NEW YORK: TEKNIK SLAGPÅSE EFTER MICRON-PROGNOS, S&P 500 OFÖRÄNDRAT
STOCKHOLM (Direkt) De ledande amerikanska indexen pekade i båda riktningarna vid fredagens börsstängning. Mitt i Greklandsoron, där lördagen kan komma att bli en ödesdag, fick enskilda bolagsnyheter utrymme. En svag prognos från Micron tyngde tekniksektorn medan Nikes starka rapport drog upp Dow Jones.
”Säljtrycket var mer påtagligt i tekniksektorn än på andra håll, vilket kan ha tyngt hela marknaden. Handlare tar bort sina marker inför helgen och eventuellt inför kvartalsslutet samt med rapportsäsongen runt hörnet”, sade Tim Ghriskey, fondförvaltare på Solaris Asset Management, till Bloomberg News.
Dow Jones Industrial Average stängde 0,3 procent högre på indexnivån 17.948, medan det bredare S&P 500 stängde oförändrat på 2.101. Tekniktäta Nasdaq Composite föll 0,6 procent till 5.080.
Omsättningen uppgick till höga 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och till 2,7 miljarder på Nasdaq.
Enligt mediekällor är det senaste budet från kreditgivarna att Greklands nuvarande stödpaket kan förlängas fem månader. Dock har ännu inte eurogruppens finansministrar tagit ställning till detta förslag och grekiska nyhetsbyrån ANA rapporterade på fredagseftermiddagen att landet kommer avvisa detta bud.
Eurogruppen ska återuppta förhandlingarna under lördagen.
University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet steg till 96,1 i juni jämfört med 90,7 i maj. Det preliminära utfallet var 94,6.
På aktiescenen steg Nike med 4,3 procent – mest i Dow Jones – sedan sportjätten på torsdagskvällen presenterat en starkare rapport än väntat.
Solklar bottenplats i S&P 500 och Nasdaq Composite hade chiptillverkaren Micron Technology som rasade 18,1 procent. Bolaget utfärdade en försäljningsprognos för sitt fjärde kvartal som var lägre än vad analytikerna hade förväntat sig. En svag försäljning av datorkomponenter låg bakom prognosen meddelade bolaget.
Sektorn hakade på i fallet, där exempelvis Sandisk gick ned 1,9 procent. Intel föll 3,0 procent och var sämsta aktien i Dow Jones. Microsoft gjorde Intel sällskap i botten när teknikjättens aktie sjönk 0,9 procent.
United Health var en av de aktier som hade medvind då den steg 0,8 procent. Analyshuset Sterne Agee höjde sin rekommendation för hälsoförsäkringsaktien till köp från tidigare neutral.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation stärktes 7 punkter till 2,47 procent.
Stockholmsbörsen i fredags: I fredags skrev jag: ”Torsdagens stängning i den nedre delen av kursstapeln och punktering av pattern gapet mellan måndagen och tisdagen innebär att fortsättningsformationen för nedgång bekräftats. Nu testas 1600-1596 och därefter gapet ner mot 1561.”
Fredagen öppnade med ett negativt gap och en nedgång med 1,1 procent till 1584 men som jag sade på ETP Direkt kl 10.00 var det positivt om 1595 togs ut. På lunchen togs nivån ut, gapet täpptes till och nästa trigger blev 1603. Stängningen vid 1608,3 motsvarade en uppgång med 0,4 procent. Föregående vecka blev en uppgång med 2,9 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu uppgår till 9,8 procent.
I månadsgrafen noteras juni fortfarande med en positiv kursstapel men även om veckan slutade med en uppgång bestod halva kursstapeln av en svans på ovansidan. Tolkningen av föregående vecka är därför ”pass”. Föregående veckas högsta vid 1628 behöver tas ut för att eliminera motståndet i den mindre tradingrangen men om det visar sig att nivån istället blir en lägre topp i den medellånga fallande trendkanelen är det en negativ varningssignal. En lägre topp i en extremt vänsterställd cykel indikerar att köparna är på väg att tappa självförtroendet. Nu håller jag noggrann koll på om volymen tilltar i nedställen för då är risken påtaglig att de större aktörerna minskar exponering och risk.
Volymen i fredags var den lägsta sedan den 8:e juni och det är inget bra tecken i samband med en positiv reversal. Bortsett från i början av veckan har volymen legat under snittet och i fredags hela 32 procent under det dagliga snittet.
Bästa sektorer i fredags blev konsumenttjänster och finans. Sämst gick kraftbolag och telekom vilket iofs är positivt.
Högst omsatta aktier blev HM B, Nordea och Volvo B. 305 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus medan 273 stängde rött.
Electrolux B och Nokia lyfte OMXS30-indexet mest medan Volvo B och Boliden tyngde mest.
Totalt sett har jag en fortsatt positiv bild som stärker det jag skrivit om i några veckor, nämligen att förutsättningarna för några veckors stark börs efter midsommar. Grexit och dess eventuella dominoeffekt är däremot mycket svår att överblicka
Nyhetsbyrån Direkt:
STÄMMOR
– Arctic Paper, Beowulf Mining, Caucasus Oil, Soltech
BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Capio: anmälningstid avslutas för institutioner inför notering på Nasdaq Stockholm (avslutas 26/6 för allmänheten)
– Kentima Holding: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mavshack: anmälningstid i emission (”Rättviseemission”) avslutas (ändrat datum)
– Prostalund: anmälningstid i nyemission avslutas
– Spectracure: första dag för handel på Aktietorget
EXKLUSIVE UTDELNING
– Alm Equity (2:10 kr i pref.aktie), Corem Property Group (2:50 kr kv.vis i pref.aktie), Delarka Holding (2:00 kr kvartalsvis), Fast Partner (5:00 kr i preferensaktie), Kallebäck Property Invest (2:50 kr kvartalsvis), Klövern (5:00 kr kv-vis i pref.aktie), Sagax (0:50 kr kv-vis/pref aktie), Saltängen Property (2:45 kr kvartalsvis), Victoria Park (5:00 kr pref.aktie)
MAKROSTATISTIK
– Japan: detaljhandel maj kl 1.50
– Japan: industriproduktion (prel) maj kl 1.50
– Spanien: KPI (prel) juni kl 9.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: konjunkturbarometer juni kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat juni kl 11.00
– Tyskland: KPI (prel) juni kl 14.00
* USA: kontrakterade husköp maj kl 16.00
POLITIK
– Almedalsveckan: statsminister Stefan Löfven talar kl 19.00
– Almedalsveckan: Socialdemokraternas dag
CENTRALBANKER
– ECB: redovisar föregående veckas värdepappersköp kl 15.45
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi kan förvänta oss fortsatt skvalpiga rörelser innan en vollaexpansion får indexet att bryta ut upp eller ner. Ibland är det ibland bättre att sitta på händerna och precis som inför föregående vecka är det samma slutsats nu.”
Veckan inleddes stigande men vid 2130 tog säljarna över och veckan avslutades med en osäkerhetsstapel med svansar både på ovan- och nedsidan. Summan av rörelserna ledde till en måttlig nedgång med 0,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets marginella uppgång nu uppgår till 2,1 procent.
Inför fredagen skrev jag att just nivån kring 2100 utgjorde sentimentsnivån för de senaste veckorna och om den punkteras bevakar jag 2080 men framförallt om den stundande månadsstängningen sker över eller under 2040.
Volymen i den gångna veckan har bortsett från i fredags legat under snittet men i fredags var volymen hela 75 procent över det dagliga snittet för de senaste senaste tre månaderna. Den sista timmarna var volymen 4 gånger högre än normalt, vilket jag tolkar negativt eftersom den tilltog rejält i samband med nedställen.
Två av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg i fredags. 298 aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 184 stängde rött i fredags. Bästa sektorer i fredags blev cykliska konsumentprodukter och finans medan basråvaror och telekom gick bäst. Det ska dock nämnas att det var relativt små rörelser.
Det har inte hänt så mycket i den tekniska bilden de senaste månaderna och som jag upprepat många gånger de senaste månaderna ska vi fortsatt vara beredda på tvära kast när någon av begränsningarna i den rådande tradingrangen mellan 2135 och 2040 närmar sig.
Asien: Det är breda nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Euron faller och bankerna i Grekland håller stängt idag. Shanghaibörsen som föll med 8 procent i fredags fortsätter söderut även idag och faller när detta skrivs med mer än tre procent.