Stockholmsbörsen inledde oktober månad med rejält fallande kurser. Köparna kom dock tillbaks och snyggade till siffrorna. OMXS30 föll med 0,8 procent till 902,7 under relativt svag omsättning. Indexen föll alltså, trots positiv statistik, vilket stärker min tes att tolkningen av statistiken beror på börsläget och inte tvärtom. VA
Högst omsatt när fjärde kvartalet inleddes var H&M som backade 1,6 procent till 203,50 kronor. Lundin Petrolum surfade vidare på vågorna av fyndet i Nordsjön. Aktien var initialt upp med över 10 procent men föll tillbaks och bildade faktiskt en svans för nedgång. Lupe stängde på plus 1,2 procent och 119 kronor.
Sämsta sektorer var under måndagen IT och sällanköpsvaror som backade med 3,6 respektive 1,2 procent. Bättre gick det för energi och kontradefensiva hälsovård som steg med 1,1 respektive 0,6 procent.
Stockholmsbörsen inför tisdagen:
Alliance Oil får idag sänkt riktkurs med 14 kronor. I morse varnade jag för timingen att gå in i Lundin Petroleum trots alla köprekommendationer. Timingen är definitivt inte den bästa för att göra entré. Se gärna analysen hos Axier.se.
S&P sänker riktkursen för Getinge som uppvisar ett fult tekniskt utseende. AFV
Ericsson har däremot fått höjd rekommendation av Citigroup.
Igår säljrekade jag Nordea och vi fick höra igår att det USA-noterade rederiet General Maritime är i kris och att bolaget eventuellt är på väg att förbereda en konkursansökan. Nordea och DnB Nor leder det konsortium av banker som har lånat ut motsvarande cirka 7,8 miljarder kronor till bolaget… e24, AFV
Allt mer tyder på att Europa är på väg in i en ny recession och det kommer inte att gå obemärkt förbi varken i Asien eller USA. Det kommer att leda till lägre efterfrågan och minskad riskaptit hos marknadskrafterna.
Läs gärna Andreas Cervenkas utmärkta och träffande artikel som inleds med ”Europas framtid ligger i händerna på en sexgalning med en finansiell atombomb”. En av de bästa artiklar jag läst!
Socialdemokraterna bestämde (vad det nu är värt) igår att RUT skall behållas men det ryktas om avdraget endast skall gälla för pensionärer och barnfamiljer. RUT är, alldeles oavsett vad Åsa-Nisse och Klabbarparn påstår en nationalekonomisk succé. Reformen har gjort många svartjobb vita och trots visst skatteavdrag (ej att förväxla med subvention) är reformen ren vinst. Nu skall alltså i sann ”alla-skall-ha-samma-netto-anda” reformen tas bort bara för att de mer välbeställda, som ”ändå borde ha råd att betala” kan utnyttja RUT. Hellre en ny svart sektor igen än att ta strid internt! Bra Åsa-Nisse, du visar allt tydligare vilken ”stark politiker” du är.
Inga rapporter som intresserar mig idag.
Håll koll på följande tider:
– SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 2kv kl 9.30
– EMU: PPI augusti kl 11.00
– Riksdagen: Miljöpartiet presenterar budgetmotion kl 13.00 (kan bli i nivå med ”Starke man”)
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: industriorder augusti kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
De amerikanska börserna inledde skvalpigt men säljarna kom tillbaks med allt större kraft. Åter fick vi bevis på att tolkningen av nyheter beror på sentimentet på börsen. Det kom positiva inköpssiffror och bilförsäljningen ökade mer än väntat och samtidigt säger Trojkan säger att Grekland gör ett bra jobb (inte konstigt när man ställer allt lägre krav, då blir det ju lättare att nå målen). Dow Jones stängde ner med 2,4 procent, det bredare S&P 500 backade 2,9 procent, medan teknikintensiva Nasdaq Composite tappade 3,3 procent. DN, SVD, AFV
Bank of America föll med 9,6 procent och skyller den senaste tidens tillgång på bankens nättjänster på ”hackers”, kan det vara så att man vill försvåra utförsäljningen av aktier… Snart kommer röster på tuffare regleringar av finansmarknaderna vilket innebär en ytterligare förstärkning av sentimentet och inte tvärtom…
Även om de amerikanska indexen nu är nere och testar av viktiga stödnivåer, som kan ge kortare uppstudsar talar allt mer för en tilltagande nedgång.
I Asien är det mestadels nedgångar då förtroendet för de europeiska ledarna är svagt och sentimentet på flera av de viktigaste börserna sviktar. Japanska Nikkei närmar sig åter årslägsta och på Hong Kong-börsen görs i skrivande stund ett nytt test av årslägsta. Taiwan noteras dock på ett svagt plus men övriga börser faller. DN, AFV
Sämst i Asien nu på morgonen går export- och råvarurelaterade bolag samt banker.