Dags för rekyl

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska aktieindexen handlades inom ett snävt intervall på onsdagen och stängde kring nära oförändrade nivåer. Juveleraren Tiffany och vapentillverkaren Smith & Wesson gick åt olika håll efter justerade helårsprognoser, samtidigt som Hewlett-Packard steg efter att återigen blivit världens största serverförsäljare.

Dow Jones Industrial Average steg 0,1 procent till indexnivån 17.120. Det breda S&P 500 var oförändrat på den uppmärksammade 2.000-nivån, och tekniktunga Nasdaq Composite var oförändrat på 4.570.

Omsättningen var cirka 460 miljoner aktier på New York-börsen och cirka 1,4 miljarder aktier på Nasdaq.

”Marknaden är inte överdrivet dyr, men inte billig heller. I frånvaro av starka rapporter är det inte säkert att vi får se kraftiga uppgångar det närmsta året, men att vi sakta men säkert tar oss högre är sannolikt”, sade Ethan Anderson, förvaltare på Rehmann Financial i Michigan, till Bloomberg News.

Juveleraren Tiffany avancerade 1,0 procent, sedan bolaget i samband med sin kvartalsrapport höjt vinstprognosen för helåret och meddelade att nettoförsäljningen väntas öka med höga ensiffriga tal under perioden.

I motsatt riktning gick vapentillverkaren Smith & Wesson, som föll knappt 14 procent efter att ha sänkt sin försäljnings- och resultatprognos för helåret med hänvisning till en lägre efterfrågan.

Teknikjätten Hewlett-Packard steg 0,9 procent, medan konkurrenten IBM backade 0,4 procent, sedan en rapport visat att Hewlett-Packard har återvunnit titeln som världens största återförsäljare av servrar efter att IBM:s försäljning minskat med 10 procent förra kvartalet.

Facebook sjönk 1,8 procent, sedan Janney Capital Markets sänkt rekommendationen för aktien till neutral, från tidigare köp, med bakgrund av förväntningar som
helt enkelt är för höga. Facebooks aktie har stigit nära 40 procent i år, men enligt Janney Capital leder de höga förväntningarna till att en ”naturlig minskning” i tillväxt under 2015 kan tynga bolagets värdering.

Makroagendan var tunn, men fylls senare under veckan på med bland annat BNP-data på torsdagen och Chicago inköpschefsindex på fredagen.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”När kursen stigit lika mycket som de senaste veckorna är det nästan 60 procents chans till lägre noteringar om en vecka, samtidigt som kursen noteras marginellt under 14-årshögsta som visat sig svårpasserat”. Större delen av tisdagen pendlade kursen mellan 1398 och 1393. Stängningen med en positiv call skedde kring samma nivå som i tisdags.

Vi får förflytta oss tillbaks till början av juni och därefter den 10 juni för att hitta lika små intradagsrörelser. Små kursstaplar är ett tecken på paus och uppladdning för en större rörelse men vi vet inte i förväg åt vilket håll. Det är nu 13 dagar sedan vi hade en lågpunkt senast och sedan dess har kursen stigit med 5,8 procent.

För att skapa en trend krävs att antingen köparna eller säljarna dominerar och att utbudet av aktier är lägre eller högre än efterfrågan. Med hjälp av momentumindikatorer studerar man med vilken hastighet upp- eller nedgången sker men det tredje benet inom teknisk analys är minst lika viktigt, nämligen med hur stort engagemang köpare eller säljare agerar. En uppgång under svag volym innebär att det är enkelt för säljarna att ta över tillställningen. Se det som att isen börjar bli tunn. Volymen igår var marginellt lägre än i tisdags och 14 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Jag mäter ”isens tjocklek” med hjälp av ytterligare ett antal inikatorer. Ett av de är den så kallade breddindikatorn som kontrollerar hur många aktier som deltar i uppgångarna. Jag ser det som en bilmotor och är alla cylindrarna med och hjälper till? Igår steg totalt steg 279 aktier medan 223 backade och bland OMXS30-aktierna var det bara 46 procent som steg.

När sentimentet är på väg att förändras får vi i regel signaler om att riskaptiten inte är lika stor längre. Istället för att kliva av marknaden söker placerarkollektivet säkrare hamnar. De övergår till mer defensiva aktier och det präglar utvecklingen mellan teknikintensiva index, sektorer och aktier. Av den anledningen studerar jag dagligen var engagemanget finns. Det är det jag kallar för trendnäsa.

Högst omsatta aktier igår blev återigen Nordea där aktier för 657 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 597 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på tredje plats med totalt 475 miljoner kronors omsättning. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som backade med 0,1 punkt (om man nu kan kalla det rörelse) SHB A, Investor B och Swedbank A som tillsammans tryckte upp indexet med 0,14 punkter. Nokia, Volvo B och Ericsson pressade indexet med totalt 0,23 punkter och det är med andra ord inget att fästa någon vikt vid.

Bästa sektorer under onsdagen blev basråvaror och oljebolag (defensivt). Sämst gick teknologi och verkstad (defensivt).

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SSAB A (+3,4%) följt av Alfa Laval (+1,1%) och Lundin Petroleum (+1,0%). Sämst gick Kinnevik B (-1,2%) och Nokia (-1,0%) följt av Volvo B (-0,9%).

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Besqab (kl 8.00), Boule Diagnostics (kl 8.00), Novestra (kl 8.55), Lundbergs (kl 12.30), Allenex (kl 13.00), Consilium (ca kl 13.00), Elekta (kl 13.00),
Systemair (kl 13.00), Havsfrun (ändrat datum fr 27/8)
NGM
– Fint, Metallvärden i Sverige, SCN
FIRST NORTH
– Starbreeze (kl 9.30), Agellis, Agrokultura, Akelius, Axichem, Cortus Energy, DDM Holding, Empire, Götenehus Group, Medcore, Misen Energy, Phone Family,
Pledpharma, Precio Systemutveckling, Smarteq, Stille, Wesc
AKTIETORGET
– Amhult 2, Amnode, Archelon, Axon Kids, Elverket Vallentuna, Gripen Oil & Gas, Gullberg & Jansson, Homemaid, IDL Biotech, Moretime (ändrat datum från 19/8),
Net Gaming Europe, Nordic Camping, Sensodetect, Vendator

STÄMMOR
– Deflamo (extra), Elekta, Hyresfastighetsfonden Management (extra), Northland Resources (extra (uppskjuten från den 28 juli)), Phase Holographic (extra),
Systemair

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Besqab: rapportpresentation/telefonkonferens kl 8.00
– DDM Holding: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Phone Family: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Elekta: telefonkonferens kl 13.45
– Kinnevik: delägda Zalando håller informationsdag i Berlin

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Delta Minerals: första dag för handel på Aktietorget
– Guldadam: avnoteras efter stängning
– United Media: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 15/9)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Addtech (3:00 kr)

MAKROSTATISTIK
* Spanien: BNP (def) 2 kv kl 9.00
– Spanien: KPI (prel) augusti kl 9.00
– SCB: detaljhandeln juli kl 9.30
* Tyskland: arbetslöshet augusti kl 9.55
– EMU: M3 juli kl 10.00
– ESV: utfall budgetsaldo juli kl 10.00
– EMU: konjunkturbarometer augusti kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat augusti kl 11.00
– Tyskland: KPI (prel) augusti kl 14.00
* USA: BNP (rev) 2 kv kl 14.30
* USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp juli kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– SHB: konjunkturprognos kl 10.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

USA: Igår skrev jag: ”Det råder negativa divergenser och bara i hälften av fallen när kursen stigit lika mycket eller mer på 13 dagar har kursen stått högre en vecka senare”. Efter en avvaktande dag utan några större nyheter pendlade kursen i en smal range mellan 2001 och 1996 under onsdagen för att till slut stänga vid 2000,0 som var samma nivå som tisdagens stängning.

De två senaste dagarnas kursstaplar är små och avvaktande och påminner om det vi såg i slutet av juli, åtminstone om vi studerar true range. Små kursstaplar kan ses som andhämtningspauser inför en större rörelse. Vi vet dock inte åt vilket håll men kan gissa med stöd av historiska data. För att en rörelse ska ta fart krävs att antingen de senaste dagarnas högsta/lägsta tas ut eller sentimentnivån, som jag återkommer till längre ner i analysen.

Volymerna fortsätter att vara låga och även om onsdagens volym var något högre än i tisdags noterar jag att den är 24 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Jag studerar även utvecklingen jämfört med Nasdaq för att se om glaset är på väg att tolkas halvfullt eller halvtomt (optimism eller pessimism). De senaste två veckorna ser vi en tendens till att placerarkollektivet drar sig åt mer defensiva tillgångar.

11 av de 14 senaste dagarna har stängt på plus och det avspeglar sig i kortsiktigt överköpta nivåer tack vare optimistiska placerare, men framförallt brist på säljare. Nu tangeras maj månads positiva rörele men vi får förflytta oss till februari för att hitta en längre obruten uppgångsfas.

Bästa sektorer igår blev telekom och energi (men det var små förändringar). Sämst gick verkstad som noterade en ytterst marginell nedgång.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp efter tisdagens paus och steg med 1,2 procent för att stänga på $102,1. Google fortsatte ner och föll med ytterligare 1,2 procent för att stänga vid $571,0. Twitter som håller på att testa av en psykolosk nivån backade marginellt med 0,2 procent för att till slut stänga vid $48,1 och den sociala kollegan Facebook vände ner med 1,8 procent för att stänga vid $74,6.

Asien: Även idag på morgonen har de inledningsvis varit klart stigande kurser på börserna i de asiatiska tidszonerna men efterhand har uppgångarna mattats av och nu är det små blandade rörelser.
Nikkei: +0,1%
Kospi: +0,2%
Shanghai: +0,2%
Hang Seng: +0,1%
Taiwan: +1,2%
Bombay: -0,3%
All Ordinaries: +0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar