Bryts det lågvolatila läget med expansion uppåt?

sammanfattningText avseende fredagen
NEW YORK: STABILA UPPGÅNGAR EFTER SÄMRE JOBBSTATISTIK, S&P 0,4%

STOCKHOLM (Direkt) Aktiehandlarna på Wall Street avslutade veckan med en stabil uppgångsdag under relativt liten omsättning, då långhelg väntar i USA. Sysselsättningsstatistiken var inte bra nog för att öka sannolikheten för en räntehöjning redan i september, men tillräckligt bra för att visa på en stabil tillväxt på arbetsmarknaden.

De tre stora indexen Dow Jones Industrials, S&P 500 och Nasdaq stängde efter uppgångar på omkring 0,4 procent. Dow Jones nådde nivån 18.492, S&P 500 stängde på nivå 2.180, medan Nasdaq noterades vid 5.250.

Omkring 560 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är nästan 21 procent mindre än 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte 343 miljoner aktier ägare, nästan 6 procent lägre än genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna.

På måndag håller USA-börserna stängt på grund av helgdag, och kanske förlängde många handlare helgen ytterligare genom att ta lite ledigt även på fredagen.

Sysselsättningsstatistiken visade på en ökning med 151.000 nya jobb i augusti, en mindre ökning än den i juli månad och mindre än analytikernas förväntningar på 180.000. Det minskade sannolikheten för en snar räntehöjning, försvagade dollarn, stärkte råvarorna och aktiemarknaderna.

Jeffrey Lacker, som är chef för Fed i Richmond men inte röstande i FOMC, sade vid ett tal på fredagen enligt CNBC att räntorna måste höjas om inte sysselsättningstillväxten dämpas signifikant. Lacker påpekar att ökningstakten i sysselsättningen är dubbelt så hög som befolkningsökningen.

”Det råder inget tvivel om att siffran gör det mindre troligt med en räntehöjning i september, men jag skulle inte säga att det är helt ute ur bilden”, sade Matt Maley på Miller Tabak till Bloomberg News.

”Det ser inte ut som att valuta- och kreditmarknaderna riktigt räknar bort en septemberhöjning ännu”, fortsatte han.

Oljepriset ökade närmare 3 procent och energisektorn hörde till de stora vinnarna med en uppgång på 0,8 procent. I sektorn stack Chesapeake och Anadarko Petroleum ut med uppgångar på mer än 5 procent, medan de båda stora Chevron och Exxon steg cirka 0,7 procent.

Hälsovård, som stängde marginellt på plus, var fredagens svagaste sektor.

Mylan fortsätter att dominera nyheterna från hälsovårdsektorn. På fredagen framkom misstankar om att Mylan redovisat injektionspennan Epipen felaktigt i sjukvårdsrabattprogrammet Medicaid, vilket skulle innebära att Mylan fått för höga ersättningar under de senaste 20 åren. Bolaget kommenterar att de har följt alla regler. Mylans aktie backade 4,7 procent.

Bland de större bolagen noterades Bristol-Myers och Allergan omkring 0,7 procent lägre, medan Johnson & Johnson, Pfizer och Merck ökade 0,1-0,3 procent. Biogen steg 2,5 procent.

Apple steg 0,9 procent. Den 7 september ska Apple hålla ett event, där den allmänna förväntningen är att nästa Iphone ska presenteras. På torsdagen rapporterades att Samsung har problem med batterier som självantänder, vilket kanske kan öka intresset för Apple.

Klädkedjan Gap meddelade på torsdagen att försäljningen minskade 2 procent i augusti jämfört med samma månad i fjol. På fredagen blev det dessutom känt att Gap har drabbats av en brand i sitt distributionscenter. Aktien tappade 2,6 procent.

Bredbandskommunikationsbolaget Broadcom redovisade ett bra kvartal och höjde utsikterna för innevarande kvartal, men aktien backade 2,3 procent.

Ambarella, som tillverkar produkter som används i digitalkameror och mobiltelefoner, lämnade på torsdagskvällen en kvartalsrapport över förväntan, men meddelade samtidigt att intäkterna från Go Pro minskat betydligt. Ambarellas aktie föll 6,7 procent.

Kvartalsrapporten från Verifone, leverantör av lösningar för elektroniska betalningar, var en besvikelse och aktien föll mer än 16 procent.

Verisign som bland annat administrerar registreringar av com-domäner steg 5,6 procent, efter att ett inofficiellt förhandsbesked från USA:s justitiedepartement antydde att Verisign får behålla ansvaret för de domännamnen trots anklagelser om otillbörliga konkurrensfördelar.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 3 punkter högre till 1,60 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Utbrottet i fredags var naturligtvis positivt och ju längre kursen håller sig kvar ovanför 1432 desto större rekyler ska till för att åter vrida över sentimentet till att åter bli negativt.”

Måndagen inleddes upp och markerade redan första timmen 1443 på ovansidan och 1439 på nedsidan. Dessa nivåer togs inte ut under resten av dagen. Stängningen vid 1440,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Det är lätt att ryckas med och bli ”100% positivt / negativ” när något händer i prisgrafen vilket kan vara ett utbrott eller punktering av en signifikant nivå. För mig är det en skala som består av ett antal pusselbitar och när alla pusselbitarna är på plats för bull eller bear säger det mig att sannolikheten är högre för att rekyler ska bli köpvärda eller lägen att gå kort. Det man däremot inte får glömma bort är att det historiskt inte är speciellt många tillfällen som sentimentet skiftat från bear till bull och det innebär att man ska vara beredd på att risken för ett nytt beteende är ganska stort. Det vi ser nu är med allt större sannolikhet en övergång till bullmarket men samtidigt finns det en hel del varningssignaler. Det råder negativa divergenser och samtidigt lite för få aktier som bär uppgången men jämför vi med april 2009 och juli 2012 när OMXS30 bröt upp genom viktiga nivåer hade vi samma typ av varningssignaler. Vollan är däremot låg vilket är positivt vid utbrott men helst vill vi även se kraftfulla staplar. Än så länge tolkar jag inte fredagens stapel som en impuls (endast 11% över snittet för de senaste 3 månaderna med relativt låg volym) och det imponerar inte.

Volymen igår var av naturliga skäl låg eftersom USA-börsen var stängd. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg 56 procent igår. Ingen sektor stängde på minus igår. Bästa sektorer blev defensiva kraftbolag och verkstad. Oljepriset spelade huvudrollen på måndagen, efter att på förmiddagen ha tagit spjärn uppåt på förhoppningar kring utbudsbegränsningar efter toppmöte mellan Saudiarabien och Ryssland. Volvo B steg med 2,2 och SSAB med 2,5 procent inom råvarusektorn klättrade Lundin Mining 2,2 procent.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Nuevolution (kl 8.00), Empire (kl 16.00)

STÄMMOR
– Sectra

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– IT: Redeye arrangerar seminarium om IT-säkerhet, med bl a Advenica, Clavister och Verisec kl 10.00-11.50
– Nuevolution: telefonkonferens kl 13.00

BÖRSSTATISTIK
– Norwegian: trafiksiffror för augusti kl 8.00
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Filo Mining: första dag för handel på First North
– Swedol: meddelar resultat av nyemission omkring i dag
– US Energy Group: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:10 samt efter namnändring till Medclair
– Zetadisplay: första dag för handel utan uniträtter i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Finland: BNP 2 kv kl 8.00
* Tyskland: industriorder juli kl 8.00
* EMU: BNP (def) 2 kv kl 11.00
– USA: Markit tjänste-PMI (def) augusti kl 15.45
– USA: samlat arbetsmarknadsindex (LMCI) augusti kl 16.00
* USA: ISM tjänster augusti kl 16.00
– Konjunktur: JPMorgan globalt composite-PMI juli kl 17.00

POLITIK
– Tyskland: finansminister Wolfgang Schäuble presenterar 2016 års budget i parlamentet kl 10.00

CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 6.30
– Riksbanken: penningpolitiskt möte kl 9.00
– RB: reparesultat kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– Nordea: publicerar konjunkturprognos kl 9.00
– ESV: prognos kl 10.00


 

USA-börsen (samma text som igår): I fredags skrev jag: ”Den senate tidens ömsom hök- och duvaktiga uttalanden från Fed kring räntebanan skulle jag gissa kan bli en viktig trigger för nästa ben i den positiva trendfasen. Svansen på nedsidan av de senaste dagarnas kursstaplar kan vara en uppladdning inför ett utbrott av tradingrangen.”

För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge köparna, som det ser ut nu, kommer tillbaks på allt högre nivåer bör man vara positivt inställd till fortsättningen.”

Den gångna veckan inleddes med en uppgång upp mot nivån kring 2184 och även i fredags hade nivån en avskräckande effekt på köparna. Totalt innebar den gångna veckan en uppgång med 0,5 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 6,7 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen de senaste veckorna. Även om kursen stängt under de kortare medelvärdena de flesta dagar den senaste veckan är G-krafterna sorterade för en fortsatt uppgång och statistiskt talar mer för en expansion norrut än söderut. Om det däremot visar sig att kursen vänder ner och så småningom får G-kraferna sorterade för nedgång kommer sannolikheten istället att öka för nedgång, men där är vi inte än.

Sysselsättningsstatistiken visade på en ökning med 151.000 nya jobb i augusti, en mindre ökning än den i juli månad och mindre än analytikernas förväntningar på 180.000. Det minskade sannolikheten för en snar räntehöjning, försvagade dollarn, stärkte råvarorna och aktiemarknaderna.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev basråvaror ohc teknologi. Sämst gick energi och hälsovård. Oljepriset fortsatte att falla, på torsdagen med mer än 3 procent. Energisektorn i S&P 500 backade 0,3 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar