man levererat 14.000 fordon under det andra kvartalet. Marknaden hade väntat sig en leverans av 17.000 enheter.

Harley Davidson föll desto mer, ned 11 procent, efter att mc-tillverkaren nedgraderats till rekommendationen neutral av RW Baird.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 7 punkter till 1,38 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev skrev jag: ”I måndags bjöds vi åter på en negativ omslagsformation efter en ansträngande återhämtning och nu blir det spännande att se hur långt denna nedgång tar indexet. Om 1240 punkteras bjuds vi på ytterligare en negativ pusselbit till det stora pusslet.”

Efter en timmes handel punkterades lägsta nivån för första timmens box vilket ökar oddsen för en lägre stängning. 50% fibnivå för första timmarnas markering testades av vid 12:45 men togs inte ut och en ny signal för nedgång i alla intradagsupplösningar effektuerades. Stängningen som skedde nära dagslägsta vid 1303 motsvarade en nedgång med hela 1,7 procent. Sedan högstanoteringen i måndags har indexet nu fallit med 3,1 procent och det har inte inträffat mer än 43 gånger de senaste 20 åren och vid 24 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare.

Gårdagens stängning var den lägsta sedan tisdagen efter Brexit i förra veckan och det ska nu bli spännande att se var köparna är villiga att kliva in och suga upp säljtrycket, vilket vi ännu inte ser några tecken på.

Det var andra dagen i rad som ingen sektor stängde på plus. Sämst gick offensiva finans följt av verkstad.

Volymen igår var av naturliga skäl högre än måndags då USA-börsen höll stängt och därför fäster jag inte så stor vikt vid den. Totalt steg 19 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och sedan årsskiftet är det nu bara 38 procent av dessa aktier som noteras högre. Som jag skrivit sedan i fredags ser vi nu tecken på att glaset åter tolkas halvtomt.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Eolus Vind (kl 8.30), Industrivärden (kl 10.00)

BÖRSSTATISTIK
– Norwegian: trafiksiffror för juni kl 8.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Quartiers Properties: första dag för handel på NGM

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksprisindex juni kl 1.01
– AF: arbetslöshet juni kl 8.00
– Tyskland: industriorder maj kl 8.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: handelsbalans maj kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: Markit tjänste-PMI (def) juni kl 15.45
– USA: ISM tjänste-PMI juni kl 16.00

POLITIK
– Almedalsveckan: Kristdemokraternas dag

CENTRALBANKER
– Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk rapport kl 9.30
– Riksbanken: Cecilia Skingsley deltar i frågestund i Visby kl 12.30
– Riksbanken: Martin Flodén talar i Visby kl 13.00
– Fed: protokoll från penningpolitiska mötet den 14-15/6 kl 20.00
– Polen: räntebesked


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen har vi nu fått tre positiva gap vilket med candlesticksspråk definieras som en bearish three gap up samtidigt som det råder en negativ divergens mot de kortare momentumindikatorerna.”

Tisdagen inleddes med ett negativt gap och kursen fortsatte sedan ner till 2081 där MA-20 mötte upp och som två timmar innan stängning markerades som dagslägsta. Stängningen vid 2088,6 motsvarade en nedgång med 0,7 procent.

I dagsgrafen utvecklades fredagen till en shooting star men även om nivån bekräftades igår bjöds vi på en förhållandevis lång svans på nedsidan. Vad säger det oss? Jo, att det fortfarande råder osäkerhet och att köparna än så länge saknar det självförtroende som krävs för att bryta upp och etablera en ny ATH, vilket är det som gällt i mer än ett år.

Volymen igår var högre än fredags och 7 procent över det dagliga snittet för de senaste månaderna. Även om det var skapliga volymer i samband med föregående veckas återhämtning var distributionen i samband med Brexitdagarna betydligt högre söderut. Endast 23 procent av aktierna i indexet steg. De enda sektorer som stängde på plus var ickecykliska konsumentprodukter och defensiva kraftbolag. Vi ska vara försiktiga med att agera på rallyn när glaset börjar tolkas halvtomt och när placerarkollektivet söker sig mot defensiva obligationer. Sämst gick energi, basråvaror och finans. Skräckindexet VIX vände upp och steg med 5,5 procent till 15,6 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2180 och 1995 under juli månad.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar