Stockholmsbörsen igår: Än så länge har inte Tyskland och Frankrike lyckats komma överens om tidsramen för införande av en bankunion. Robin Hood-politiken kan få ödesdigra konsekvenser om länder med sunda ekonomier förutsättningslöst ska försöka dränera de gigantiska hålen i de sydeuropeiska ländernas brist på ekonomier. Om nu även Frankriken även officiellt sällar sig till de europeiska krisländerna och Tyskland dras in i en recession är frågan vilka muskler ECB kommer att ha för att stötta de europeiska krisländerna. Igår presenterades siffror som visar att förtroendet i det tyska näringslivet är sämre än väntat. Den svenska börsen klarade sig förhållandevis väl jämfört med de europeiska kollegorna.
Efter en inledande nedgång med 0,6 procent täpptes gapet till men fredagens stängning togs inte ut. Kursen föll därefter ner till 1092 strax efter lunch innan köparna kom tillbaks och hyfsade till stängningen som blev 1099,06 vilket motsvarade oförändrad nivån mot fredagsstängningen.
Gårdagens omsättning var den lägsta sedan den 13 september och uppgick till 9,7 miljarder kronor som var 5,6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Med förra veckans nedgång på 1,4 procent noterar nu OMXS30 en uppgång på 11,3 procent hittills i år.
Sämsta sektorer under måndagen blev livsmedel, råvaror och gruvbolag. Bäst gick detaljhandeln, oljebolagen och finansbolagen.
Av de 62 aktier jag dagligen går igenom var det endast 18 som stängde på plus igår medan 39 stängde rött. 5 stängde på samma kurs som i fredags. Africa Oil ledde nedgången och noterade -3,4 procent följt av SKF B och SSAB A som backade 2,2 respektive 2,1 procent. I den positiva vågskålen hittar vi istället Lundin Petroleum (+2,4%), följt av Tele 2 B (+1,1%) och Electrolux B (+0,9%).
Högst omsatta aktier under måndagen blev HM B 667 Mkr (+0,6%), Volvo B 628 MKr (-0,9%) följt av Sandvik 535 MKr (-1,6%).
S&P 500: Efter kraftiga uppgångsfaser är det helt naturligt med konsolideringar och rekyler. Denna gång är inget undantag och när flocken börjar blir bäsig brukar det inte vara långt kvar till utbrottet som i de flesta fall sker i riktning med de längre trenderna. Om det skulle visa sig att 20-dagars medelvärde kring 1435 punkteras ökar risken för ett test av golvet i den stigande kanalen vilket inte skett sedan den 24 juli. Vi går nu in i den positiva månadseffekten och det blir spännande att se om den räcker för att inte de viktiga stödnivåerna ska punkteras.
OMXS30: På nedsidan är det viktigt att gapstödet kring 1086 från förra fredagen håller, om inte är jag övertygad om att de kortare sentimentsnivåerna punkteras. På ovansidan möter en bukett av motstånd där framförallt 1110 och årshögsta 1128 behöver tas ut innan vi åter kan börja navigera för en något längre uppgångsfas.
Nyheter i punktform:
– Det börjar gå tungt för detaljhandeln i Sverige
– Grekland kommer inte kunna spara sig ur krisen (AFV)
– Svenska banker får höjda betyg av Societe Generale
– Skanska får en order på 340 Mkr i USA
– Nokia: BMO Capital sänker rekommendationen samtidigt som bolaget minskar aktiviteten i Sydkorea (AFV)
– Caterpillar vinstvarnar
– Apple faller trots 5 miljoner sålda ajfån 5:orÖvriga händelser:
– Volvo håller kapitalmarknadsdag mellan 10.00 – 17.00Tider som är intressanta idag:
– Tyskland: GfK konsumentförtroende oktober kl 8.00
– Frankrike: industrins konfidensindikator september kl 8.45
– SCB: PPI augusti kl 9.30
– HUI: konjunkturprognos kl 10.00
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– Ungern: räntebesked kl 14.00
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/Caseshiller husprisindex juli kl 15.00
* ECB: Ordförande Draghi håller tal kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00
– USA: FHFA husprisindex juli kl 16.00
– IMF: publicerar utdrag ur kommande globala finansiella stabilitetsrapporten (GFSR) kl 16.30
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA: Sprickan mellan Frankrike och Tyskland stod i fokus när veckan inleddes. Den franske presidenten Francois Hollande framhöll att Frankrike vill att så många banker som möjligt innefattas i en union och att beslut fattas redan i oktober. Tyskland vill gå långsammare fram. Det tyska IFO-indexet som mäter affärsförhållandena kom in betydligt sämre än väntat vilket även stämningen bland tillverkningsföretag och detaljandlare i Kina gjorde. Trots att Apple sålt 5 miljoner telefoner på tre dagar sjönk aktien med 1,3 procent. Placerarkollektivet ratade risk under måndagen vilket fick Nasdaq Composite att falla med 0,6 procent.
Efter en initial nedgång med 0,5 procent ner till 1452 hämtade sig indexet något och stängde till slut på 1457,1 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent. S&P 500 har stängt rött 5 av de senaste 6 börsdagarna.
Totalt omsattes 2,2 miljarder aktier vilket var 9 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Asien: Efter inledande uppgångar har de flesta börsindexen i Asien vänt ner. Uppgången på japanska Nikkei har när detta skrivs reducerats till 0,2 procent. I Sydkorea backar Kospi med 0,6 procent och i Kina noteras Shanghaibörsen för en nedgång med 0,3 procent. Australiska All Ordinaries backar 0,3 procent.