Bra chans för en kort uppstuds

sammanfattningNEW YORK: BÖRSRAS I KINA FÄLLDE USA, TEVA STEG, S&P500 -0,6%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna präglades av Kinaoro på måndagen, efter att Kinas ledande börser stått för det största raset på åtta år. Energi- och råvaruaktier tog mest stryk i den breda nedgången.

Dow Jones Industrial Average sjönk 0,7 procent till indexnivån 17.440, medan det bredare S&P 500 backade 0,6 procent till 2.067. Tekniktunga Nasdaq Composite föll 1,0 procent till 5.039.

Omsättningen uppgick till 870 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,9 miljarder på Nasdaq.

Data från den kinesiska statistikbyrån visade att vinsterna i landets industriföretag sjönk med 0,3 procent i juni jämfört med juni 2014. Fastlandsbörserna Shanghai och Shenzhen sjönk med omkring 8 procent.

På amerikansk börsfront sjönk nio av tio sektorer i S&P 500, med infrastruktur som ensam mot strömmen. Tyngst gick det för energisektorn och råvarusektorn som backade 3,3 procent vardera.

Bland enskilda aktier steg läkemedelsbolaget Allergan med 5,6 procent efter att israeliska Teva köpt Allergans verksamhet Generics för 40,5 miljarder dollar. Teva steg i sin tur 16,1 procent i USA.

I Dow Jones Industrial Average var de största förlorarna Chevron och Boeing som sjönk 1,6 respektive 2,1 procent.

Apple, som har omkring 17 procent av sin försäljning i Kina, sjönk 1,4 procent.

Bland råvarubolagen gick det fortsatt tungt för gruvbolaget Freeport-McMoran. Aktien tappade 7,5 procent och är nu ned runt 25 procent under de fyra senaste handelssessionerna.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation tickade ned 5 punkter till 2,21 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Edgen för uppstuds är goda men köparna har ännu inte visat sig.”

Måndagen inleddes med ett test av 1590 men 1602-nivån som jag nämnde togs inte ut. Den V-formade toppen med en bearish engulfing gav tillräckligt med självförtroende till säljarna för att senare under eftermiddagen punktera även 1590. Stängningen vid 1581,3 skedde kring dagslägsta och motsvarade en nedgång med 2,0 procent.

Efter gårdagens negativa pattern gap och långa röda kursstapel har nu kursen fallit fem dagar i rad med i snitt 0,9 procent per dag. De korta momentumindikatorerna är extremt hårt spända på nedsidan och jag återkommer längre ner till vilka möjligheter det ger.

Volymen igår var visserligen högre än i fredags men trots det 25 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick återigen oljebolagen följt av verkstad. Defensiva sektorer tog minst stryk. Ingen OMXS30-aktie stängde på plus. Sämst gick Lundin Petroleum, ABB (skiljdes från utdelningen) och MTG B.

Högst omsatta aktier igår blev i fredags blev Nordea, Volvo B och HM B. 138 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 436 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

AKTIETORGET
– Dentware (ändrat datum från 11/8)

ÖVRIGA NORDEN
– Statoil (kl 7.00), YIT (kl 7.00), UPM-Kymmene (kl 8.30-9.00), Orion (kl 11.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Orange (kl 7.30), BP (kl 8.00), MAN (kl 8.00), Ford (kl 13.00), Ingersoll-Rand (kl 13.00), Cummins (före USA-börsernas öppning), Merck (före USA-börsernas öppning), Paccar (före USA-börsernas öppning), Pfizer (före USA-börsernas öppning), Twitter (efter USA-börsernas stängning), US Steel (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Dentware (extra), PA Resources

MAKROSTATISTIK
* SCB: detaljhandel juni kl 9.30
– Storbritannien: BNP (est) 2 kv kl 10.30
– USA: TRE, veckoförsäljningen kl 13.45
– USA: Redbook, veckoförsäljningen kl 14.55
– USA: S&P/Case-shiller husprisindex maj kl 15.00
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) juli kl 15.45
* USA: hushållens konfidensindikator juli kl 16.00

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Om 2091 tas ut under måndagen och inte omedelbart fallerar är det ett första tecken på att köparna kan vara på väg tillbaks. Hade inte kursen fortfarande varit fångad i den flera månader gamla tradingrangen hade jag varit ännu mer negativ.”

Veckan inleddes med en nedgång till 2063 som blev måndagens lägsta. Efter lite mer än en timme markerades dagshögsta vid 2076. Stängningen vid 2067,7 motsvarade en ytterligare nedgång med 0,6 procent. Dagen utvecklades i intradag till en fallande triangel och det blir spännande att se om 2063 punkteras och ger signal om ytterligare nedgång eller suger upp säljtrycket och utvecklas till en bas för månadsskifteseffekten.

Sedan förra måndagen har varje dag stängt på minus och inför tisdagen behöver 2080 tas ut och inte alltför snabbt punkteras igen, för att köparna ska visa tecken på att suga upp säljtrycket som råder. Sedan förra måndagens högsta har kursen nu fallit med mer än 3 procent.

Volymen igår var den högsta sedan den 26:e juni och 22 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX noteras på en bedrägligt låg nivå och den senaste veckan har VIX stigit med 27,3 procent och bara igår med 13,4 och tog igår ut nästa trigger, nämligen 200-dagars medelvärde som noterades kring 15-nivån. Igår skrev jag att jag räknade fredagens candle som ett utbrott och att mer uppgång var att vänta. Gårdagens long legged doji kan vara en trigger för ytterligare uppgång om högstanivån tas ut men om lägsta nivån punkteras kan vi eventuellt räkna med att en uppstuds hos de ledande indexen. Även placerarkollektivet börjar så smått räkna med tilltagande volla och det ser jag som välkommet.

Endast Google steg av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer för att få en bild om glaset tolkas halvtomt eller halvfullt. Totalt steg 129 aktier medan 351 stängde rött.

Asien: Det är mestadels svagt uppåt på börserna i de asiatiska tidszonerna. Den kinesiska börsen fortsätter nedåt efter gårdagens nedgång som var den enskilt största sedan 2007 och personligen är jag mycket skeptisk till de märkliga stödåtgärder som landets centralbank utlovat. Kopparn rekylerar dock något upp idag medan den amerikanska dollarn handlas kring veckolägsta. Fokus har de flesta på veckans huvudnummer som presenteras imorgon kväll, nämligen räntebeskedet från Fed.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar