Bra fortsättningsformatiner även om Kina oroar

Jag kommer troligtvis att göra uppehåll med bloggandet till måndagen den 10 december. Känner jag mig själv rätt kan det nog bli ett och annat inlägg ändå…

Stockholmsbörsen igår: Efter ett negativt gap fortsatte indexet ner och fram till dess att USA vände upp såg det ut som om dagen skulle stänga tydligt ner. En rekyl var ofrånkomlig efter det kortsiktigt, kraftigt överköpta läget. Stängningen på 1069,4 innebar att mer än hälften av det negativa gapet togs ut och nedgången reducerades till 0,2 procent.

Även om gårdagens kursstapel var en positiv nummer ”5” med en lång svans på nedsidan är det fortfarande en del som behöver bevisas, men det är en tydligt positiv underton i formationen.

Gårdagens inledande nedgång som helt eliminerades av köparna innebär att den negativa omslagsformation som seglat upp de senaste dagarna är att betrakta som falsk. Jag skrev igår: ”Om tisdagen stänger lägre än 1065 bekräftas den negativa formationen men när och om 1074 tas ut är formationen att anse som falsk och istället en sentimentsförstärkare”. Visserligen fick vi inte en stängning ovanför 1074 men istället fick vi en mycket positiv vändningsformation som återtog de senaste dagarnas sentimentsnivå.

Vi börjar vänja oss vid låg omsättning och onsdagens 8,2 miljarder kronor var lägre än i tisdags och 16 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu uppgår till 9,7 miljarder kronor.

200-dagars medelvärde som får representera primärtrenden saknar nu riktning och då vet vi att det kan bli en skvalpig resa tills ”navigatorn” är inställd. Jag räknar fram till någon av konsolideringsnivåerna punkteras eller tas ut med relativt små avvikelser från primärtrenden.

Sämsta sektorer under onsdagen blev precis som i USA olje- och gasbolag tillsammans med telekom. Bäst gick konsumentprodukter och övriga råvaror.

Alliance Oil ledde förlorarlistan med en nedgång på 3,1 procent följt av Elekta och Assa som backade 2,4 respektive 2,1 procent.

Högst omsatta under onsdagen blev Sandvik 648 Mkr (+0,3%), HM B 501 Mkr (-0,1%) följt av SKF B 422 Mkr (-1,7%).

OMXS30: Om det vi såg igår var den rekyl som den negativa omslagsformationen orkade med var gårdagens positiva reversalformation ett tydligt styrkebevis av köparna. Det mesta talar nu för att index ska upp för att testa av 1029/1084 där även det övre bollingebandet möter upp. Punkteras 1058, ja då letar vi istället formationer för nedgång.

SP500: En stapel nummer 5! Ni som varit på mina kurser vet hur jag går igång när jag förklarar förändringen av psykologin i stapel nummer 5. Igår fick vi dessutom vändningen på punkter när kring 200-dagars medelvärde och nivån som därefter återtogs var 1396! Inte nog med det, vi fick oxå en lillasyster till ett tretick, nämligen ett tvåtick. Jag ser nu goda förutsättningar för att motståndsnivån kring 1427/1434 ska testas och om den tas ut får vi en ny högre topp för för första gången sedan i mitten av september.

 

Intresseklubben antecknar:
– Anders Borg sade i P1-morgon idag att ”det inte är ett riktigt krisläge” – det låter inte så bra i mina öron…
– Getinge får en säljrek av Di och Nordea
– SD når nya toppnoteringar trots den senaste tidens skandaler. Det är aldrig positivt när journalister inte klarar att behärska sig och jag tror SD kan tacka Niklas Svensson på Expressen för siffrorna
– Africa Oil tvingas ta in mer pengar
– Japansk detaljhandel tappar
– Jag rekade sälj i Assa igår, nu hänger även VA
– Grekland kan behöva yttterligare finansiellt stöd enligt Nederländernas premiärminister Mark Rutte

Rapporter på den svenska börsen:
– Formpipe (kl 8.45)

Övrigt:
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, Limited Brands, TJX

Kapitalmarknadsdag:
– Tieto kl 9.30-16.00

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: detaljhandel oktober kl 0.50
– Storbritannien: Nationwide huspriser november kl 8.00
– SCB: BNP 3 kv kl 9.30
– SCB: detaljhandel oktober kl 9.30
– SCB: varuexport och varuimport 3 kv kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet november kl 9.55
– ESV: statsbudgets utfall oktober kl 10.00
– Litauen: BNP (def) 3 kv kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder oktober kl 10.00
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat november kl 11.00
– EMU: konjunkturbarometer november kl 11.00
* USA: BNP (rev) 3 kv kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 47 kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp oktober kl 16.00

USA igår: Den första halvtimmen backade index ner till dagslägsta 1385 men där, precis på MA200D avtog säljtrycket. Köparna kom tillbaks och lyckades hålla i taktpinnen hela vägen i mål. Stängningen skedde nära dagshögsta på 1409,7 vilket motsvarade en uppgång på 0,8 procent. Nasdaq 100 steg med 0,9 procent och det var den sjätte dagen i rad med stigande kurser. När både volymen tilltar och de teknikintensiva indexen går bättre än de bredare ska vi företrädesvis befinna oss bland köparna.

Barack Obama sade igår att han ser goda förutsättningar för en överenskommelse kring budgetstupet innan jul vilket bidrog till den stärkta riskaptiten.

Trots att veckan inleddes från kortsiktigt överköpta nivåer har nedgångarna varit måttliga och köparna har sett pigga ut. Gårdagens bekräftelse av ett ”tvåtick” och den långa svansen på nedsidan är en positiv fortsättningsformation.

Totalt omsattes 2,3 miljarder aktier vilket var den högsta omsättningen på en vecka men 3 procent lägre  än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 60 av de 500 aktierna i indexet steg medan 433 backade, en varningssignal. Bästa sektorer blev sällanköpsvaror och serviceföretag medan dollarrelaterade bolag hamnade i botten.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas uppgång innebär att index hittills i år stigit med 12,1 procent.

Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet stiger svagt och kursen befinner sig åter ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar svagt uppåt och noteras inför dagen kring 1385.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 1,0 procent vilket även gäller för den sydkoreanska, taiwanesiska och Hong-Kong-börsen. I Kina har dock indexen vänt ner efter en inledande uppgång.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar