Stockholmsbörsen: Efter en inledande uppgång där Stockholmsbörsen likt Frankfurt och Paris inledde uppåt gick luften ur när det tyska inköpschefsindexet presenterades men vi ska komma ihåg att det var kring 200-perioders medelvärde i flera viktiga intradagsupplösningar.
Helt väntat inledde OMXS30 upp men redan vid motståndet 1073 började det gå tungt och nivån togs aldrig ut. Den initiala uppgången på 1,0 procent täpptes till och indexet bildade allt lägre både toppar och bottnar för att till slut stänga nära dagslägsta på 1055 som motsvarade en nedgång med 0,6 procent.
Vi har de senaste dagarna bjudits på en förväntad rekyl men det är något vanskligt för de positiva trenderna (både långa och korta) när både 20-dagars medelvärde och golvet i den stigande kanalen punkteras. Gårdagens stängning skedde dock precis kring den närmaste botten vi bevakar kring 1055 som nåddes den 2 augusti.
Förra veckan steg OMXS30-indexet med 1,1 procent och hittills i år noteras storbolagsindexet för en uppgång med 6,8 procent.
Omsättningen som igår uppgick till låga 8,0 miljarder kronor var hela 24 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
S&P 500: Om köparna kommer tillbaks kring 20-dagars medelvärde är det positivt men i annat fall bör vi bevaka golvet i den stigande kanalen som inför dagen befinner sig kring 1371, noggrant. Vi har fått en säljsignal i MACD men på kort sikt indikerar den spända gummisnodden att en uppstuds kan vara nära förestående. Från början av nästa vecka får vi dessutom draghjälp uppåt av den positiva månadseffekten.
OMXS30: Gummibandet är hårt spänt på nedsidan och chansen ökar nu för en kraftig uppstuds. Vi ska dock komma ihåg att en ny lägre botten som vi får om OMXS30 stänger under 1053 kommer att locka till sig fler korta aktörer (och då avser jag inte min egen höjd över havet…).
Svenska rapporter idag:
– Black Earth Farming (kl 8.00), Cloetta (kl 7.30), CTT Systems (kl 8.30), Electra (kl 8.45), Sagax (ca kl 08:00)Tider som är intressanta idag:
– SBAB: konjunkturprognos kl 9.00
– SCB: portföljinvesteringar 2 kv kl 9.30
* Storbritannien: BNP (prel) 2 kv kl 10.30
– Grekland: premiärminister Antonis Samaras i Berlin för samtal med Angela Merkel kl 11.45
* USA: order varaktiga varor juli kl 14.30
– Regeringen: pressträff med Anders Borg efter regeringens Harpsundsmöte kl 15.00
– USA: den framtida ekonomiska tillväxten i årstakt kl 16.30
USA: Trots att flera Fed-ledamöter bedömde att det behövs ytterligare stimulanser men uttalanden under torsdagen lade till viss del sordi på förhoppningarna. Antalet nya arbetssökande i USA uppgick till 372.000 under förra veckan vilket var 7.000 fler än förväntat. Det preliminära inköpschefsindexet för tillverkningssektorn i USA steg till 51,9 i augusti från 51,4 under juli månad, vilket var något högre än väntat. Huspriserna i USA ökade med 0,7 procent i juni jämfört med månaden innan, jämfört med väntade. Återigen spekuleras det kring Greklands utträde från euron och det fick investerare att ta hem en del vinster. Den största nedgången bland de amerikanska börsindexen igår var det på DJIA som backade 0,9 procent. Det var fjärde dagen i rad som indexet stängde på minus.
S&P 500-indexet föll i stort sett under hela torsdagens handelssession. Stängningen på 1402,4 motsvarade en nedgång med 0,8 procent vilket innebär att kursen nu är nere och utmanar 20-dagars medelvärde.
Förra veckans uppgång på 0,9 procent innebär att S&P 500 stigit sex veckor i rad. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 innebär det att de senaste tre senaste månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 11,5 procent vilket kan jämföras med 17,2 procent hos Nasdaq.
Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Sämst går det i Japan och Hong Kong där börserna faller med 1,2 procent.