Bullish harami inför månadsskiftet

sammanfattningNEW YORK: STEG EFTER DUVAKTIGT YELLEN-ANFÖRANDE, S&P 500 +0,9%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna handlades runt nollstrecket under första halvan av tisdagens session, men vände sedan upp efter att Fed-chef Janet Yellen gett ett anförande som betraktats som duvaktigt av investerarna.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,6 procent lägre vid 17.633. S&P 500 var samtidigt 0,9 procent högre vid nivån 2.055, medan tekniktunga Nasdaq Composite stigit 1,7 procent till 4.847.

Omkring 950 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.800 miljoner aktier omsatts.

Tisdagens makrohöjdpunkt var Fed-chef Janet Yellens tal vid Economic Club of New York. Hon sade där att centralbanken bör gå ”försiktigt tillväga” med höjningarna av styrräntan med tanke på de ökade riskerna i den globala ekonomin, samt att hon väntar sig endast gradvisa räntehöjningar under de kommande åren.

”Yellen upprepade att Fed kommer att gå försiktigt till väga, och marknaden glädjer sig åt det. Det var inga överraskningar, och överraskningar är vanligtvis vad som skickar marknaden i fel riktning”, sade Richard Sichel vid Philadelphia Trust i en kommentar till Bloomberg News.

Bland sektorerna gick teknologi starkt, något som avspeglade sig i den starkare utvecklingen för Nasdaq-indexet.

En av vinnarna i sektorn var Yahoo, som steg 3,1 procent. Wall Street Journal rapporterade under dagen att Yahoo gett potentiella intressenter för bolagets kärnverksamhet inom internetsök två veckor på sig att komma in med eventuella bud på verksamheten.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Cykliskt-, säsongsmässigt och med en extremt hårt spänd gummisnodd är sannolikheten god för ett bra månadsskifte.”

Veckan inleddes med en uppgång till 1358 men föll därefter och markerade tisdagens lägsta vid 1340 kring lunch. Eftermiddagen var svagt positiv och stängningen vid 1348,7 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent. I den positiva vågskålen kan dock konstateras att vi bjöds på en E2MACD (kan ni läsa om på sid 285-287).

Gårdagens lilla box omfamnades helt av torsdagens vilket innebär att vi bjöds på en bullish harami, dock med ett svagt utseende eftersom stängningen skedde långt ner i den sammanlagda candlen för de senaste dagarna. Om onsdagen stänger ovanför torsdagens högsta är dock omslaget bekräftat.

Volymen igår var den lägsta sedan den 7 mars (räknar inte skärtorsdagen) och hela 30 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Kursen noteras fortfarande under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti, som fortfarande är intakt.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Exeotech invest (extra), Getinge, Neste, Vestas Wind Systems

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Ahola Transport: sista dag för handel på Aktietorget inför avnotering och byte till First North Finland
– Life Assays: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/4)
– Pharmacolog: första dag för handel exklusive teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alm Equity (2:10 kr i pref.aktie), Corem Property (2:50 kr kv.vis i pref.aktie), Fast Partner (5:00 kr i preferensaktie), Klövern (5:00 kr kv-vis i pref.aktie), Pegroco (2:40 kr), Sagax (0:50 kr kv-vis/pref aktie), Victoria Park (5:00 kr i pref.aktie kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) februari kl 1.50
– SCB: löner januari kl 9.30
– EMU: konfidensindikator mars kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimatet mars kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– Tyskland: KPI (prel) mars kl 14.00
– USA: ADP sysselsättning privat sektor mars kl 14.15
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20


 
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Teknisk har vi ett W och i både det korta- och medellånga utseendet har den senaste tiden präglats av ett avtagande momentum vilket kan leda till ett visst säljtryck.”

Tisdagen inleddes svagt trevande men i samband med Janet Yellens duvaktiga uttalande där hon sade att centralbanken bör gå ”försiktigt tillväga” med höjningarna av styrräntan med tanke på de ökade riskerna i den globala ekonomin, samt att hon väntar sig endast gradvisa räntehöjningar under de kommande åren. Reaktionen lät inte vänta utan kursen steg från öppningkursen med 1,3 procent och stängningen vid 2055 motsvarande en uppgång mot måndagens stängning med 0,9 procent. Sista halvtimmen var dock något avvaktande men det räckte ändå till en ny årshögstastängning.

Frågan placerarkollektivet borde ställa sig är kanske hur tillförlitligt det är med en centralbank som höjer utsikterna för räntan ena månaden för att hålla tidigare löften, för att ett par månader senare försöka minska oron för att en bearmarket biter sig fast genom att vända 180 grader på klacken? Vad leder detta till i förlängningen? Får upp Tage Danielssons ”kiss i sängen” som initialt värmer gott men det är inte så kul att ta hand om följderna senare. Frågan är alltså: ”Varför blir Hyperyellen plötsligt så duvaktig, vad är orsaken till denna kovändning”?

Torsdagens hammer bekräftades dock igår och det ledde dessutom till att ”årsskiftesgapet” togs ut och kursen tog sig upp till den övre begränsningen i den kortsiktiga tradingrangen vid 2056. Strax ovanför möter den fallande motståndslinjen som förbinder förra årets fallande toppar upp vid 2065.

Teknisk har vi ett W och i både det korta- och medellånga utseendet har den senaste tiden präglats av ett avtagande momentum vilket kan leda till ett visst säljtryck. Som vanligt föredrar jag att göra det enkelt för mig. Den senaste candlesticksformationen är en positiv hammer, som bekräftades igår och så länge den inte fallerar navigerar jag vidare för uppgång.

Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick teknologi och kraftbolag.

Volymen igår är dock en av orosmolnen, den var 26 procent mindre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar