Bullish kicker men nu testas optimismen

sammanfattningNEW YORK: KINA OCH BOLAGSKÖP GAV STÖD, S&P 500 +1,3%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska indexen klättrade under måndagens handel efter uppgångar på Kinabörserna tidigare under dagen och ett storköp signerat Warren Buffets Berkshire Hathaway.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average klättrat 1,4 procent till nivån 17.615, medan tekniktäta Nasdaq ökade 1,2 procent till 5.102. S&P 500 steg samtidigt 1,3 procent till nivån 2.104, anfört av råvaru- och energiaktier som stöddes av prisuppgångar för oljan och basmetallerna.

Omsättningen var 790 miljoner aktier på New York Stock Exchange och på 1.750 miljoner på Nasdaq.

Kinabörserna steg under måndagsmorgonen på hopp om att regeringen i landet ska snabba på sina omstruktureringar av statligt dominerade bolag. Dessutom adderade nedslående exportdata från landet till spekulationerna om att ett stimulanspaket kan vara på väg.

”Kina började det hela med ett rally på 5 procent, vi fick ett test av 200-dagars glidande medelvärde på S&P 500, plus förvärvsaktivitet med Berkshire och PCP, och allt det gav väl marknaden anledning att lyfta”, sade Mark Kepner, handlare vid Themis Trading, till Bloomberg News. Han lyfte också fram att börstappen under den senaste veckan lockat många köpare tillbaka.

På bolagsnivån var måndagens stora nyhet att investmentbolaget Berkshire Hathaway annonserat köp av Precision Castparts, ett bolag som tillverkar metallkomponenter till flygindustrin, i en affär värd 37,2 miljarder dollar. Precision Castparts aktie steg 19 procent, medan Berkshire Hathaway backade 0,1 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår morse skrev jag i morgonanalysen: ”Om 1660 tas ut får vi en signal om fortsatt uppgång mot taket i den rådande tradingrangen.”

Måndagen inleddes med ett positivt gap och första timmen markerades 1622 som taket i den första timmens box. Gapet täpptes till och nedgången fortsatte till 1608 där en hammer i timgrafen blev startskottet på en stabil uppgång resten av dagen. När 1608 togs ut strax efter lunch bjöds vi på en turbokick. Stängningen vid 1636,5 på absolut dagshögsta innebar en kraftfull uppgång med hela 1,5 procent.

Igår bjöds vi på en bullish kicker som tog ut de senaste 13 dagarnas stängningskurser och tog sig upp till taket i den fallande medellånga kanalen.

Volymen var visserligen den högsta sedan den 21:a juli men trots det 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev basråvaror och teknologi. Sämst och de enda som backade blev kraftbolag och oljebolag. Bäst av OMXS30-aktierna gick Boliden, Sandvik (på beskedet om VD-byte) och Securitas B. Sämst gick Electrolux B, Getinge B och Lundin Petroleum.

Högst omsatta aktier igår blev HM B, SEB A följt av Ericsson B. 332 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 239 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Lucara Diamond (Efter kl 22.), Moberg Pharma

FIRST NORTH
– Betting Promotion Sweden

AKTIETORGET
– Alteco Medical

ÖVRIGA NORDEN
– Pandora (kl 8.00), Coloplast (kl 12.00), Genmab

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Adecco (kl 7.00), JDS Uniphase (efter USA-börsernas stängning), Tata Steel

STÄMMOR
– MSC Konsult (Håller extrastämma)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– TDC: handlas exklusive rätt till utdelning 10-12 augusti

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Caucasus Oil: namnbyte till Smart Energy Sweden Group, nytt kortnamn SMART

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC omsättning detaljhandel juli kl 1.01
– Italien: KPI (def) juli kl 10.00
* Tyskland: ZEW-index augusti kl 11.00
– USA: NFIB småföretagsindex juli kl 12.00
* USA: produktivitet (prel) 2kv kl 14.30
– USA: grossistlager juni kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”I den positiva vågskålen konstaterar jag att köparna den senaste månaden sugit upp säljtrycket på allt högre nivåer. För tredje gången den senaste månaden ser vi tecken på att den stigande primärtrenden lockar tillbaks köparna.”

Veckan inleddes med ett positivt gap och därefter höll köparna i taktpinnen, utan att släppa in säljarna en enda gång under dagen, till målflaggan. Stängningskursen vid 2104,2 motsvarade en stabil uppgång med 1,3 procent.

Den 28:e juli fick vi senast se köparna komma tillbaks vid primärtrenden vilket även den gången ledde till en kraftfull kursstapel, precis som igår. Gårdagens above the stomach tog ut hela den senaste veckans stängningskurser, vilket är positivt.

Volymen var högre än i fredags men strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX noteras på en bedrägligt låg nivå och att det bara är en tidsfråga tills vi får en signal för uppgång. Igår föll VIX ytterligare med 8,7 procent till 12,2.

Sektorsvis gick basråvaror och energi bäst. På bolagsnivån var måndagens stora nyhet att investmentbolaget Berkshire Hathaway annonserat köp av Precision Castparts, ett bolag som tillverkar metallkomponenter till flygindustrin, i en affär värd 37,2 miljarder dollar. Precision Castparts aktie steg 19 procent, medan Berkshire Hathaway backade 0,1 procent.

Totalt steg 417 aktier och endast 62 stängde rött igår. Av de fyra IT/sociala-aktier jag studerar för att bedömma om glaset är halvfullt eller halvtomt steg Apple med stabila 3,6 och Twitter med hela 9,1 procent. Google och Facebook backade några tiondels procent var.

Den sedan ett halvår gällande tradingrangen är fortfarande intakt och kommer att prägla börsutvecklingen med tvära kast och en rörig bild så länge inte någon av begränsningarna tas ut.

Asien: Även börserna i Asien inleddes idag upp men visar redan efter ett par timmar upp svaghetstecken. Den kinesiska centralbanken sänkte idag räntenivån vilket fick yuanen att falla kraftigt idag på morgonen. Centralbanken sade att marknadskrafterna nu kommer att få spela en viktigare roll för att hindra vidare börsnedgångar och minska risken för en ekonomisk inbromsning. Jag är som vanligt skeptisk till alla uttalanden som den kinesiska centralbanken gör. För mindre än en vecka sedan skulle banken stödköpa aktier så att börsnedgången hindrades men nu är det upp till marknaden… Shanghaibörsen steg inledningsvis men när 4000-nivån närmade sig tog säljarna över. Råvarupriser faller idag på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar