Det är först nu motståndet upp mot 1321 testas

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Stärkta av övertygande hus- och konsumentdata samt en rad överraskande bra bolagsrapporter rörde sig USA-börserna klart högre under loppet av fredagens handel, efter en slagig vecka som präglats av oro för den globala tillväxten och spridningen av ebola.

Dow Jones Industrial Average steg 1,6 procent till indexnivån 16.379, medan det bredare S&P 500 klättrade 1,3 procent till nivån 1.887. Nasdaq Composite var samtidigt upp 1,0 procent till 4.258. För i synnerhet S&P 500 och Nasdaq var stängningsnivåerna en bit under högstanivåerna för dagen.

Omsättningen landade på 930 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2.200 miljoner på Nasdaq.

För veckan som helhet slutade S&P 500 på minus 0,8 procent, fredagens rejäla lyft till trots.

”Marknaderna köper vid bottnarna. Diskrepansen mellan kraftiga tapp på finansmarknaderna denna vecka och de hyfsade USA-makrosiffrorna kanske har fått vissa intresserade på köpsidan igen”, sade John Canally, ekonomisk strateg vid LPL Financial, till Bloomberg News.

Fredagens ekonomiska siffror från USA var också sammantaget bättre än väntade. Bostadsbyggandet i landet ökade mer än förmodat i september, samtidigt som University of Michigans index över stämningen bland de amerikanska konsumenterna landade på en högre nivå än förhandstipsen väglett för, på den högsta nivån på sju år.

Inom S&P 500 var samtliga sektorer på plus, med läkemedel och verkstad i täten.

General Electric, Honeywell och Morgan Stanley var tre aktier som gick starkt, alla efter att ha rapporterat.

För konglomeratet General Electrics del landade vinsten för det tredje kvartalet marginellt över förväntningarna. Hygglig orderingång och marginalförbättring för industridelen bidrog till att lyfta aktien på fredagen, bedömde Credit Suisse-analytikern Julian Mitchell i en not som refererades av Bloomberg. Aktien klättrade 2,4 procent.

Morgan Stanleys aktie steg samtidigt 2,1 procent. Ökade tradingintäkter hjälpte till att lyfta storbankens resultat och intäkter till nivåer över konsensusförväntningarna.

Även industrikonglomeratet Honeywells rapport slog förhandstipsen, samtidigt som den undre delen av bolagets helårsprognos justerades upp. Aktien letade sig 4,3 procent högre.

VIX-indexet, som mäter den förväntade volatiliteten för aktierna inom S&P 500 föll tillbaka på fredagen till en notering på 22, en nivå som ändå får betraktas som förhållandevis hög. Under veckan passerade indexen 30-nivån för första gången sedan slutet av 2011.

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Tekniskt sett är indexet rejält översålt och de korta momentumindikatorerna hårt spända på nedsidan. PA-mässigt går vi nu in i en period som historiskt är förhållandevis stark, men historisk utveckling är som bekant inte detsamma som framtid”. Fyra gånger den senaste veckan har 1310-nivån testats och efter nedstället ner mot 1248-nivån kom köparna tillbaks. Uppgången sedan lägstanivån i torsdags noteras till 5,0 procent. Vi får förflytta oss tillbaks till den 30 november 2011 för att hitta en lika kraftig uppgångsdag. Vad har då hänt historiskt efter liknande impulser? I ungefär hälften av fallen har kursen stått högre en vecka senare, vilket naturligtvis beror på en tendens till överköpta nivåer men en månad senare har 60 procent av tillfällena lett till högre kurs en månad senare. PA-mässigt är det ungefär samma historiska statistik för den närmaste veckan, en knapp övervikt för uppgång på en veckas sikt men på en månads sikt har kursen i 70 procent av fallen stått högre.

Den gångna veckan inledde med nedgångar som fredagens uppgång eliminerade vilket innebar en uppgång med 0,6 procent som reducerade årets nedgång till 1,7 procent.

Veckostapeln har ett hammerliknande utseende och är en stark fortsättningsformation men för månadsstapeln behöver 1323 tas ut för att köparna ska ta tillbaks taktpinnen.

I fredags var det lösen av derivat och volymen var visserligen lägre än i torsdags men trots det hela 66 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 431 aktier i fredags medan 97 stängde ner. 87 procent av aktierna på OMXS30 steg. Spreaden mellan Nasdaq composite och SP500 övertygade dock inte.

Högst omsatta aktier blev i fredags HM B där aktier för 1236 miljoner kronor omsattes. Nordea kom på andra plats där aktier för 1197 miljoner kronor omsattes. Ericsson B kom på tredje plats och totalt 1015 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som steg med hela 39 punkter hade Nordea som adderade 6,6 punkter.

Ingen sektor stängde nedåt i fredags. Bästa sektorer blev oljebolag och basråvor. Sämst gick teknologibolag.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Getinge B (+5,5%) följt av SEB A (+5,2%) och Lundin Petroleum (+5,1%). Sämst gick AstraZeneca (-0,2%) och Ericsson B (+0,2%) följt av ABB (+1,3%).

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Byggmax (kl 8.00), Electrolux (kl 8.00), Anoto (ändrat datum fr 7/11) (kl 8.30), Note (kl 8.30), Traction (kl 11.00), Atlas Copco (kl 12.00), Uniflex (kl 13.00)

FIRST NORTH
– Header Compression Sweden (ändrat datum från 24/10)

AKTIETORGET
– Biotech-IGG, Braincool, Inev Studios, QBNK, Traveas

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Philips (kl 7.00), Texas Instruments (kl 22.30), Apple (efter USA-börsernas stängning), IBM (efter USA-börsernas stängning), SAP (före börsöppning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Electrolux: rapportpresentation kl 9.00
– Byggmax: telefonkonferens kl 10.30
– Uniflex: bolagspresentation hos Remium kl 14.30
– Atlas Copco: rapportpresentation/telefonkonferens kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Consilium: omsättning och orderingång för januari-september
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Christian Berner: första dag för handel på First North

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove huspriser oktober kl 1.01
– Tyskland: PPI september kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

POLITIK
– EU: utrikesministermöte

CENTRALBANKER
– RB: direktionen sammanträder kl 13.00
USA: För en vecka sedan skrev jag: ”Årsmedelvärdet kring 1896 utgör en vattendelare och om oktober månad stänger under nivån talar mer för en tilltagande nedgångsfas. Om köparna däremot kommer tillbaks i slutet av månaden och får till en stängning ovanför årsmedelvärdet bjuds vi på en spännande fortsättningsformation”. Den gångna veckan inledde med ett falskt återtagande av 1900-nivån men föll sedan tillbaks och effektuerade en turtle soup för nedgång. I onsdags började vi se tecken på att den viktiga 1820-nivån sög upp säljtrycket och det spirande köpintresset höll i sig under torsdagen och ledde till en tydligt positiv avslutning av veckan. Den gångna veckan innebar en nedgång med 1,0 procent men sedan lägstanoteringen i onsdags steg kursen 3,7 procent och stängde högt upp i veckostapeln. Årets uppgång uppgår nu till 2,1 procent.

Volymen i fredags var klart högre än snittet för den gångna veckan och hela 62 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde ner i fredags. Bästa sektorer blev hälsovård och verkstad.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple vände upp och steg med 1,5 procent för att stänga vid $97,7. Google backade däremot med 2,5 procent och en stängde på $511,2. Twitter vände åter upp och steg med 1,1 procent och noterade en stängning vid $48,8 medan den sociala kollegan Facebook rusade med hela 4,6 procent för att stänga vid $76,0.

Asien: Det är breda uppgångar på börserna i Asien nu på morgonen. Japanska Nikkei rusar på en kraftigt fallande yen.

Nikkei: +4,0%
Kospi: +1,6%
Shanghai: +0,6%
Hang Seng: +0,5%
Taiwan: +2,0%
Bombay: +1,5%
All Ordinaries: +0,9%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar