Bra edge för uppstuds på en veckas sikt

NEW YORK: UPPÅT PÅ TORSDAGEN, TEKNIK GICK STARKT, S&P +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) Efter en liten nedgång under den inledande handeln återhämtade sig USA-börserna på torsdagen. Uppgången inleddes efter att en inspelning från en utfrågning av numera avskedade FBI chefen James Comey börjat spridas där han uppger att han inte blivit uppmuntrad att avsluta utredningen kring Trump-kampanjens kopplingar till Ryssland.

Vid stängning var både Dow Jones industriindex upp omkring 0,3 procent medan det bredare S&P 500-indexet hade stigit 0,4 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex hade stigit 0,7 procent.

Stora teknikbolag som Apple, Amazon och Facebook gick starkt på torsdagen och bidrog mest till uppgången för Nasdaq. Apple och Amazon steg båda 1,5 procent medan Facebook steg 1,9 procent.

Grafikkorttillverkaren Nvidia steg, 4,2 procent till 133 dollar, efter att UBS höjt riktkursen till 148 dollar.

Andra sektorer som gick starkt var telekom och konsumentrelaterat.

AT&T och Verizon steg båda 1,3 procent.

Cisco föll 7,2 procent efter att på onsdagskvällen ha lämnat en prognos om att intäkterna under innevarande kvartal kommer sjunka med 4-6 procent.

Wal Mart steg 3,2 procent efter sin rapport.

L Brands handlades upp 2,6 procent, efter resultat för första kvartalet som var i linje med förväntningarna samtidigt som bolagets guidning för andra kvartalet tolkas som ”en suck av lättnad då investerare var beredda på ett sämre resultat”, sade Roxanne Meyer vid MKM Partners, till Bloomberg News.

Efter börsens stängning rapporterade GAP ett resultat som var bättre än analytikernas förväntningar och aktien steg 6 procent i efterhandeln.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad på 2,23 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Onsdagens rekyl var både väntad och efterlängtad. Nu blir det spännande att se hur djup rekylen behöver bli för att locka tillbaks tillräckligt med köpare för att skapa en bra edge för uppgång.Så fort vi får en fortsättningsformation med bra edge ska vi vara beredda på att kliva på för uppgång.”

Torsdagen fortsatt precis som onsdagens avslutades och det skulle ta ner till 1604 innan dagslägsta markerades vid lunchtid. Efter ett par misslyckade försök att punktera nivån smög sig indexet upp till den första motståndsnivån vid 1620 som markerade 10:30 igår. Stängningen vid 1615,3 motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Det viktigaste inom trading är att hålla sig till sina regler och att använda rätt verktyg. Beteendet i kortare tidsupplösningar är inte alls samma som de i dagscharts eller veckocharts. Vid en lågvolatil trend är det vissa strategier som fungerar och vid en högvolatil gäller helt andra premisser. En sak har dock alla timeframes och marknadsfaser gemensamt och det är att de jämviktspendlar. När gummisnoddarna blir för spända kommer det en snapback och om avståndet blir extremt mot de längre medelvärdena efter en euforisk uppgång leder det ofta till ett trendskifte. Ta en titt i grafen och studera avståndet till 20-dagars medelvärde. Så fort det blir för stort faller kursen tillbaks ner till medelvärdet och när det blir riktigt stort behövs en nedgång till en längre medelvärde som exempelvis 50-dagars. Nu läser jag på flera ställen att man börjar prata om eventuellt stora nedgångar och det kan mycket väl bli så men då måste man zooma ut och se om det finns något belägg för detta. Är vi på väg mot en rejäl nedgång? Visst kan det vara så men om köparna kommer tillbaks och återtar både MA-20 och EMA-8 utan att snabbt falla nedåt, vad händer då? Jo, alltfler av de som börjat ta position för nedgång kommer att bli tvungna att bli köpare mot sin egen vilja. Vi får visserligen en bättre edge om OMXS30 faller ytterligare ner mot 1600-nivån eller kanalgolvet men redan nu noteras gummisnodden under 6 och det har vi sett 71 gånger sedan början av 2002 i en positiv marknadsfas. I hela 72 procent av fallen har kursen stått högre en vecka senare med i snitt 1,0 procent. Så även om risken är stor för ytterligare nedgång är det större chans för uppgång på en veckas sikt. Detta är fakta allt annat är gissningar!

Volymen igår var mycket högre än i onsdags och hela 53 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– CLX (kl 7.30), Raysearch (kl 7.45), Consilium (kl 13.00)

NGM
– Free2Move, Prolight

FIRST NORTH
– Skånska Energi (kl 8.00), Brighter (kl 8.30), Polyplank (ca kl 9.00), Auriant Mining, Fastator, Ferronordic, Genova Property, Hubbr (troligen runt kl 13.00), Immunicum, Talkpool

AKTIETORGET
– Acosense, Alzinova, Ecorub, Envirologic, Gabather, Menucard, Nanologica, Oncology Venture, Star Vault, Zenicor

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Deere (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Acosense, Black Earth , CLX, Consilium, Emotra (extra ), Ferronordic, Gabather, Impact Coatings, Jojka Communications, Prolight, Rootfruit, Skånska Energi, Stillfront, Transiro

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– CLX: rapportpresentation kl 9.00
– Auriant Mining: webbsänd rapportpresentation kl 11.00
– Initiator Pharma: investerarträff kl 11.30
– Brighter: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: månadsstatistik januari-april 2017

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: första dag för handel efter omvänd split 1:20
– Botnia Exploration: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/6)
– Camanio Care: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– HQ: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Idogen: första dag för handel utan rätt till uniträtter i nyemission
– Medicover: anmälningstid avslutas för allmänheten inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 22/5 för institutioner)
– Mobiplus: beräknad första dag för handel på Aktietorget
– Munters: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Ortivus: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Saltx Technology: anmälningstid i nyemission avslutas
– Xtranet: första dag för handel utan teckningsrätter i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Avensia (0:15 kr), Björn Borg (första dag för handel utan rätt till inlösenaktier. Inlösenbelopp 2:00 kr/aktie), Drillcon (0:30 kr), Humana (0:50 kr), Sintercast (2:00 kr + 1:50 kr extra), Volati (0:50 kr i stamaktie)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: PPI april kl 8.00
– EMU: bytesbalans mars kl 10.00
– Storbritannien: CBI industritrender maj kl 12.00
* EMU: hushållens förtroende (prel) maj kl 16.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Det tog tid men nu kom rekylen och nu ska lågpunkten i 8-veckorscykeln markeras. Under onsdagen punkterades både 20- och 50-dagars medelvärde hos de flesta av de amerikanska indexen och även SP500.”

Torsdagen blev en skvalpig tillställning där första timmens begränsningar vid 2368/2353 stod pall fram till ett par timmar innan stängning då en kort uppgång misslyckade att ta ut 2375. Stängningen var svag och noterades kring 2365,7 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Inför gårdagen sade jag att det en första positiv indikation erhölls om 2370 togs ut och hölls mer än några timmar, men det skulle istället visa sig att stängningen även igår skedde under marubozulinjen för onsdagens candlestick och då även MA-50. I 60-minutersgrafen har vi de senaste dagarna en koppformation som dock fallerade igår när handtaget punkterades. I dagscharten fångas indexet fortfarande i en tradingrange där en punktering av 2320 kan innebära en effektuerad dubbeltopp med siktet inställt på nivån strax under primärtrenden vid 2240.

Volymen igår var något lägre än i onsdags men 12 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit de senaste dagarna och noteras nu under tremånaderssnittet men har ännu inte punkterat lågpunkten från mitten av april.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar